ГлавнаяБлогиЦифра тижня

Кожен шостий європеєць – малозабезпечений

Щоп'ятниці на LB.ua - новий блог "Цифра тижня" від Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД).

Кожен шостий європеєць – малозабезпечений, за даними Євростату. В Євросоюзі особа вважається малозабезпеченою, якщо не може дозволити собі принаймні три речі з цього переліку:

1. оплачувати іпотеку або оренду, комунальні платежі;

2. неспроможність провести один тиждень щорічної відпустки;

3. неспроможність кожен другий день споживати м'ясо, курку або рибу;

4. неспроможність покрити несподівані фінансові видатки;

5. неспроможність купити телефон;

6. купити кольоровий телевізор;

7. купити пральну машинку;

8. купити авто;

9. оплачувати теплопостачання в своє помешкання.

Якщо ж людина не може дозволити чотири речі з цього переліку, то її рівень доходів взагалі вважається особливо низьким. За словами керівника суспільних програм ІСЕД Маріанни Онуфрик, європейський підхід до визначення малозабезпеченості є достатньо обґрунтованим і його не завадило б запровадити в Україні.

В таких країнах ЄС як Болгарія, Греція, Румунія та Угорщина кількість малозабезпечених громадян найбільша. Натомість Голландія, Австрія, Данія, Фінляндія, Люксембург та Швеція входять до десятки країн з найменшою кількістю матеріально незабезпечених громадян. Детальніше можна прочитати тут – http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170310-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2F.

«У світі є багато методик оцінювання рівня бідності чи злиденності. Наприклад, ООН вже кілька років поспіль говорить про те, що 80 % українців живуть за межею бідності, в той же час Центральне розвідувальне управління США називає цифру у 24 % стосовно України», – пояснює експерт.

В Україні, наприклад, законодавчо визначено, що малозабезпеченою вважається сім'я, яка, з поважних або незалежних від неї причин, має середньомісячний сукупний дохід нижчий від прожиткового мінімуму для родини. Така сім’я має право отримати державну соціальну допомогу, але при цьому береться до уваги факт володіння другим житловим приміщенням та другим транспортним засобом.

Матеріал підготували експерти ІСЕД

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram