ГлавнаяБлогиБлог Ігоря Ткачука

Судова реформа стартувала реально

Коаліція у вівторок ухвалила рішення, підтримавши два законопроекти, які стосуються реформування судової системи.

Фото: trud-ost.ru

З початку 2000 років проблема неналежного справляння судочинства стала в Україні однією з актуальних проблем. Корупція в судах всіх рівнів, недоступність громадян для здійснення справедливого і законного судочинства стали одною з основних причин, що вивела людей на Майдан. Про очищення і реформування судової системи влада говорила давно. Але суспільство не вірило у ці розмови,бо люди бачили, як здійснюється «правосуддя» у судах, як практика розгляду справ не має нічого спільного із законодавством.

Всі реформи, які рекламувалися владою, були антиреформами. Вони мали наметі посилити безвідповідальність судів перед народом та збільшити їхню залежність від влади.

І суспільство гостро реагувало на ці «реформи». За даними соціальних досліджень, що проводилися починаючи з 2000 року, рівень довіри простих громадян до судової системи і судочинства зменшився із 12 відсотків до 2 відсотків у грудні 2013 року.

Держава і суспільство більше не можуть перебувати без сучасної, європейської системи судочинства. Це породжує корупцію на найвищих щаблях влади і поширює її на все суспільство.

Тому Верховна Рада України підтримала в першому читанні президентський законопроект про забезпечення права на справедливий суд (№1656). Це так званий президентський законопроект.

У ньому багато сучасних новацій, які створюють гарантії рівності перед законом та судом, гласність і відкритість судового процесу, обов'язковість рішення суду про нормування неупередженого розподілу судових справ.

Також Верховна Рада підтримала у першому читанні і законопроект про внесення змін до закону України про судоустрій і статус суддів щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади у відповідності з європейськими стандартами (№1497). Його запропонували депутати і експерти.

Ці два законопроекти, які розроблені різними учасниками законотворчої роботи, не так суперечать один одному, як створюють унікальну можливість для того, щоб на їхній базі був розроблений спільний законопроект, який реформує заскорузле судочинство в Україні, виведе його на європейський рівень. І дозволить громадянам України відчути себе рівними перед законом.

Суди мають бути не репресивним органом, а інституцією, що захищає права законослухняних громадян і жорстко карає тих, хто не дотримується законів.

Розгляд цих двох законопроектів – перший, але необхідний корок для оздоровлення судової системи.

Ігор Ткачук Ігор Ткачук , Депутат Вінницької міськради, "УДАР"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram