ГлавнаяБлогиБлог Романа Кабачія

Децентралізація – і ділом, і словом

Нерідко здається, що від високих слів реформаторів у кабінетах до реальних справ на місцях шалена прірва. Реформа самоврядування показує, що в новостворених ОТГ потребують не завжди тільки коштів, а й слова – поради, налагодження прямих контактів з експертами та західними партнерами.

Пункт 1. Северинівка біля Жмеринки, центр ОТГ. Заступник голови, молодий ще зовсім на вигляд Владислав Підгаєць зустрічає групу активістів з Білорусі, їм цікаво, як проходять реформи на місцях.

Фото: Роман Кабачій

Веде гостей з-за північного кордону в Центр надання послуг, хвалиться, що доїздять люди з половини району. Центр знаходиться у приміщенні колишнього клубу, але концертна зала у ньому збережена також. ЦНАП постав з допомогою програми «U-LEAD з Європою». Владислав вгощає величезними подільськими яблуками і грушами, каже що це не тільки яблука з саду голови ОТГ Олександра Христюка, а й символ місцевого бізнесу, який ОТГ намагається перевести в проект-кластер «Яблуневий шлях», з використанням технічної допомоги з ЄС у рамках Східного партнерства.

Фото: Роман Кабачій
Фото: Роман Кабачій

Северинівський ЦНАП. Послуги центру

Владислав розповідає, що одним із базових проектів для ОТГ, яка об’єднує шість сіл, є безпека жителів. Тому окрім створення пожежного центру – сучасну машину та вогнетривкі костюми ОТГ отримала в подарунок від західних партнерів, та навчання охочих бути добровольцями-пожежниками по селу встановлено більше 20 відеокамер, зв'язок із якими є у «центральному офісі» - Ситуативному безпековому центрі. Таким чином ОТГ намагається боротися зі злочинністю. «Камери тепер навіть п’янички обходять, - сміється Підгаєць. – Недавно викрили крадія мопеду». Проект допоміг реалізувати фонд «Відродження».

Влад Підгаєць у Ситуативному безпековому центрі
Фото: Роман Кабачій
Влад Підгаєць у Ситуативному безпековому центрі

Наступні напрямки діяльності – екологія, туризм, спорт. З останнім в ОТГ проблем немає, про це свідчить повна кімната медалей і кубків в колишній сільраді. Щодо туризму, то певну частину завдання виконує профілактичний санаторій з лікування кісткової системи та дихальних шляхів, розташований у колишній графській садибі. У сусідньому ж Чернятині, котрий входить до ОТГ, є палац Вітославських розташований в чудовому парку Діонісія Маклера. Щодо екології, то Северинівка ще з 2014 р. почала впроваджувати програму енергозамістких технологій, відмовляючись від газу і твердого палива – усі освітні і медичні заклади в ОТГ обігріваються «всеядними» котлами і сонячними батареями. Тутешню річку Рів та прилеглий в 42 га парк регулярно чистять на суботниках разом із рибальським товариством і жителями.

Пункт 2. Петриківка. Славне своїми традиціями розпису містечко тепер має опорну школу, зремонтовану за сучасними стандартами за 40 млн грн пів-на-пів з бюджету області та місцевої ОГТ. «До школи, котра загалом має більш ніж 700 учнів, доїздять теж діти з навколишніх сіл, - розповідає директорка Марина Сорока запрошеним до області Дніпропетровською ОДА активістам з реформи децентралізації, – Маємо також інклюзивно-ресурсний центр».

Заняття в приміщенні молодшої школи
Фото: Роман Кабачій
Заняття в приміщенні молодшої школи

У центрі бачимо різного роду тренажери, що дозволяють займатися з дітьми із різними потребами – від логопедичних проблем до важчих фізичних. Причому, як зазначають працівники центру, вони намагалися переконати батьків, що інклюзивність це не лише робота з інвалідністю, відтак мають дещо більше коло дітей, які його відвідують. Приміром, інклюзивність це теж відкритість до дітей із громад національних меншин. При центрі також існує майстерня петриківського розпису.

Кабінет логопедії
Фото: Роман Кабачій
Кабінет логопедії

Головне приміщення школи знаходиться у будинку, котрому вже біля 90 років, проте його зовнішній вигляд вагомо виграє своїми сучасними фарбами на тлі сусіднього сірого профтехучилища. У школі є зал для індивідуальної роботи, сходи прикрашають вправи з англійської, а в коридорах полиці з книгами і зручні пуфи для перепочинку. «Щоб ви розуміли, туалет всередині школи для нас це вже було досягнення», - напівжартома говорить Марина Павлівна. Те, що жарти тут люблять, помічаємо по графіті на бетонному паркані навколо школи – кожна його ланка присвячена окремому шкільному предмету. Петриківська опірна школа є одним із близько 50 освітніх об’єктів, збудованих або зремонтованих за останній час в області, серед схожих до неї нова школа у селищі Солоному та 5 нових дитсадків, збудованих за новим дизайном у вигляді бджолиних сотів. Останній з них відкрито у жовтні 2018 р. в м. Підгороднє.

Інтер’єр дитсадка в Підгородньому
Фото: Роман Кабачій
Інтер’єр дитсадка в Підгородньому
Дитсадок в Підгородньому знадвору
Фото: Роман Кабачий
Дитсадок в Підгородньому знадвору

«Кожен наступний такий об’єкт обходиться дешевше, - говорить радник голови ОДА Юрій Богданов, - ми прораховуємо помилки, шукаємо доступніші матеріали, а проект «сотів» можемо позичати тим, хто захоче у себе такий садок». В області – одна з найбагатших в Україні ОТГ – Слобожанська, вона своїм коштом будує спорткомплекс з басейном та будинок для черговиків і працівників ОТГ. Поруч уже діє об’єднаний освітній комплекс (садок+школа) «Дивосвіт».

Пункт 3. Буча. Згаданих вище білорусів зустрічає в приміщенні міськради її секретар Василь Олексюк. Бучанська ОТГ є змішаного типу, в ній є як місто, так і сільські населені пункти, і співпраця між ними є певним бартером – місто працює на створення в селах базових пунктів надання адмінпослуг, вигідним транспортним сполученням та ремонтом доріг, натомість водозабірники в селах підключаються до водогонів міста, у якому великими темпами зростає населення. Власне Бучанський центр адмінпослуг є ключовим для регіону, одним із останніх завдань перед ним – видача закордонних паспортів.

Василь Олексюк представляє діяльність Бучанської ОТГ
Фото: Роман Кабачій
Василь Олексюк представляє діяльність Бучанської ОТГ

Буча є одним із показових містечок під Києвом, де влада співпрацює з радою громадських організацій, запровадила можливість роздільного сміття на рівні пластик/папір/скло/органіка. Місто є регіональним центром культурного життя, - так, у кардинально реформованому міському парку, у співпраці з Київською оперетою вже вшосте відбувся Міжнародний музичний фестиваль «O-Fest»; також нещодавно в зеленій зоні міста за участю президента Порошенка відбулося відкриття пластового скаутського центру. Регулярно проходять велофестивалі (діє неформальна група «Бучанські Велікани»), розбудовується мережа велодоріжок.

У центрі Бучі
Фото: Роман Кабачій
У центрі Бучі

Пункт 4. Вінниця. Гості з Білорусі відвідують знаний на всю країну «прозорий офіс» у міськраді, а згодом проводять розмову із керівницею Інституту розвитку міст Аліною Дяченко – інститут є структурною одиницею в раді міста і працює над покращенням урбаністичного середовища Вінниці. Розмова відбувається у хабі «Місто змістів», відкритого нещодавно. По дорозі бачимо велопарковку за міськрадою – чимало працівників в теплий період року доїздить велосипедами.

Аліна Дяченко у "прозорому офісі" Вінниці
Фото: Роман Кабачій
Аліна Дяченко у "прозорому офісі" Вінниці

Одним із ініціаторів відкриття простору взаємодії «Місто змістів» була також Подільська агенція регіонального розвитку, котра окрім міських напрямків роботи вважає за потрібним допомагати сільським ОТГ в регіоні в сенсі оптимізації завдань, креативних рішень, грантових заявок до тих чи інших донорів. Між іншим, тісна співпраця поєднує агенцію з ОТГ в Северинівці. Така робота є паралельною до Центрів розвитку місцевого самоврядування, створених у кожній області. Очільником регіонального підрозділу, що є партнером агенції, у Вінниці є Олег Левченко. Він переконаний, що деякі рішення для розвитку ОТГ є хоч болючими, але необхідними. Йдеться, зокрема про налагодження системи освіти у такому форматі, аби вона не була надто накладною для ОТГ з точки зору утримання одного учня – якщо школа є надто малою, все ж кращим розв’язанням є організація доїздів до шкіл, де освіта надаватиметься по стандарту якості.

Олег Левченко у Вінницькому відокремленому регіональному підрозділі Центру розвитку місцевого самоврядування
Фото: Роман Кабачій
Олег Левченко у Вінницькому відокремленому регіональному підрозділі Центру розвитку місцевого самоврядування

Пункт 5. Дніпро, форум «Децентралізація: трансформація сучасної України», Дніпропетровська ОДА.

Фото: Роман Кабачій

В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України: «Основна стратегічна мета реформи децентралізації – щоб у 2020 році на місцеві вибори органи місцевого самоврядування, особливо це стосується територіальних громад, базового рівня, а також і районів – пішли на новій територіальній основі, з новими повноваженнями, новими ресурсами, а також відповідальністю за розвиток своїх територіальних громад».

Вольфганг Мьоссингер, генеральний консул Німеччини: «Я працюю в Україні три з половиною роки, і за час з початку децентралізації я помітив, що мери міст і ради громад просять допомогти з експертами, радами, але не просять грошей. Я ніколи не бачив країну, в якій би так старанно працювали над децентралізацією».

Сергій Кошман, антрополог: «Реформа децентралізації – це ж не тільки і не стільки про політичні аспекти перерозподілу влади і бюджетів або про технічні аспекти будівництва нових об'єктів. Скоріше, мова йде про демонтаж патерналістських інстинктів, про інше якості залучення, про іншому суспільній свідомості і поданнях. Реформа децентралізації – це про виникнення відповідальної спільності у громадян, поява нових складних практик громадської взаємодії. Це про створення нової громадянської культури і, якщо хочете, про нової громадянської релігії».

Денис Коротенко, голова Широківської ОТГ Запорізької області: «Крім роботи з мешканцями на різних рівнях – від співпраці з ГО, «поважною» чи молодіжною радами, створенням вуличних комітетів, роботи з бізнесом по залученню інвестицій я працюю з кадрами. Якщо депутат нічого не робить, я прямо говорю йому про складення повноважень. Наші працівники ОТГ є справжніми експертами з децентралізації. На нашій території є теж дачі, веду зустрічі з дачниками, залучаю їх до активної діяльності. Дуже сильно слідкуємо за благоустроєм. Завдяки запровадженню безплатного харчування у закладах освіти біля 100 дітей повернулося до громади з міських шкіл».

Дмитро Екзархов, голова Іларіонівської ОТГ Дніпропетровської області: «Децентралізація - це кістяк всіх реформ. Той, хто проти децентралізації, той проти України».

В Україні сформовано 865 об’єднаних територіальних громад. З них у 125 23 грудня цього року відбудуться перші місцеві вибори. Ще 21 об’єднана громада чекає рішення Центральної виборчої комісії про призначення на їх території перших місцевих виборів.

Близько 60% місцевих рад базового рівня громад ще не об'єдналися в ОТГ.

Роман Кабачій Роман Кабачій , Публіцист, історик, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram