ГлавнаяБлогиБлог Оксаны Продан

Проект Бюджету 2014 може «добити» український бізнес

Корупція, що робить українські товари і послуги значно дорожчими, ніж світові аналоги, а також тримає усіх підприємців у постійній залежності від органів влади. Монополії, що продають товари на експорт значно дешевше, ніж в Україні, або оцінюють майно з метою оподаткування незалежно від його ринкової ціни, чим знищують конкурентні можливості українського бізнесу. Відсутність суду, а відповідно і відсутність захисту права власності – на майно, на інновації, на інтелектуальну власність, на будь-що.

Ці три умови призвели до постійного падіння промислового виробництва в Україні вже протягом п’яти кварталів, до зменшення протягом трьох років кількості підприємців більш ніж на два мільйони, до збільшення нелегальних працівників до 5 мільйонів людей.

Прибутки в Україні отримують сьогодні або монополісти, або близькі до влади структури, весь інший бізнес – від малого до великого – виживає з надією на зміну економічного клімату в Україні.

Але більшість підприємців можуть не дочекатись покращення умов ведення бізнесу, якщо буде прийнято той проект Держбюджету на 2014 рік, який депутати Фракції Партії регіонів планують розглядати у Верховній раді Україні вже на цьому тижні, і проект якого ми бачили тільки в засобах масової інформації.

Здавалось, що поки немає офіційної редакції проекту, не має чого обговорювати. Тим більше, що на моє звернення щодо конкретних норм, які є в Прикінцевих положеннях наявного проекту Держбюджету на 2014 рік, я отримала відверту відписку з Міністерства фінансів України.

Але маємо ми і іншу відповідь, з Міністерства доходів і зборів України, щодо значного звуження спрощеної системи оподаткування в проекті Держбюджету на 2014 рік. Цим листом урядовці підтверджують, що норми по знищенню єдиного податку для малого бізнесу в проекті Держбюджету на 2014 рік існують. А значить, існують в цьому проекті і інші норми податкового законодавства, які можуть бути прийняті разом з проектом бюджету, але окремим законом.

Норми, які пропонуються в Прикінцевих положеннях проекту Держбюджету на 2014 рік, не переживе жоден бізнес, який сьогодні не отримує великих прибутків.

Тому що вводиться податок на нежитлову нерухомість, який для бізнесу становитиме до 2,7 відсотків від мінімальної заробітної плати (32 гривні) за 1 квадратний метр. І цей податок планується ввести додатково до податку на землю (орендної плати).

Для громадян вводиться також податок з продажу нерухомого майна, яке перебувало у власності понад три роки, незавершеного будівництва, з обміну нерухомості, отримання доступного житла, буде оподатковуватись за ставкою15-17 відсотків продаж усього рухомого майна.

Є багато нововведень для різних галузей, в тому числі підакцизних товарів, імпорту газу, операцій з цінними паперами, але лояльних до бізнесу там лише декілька, все інше має на меті тільки забрати, навіть якщо забирається те, чого немає.

Нагадую, мова йде про неофіційну редакцію проекту, деякі норми якої вже офіційно підтверджені. Тому своїм завданням бачу зараз інформування усіх підприємців, власників бізнесу, а також їх представників у Парламенті, про суть норм Державного бюджету України на 2014 рік для української економіки.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram