Принципи економічних реформ. В Європу чи … як завжди навпаки?

Дерегуляція. Скільки разів це слово-мантру повторювали економічні міністри за останні десятиріччя. Тепер це буде основний курс держави зі слів Абромавичуса. 

Фото: www.moneymarketing.co.uk

Відкриваємо Вікіпедію і читаємо: дерегуляція або відміна та скорочення державного регулювання означає зменшення державного контролю, наприклад, для стимулювання вільної конкуренції.

Враховуючи слова Голови Антимонопольного комітету України, що більше половини товарних ринків (53%) монополізовано, готовий аплодувати, але щось заважає.

По-перше, дерегуляція не є мейнстрімом для успішних економік США, ЄС, Китаю.

По-друге, досвід підказує, що в боротьбі без правил, а дерегуляція, повторюю, це відміна правил, сильніший перемагає ще швидше, тобто, процес монополізації ще прискориться.

Знову благі наміри, а з монополізацією вийде як у дитячому віршику: "Рили яму глибоку, вирили гору високу".

А серйозно, відбудеться зачистка нашої слабкої економіки і зростання залежності від могутніх транснаціональних корпорацій.

Для відповіді «Що робити?», я би порадив міністру економічного розвитку і торгівлі України визначитися.

Якщо ми хочемо бути такими успішними, як Китай, треба набрати перекладачів з китайської мови і перекласти їх закони та впроваджувати в Україні. А якщо хочемо бути частиною ЄС, необхідно запроваджувати регулювання, прийняте в країнах-членах, та підтримку власної економіки.

Курс же, що пропонує міністр, знищує наші надії на перспективу членства та перетворює Україну на територію, населену споживачами іноземних товарів.

Порадив би також дочитати статтю Вікіпедії до кінця. Дерегуляцію не треба плутати з лібералізацією. Лібералізований ринок хоча, як правило, і має в цілому менше регулюючих актів, тим не менше звичайно законодавчо стимулює ефективність виробництва і захищає права споживачів. От саме на цьому законодавчому стимулюванні, яке в нас практично відсутнє, і мусив би, на мій погляд, зосередитись Міністр.

Слабка економіка, як хвора дитина, потребує підтримки і допомоги. Хоча, точка зору Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Хай виживе сильніша, навіть якщо вона не наша», напевно, має право на існування, але не впевнений, що відповідає інтересам України.

Олександр Сухомлин Олександр Сухомлин , Екс-заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України, член Економічного дискусійного клубу
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram