Рішення Подільського райсуду: «Голос.юа» поширював неправдиву інформацію

В рамках виконання повноважень представника Комітету Верховної Ради з питань транспорту, тільки в цьому році я подав до правоохоронних органів низку депутатських звернень і заяв, в яких наведено ряд фактів злочинної діяльності групи осіб на ПАТ «Укрзалізниця». Внаслідок цього, до СБУ, НАБУ, Національної поліції потрапили матеріали, що засвідчують причетність осіб з російським громадянством, які належать до оточення сім’ї екс-президента Віктора Януковича, до прийняття кадрових рішень і корупційних схем на стратегічному державному підприємстві. Завдяки залученню численних компаній-прокладок, махінаціях на тендерних закупівлях, а також шляхом лобіювання інтересів російських фірм-перевізників, згадана група осіб (конкретні імена можна буде вказати після закінчення слідства) присвоїла близько 30 млрд. гривень лише за останні 5 років. При цьому незаконне збагачення за рахунок потужностей «Укрзалізниці» активно триває і після зміни влади в Україні у 2014 році.

Фото: Макс Требухов

Відразу після звернення до правоохоронців з доказами злочинів на УЗ мені почали надходити погрози фізичної розправи від кримінальних авторитетів, за фактом чого до Нацполіції була подана відповідна заява. Крім того, під стінами парламенту навіть зібрали мітинг «активістів», незадоволених моєю роботою. Однак, на відміну від тих, хто складав написи на транспарантах, самі «протестувальники» не змогли відповісти, проти кого вийшли до парламенту, а на питання журналістів деякі говорили, що стоять за дешеву горілку. У підсумку, один з мітингувальників відверто розповів, що учасникам заходу платять по 150-200 грн. за кілька годин «роботи». Закінчився «протест» нападом на активіста, який зафіксував факт роздачі коштів мітингуючим громадянам, з боку польового організатора акції, громадянина Ігоря Коваленка. Ім'я останнього вдалося дізнатися вже з протоколу його затримання співробітниками поліції.

Насамкінець, головна відповідь на мої клопотання до НАБУ і СБУ втілилася у брудну інформаційну кампанію у вітчизняних ЗМІ. Творці чорного піару приписали мені і вирубку закарпатських лісів, і членство в Партії регіонів, і вигаданого помічника народного депутата, і навіть співпрацю з ДНР. По кожному пункту я дав публічну відповідь, спростувавши поширену інформацію фактами. На жаль, не обійшлося і без судових позовів. Близько місяця тому я був змушений звернутися з позовом до Подільського районного суду в місті Києві про захист честі, гідності і ділової репутації. Інтернет-видання «golos.ua» поширило кілька статей, в яких містилися повністю вигадані факти про нібито ухиляння від сплати податків і «купівлю» мною адміністративних посад. Вчора суд ухвалив рішення, визнавши поширену інформацію такою, що принижує честь, гідність і ділову репутацію та зобов’язавши ТОВ «Голос.юа» спростувати цю інформацію на сайті інтернет-видання.

З одного боку, шкода витраченого часу і зусиль на судові розбірки, але з іншого – практика поширення проплачених неправдивих матеріалів у ЗМІ має бути припинена. Засоби масової інформації мають бути простором для конструктивних дискусій і представлення різних точок зору, а не майданчиком для чорного піару і війн компроматів.

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram