ГлавнаяБлогиБлог Віктора Матчука

Дострокові вибори: від Президента залежить не все

Президент України Петро Порошенко не подарує нікому дострокових парламентських виборів. Про це він заявив 15 березня – після буремного дня, коли на РНБО було прийнято рішення про транспортну блокаду Донбасу, а у парламенті гриміли пристрасті через поведінку деяких депутатів, які й заварили кашу з цією блокадою.

Так, відповідно до Конституції, рішення про дочасні вибори і справді приймає виключно Президент. Це якщо говорити мовою юридичною.

Якщо ж говорити мовою фактів, то у жодній країні (тим більше такій, як Україна) не все залежить від Президента. І бувають ситуації, коли не допомагає навіть Конституція.

Фото: LB.ua
Щоб переконатись у цьому, не треба забігати аж надто далеко в історію. Янукович за лічені дні до Революції гідності теж був переконаний, що контролює всі процеси у державі…

Тож іноді краще «подарувати» дострокові вибори, аніж піти шляхом Януковича. Або ж іще гіршим шляхом.

Чому нинішня Рада вигідна Президенту?

Верховна Рада – у том вигляді, в якому вона зараз існує – і справді дуже потрібна Президентові Порошенку. По-перше, він має там слухняну більшість. По-друге, цей парламент взагалі не здатний конкурувати і стати альтернативою інституту президентства.При тому сама Рада дезорганізована, абсолютно несамостійна, замкнена сама на собі. Цей орган влади живе своїми власними внутрішніми інтересами, які дуже мало перетинаються з інтересами народу. Депутати зводять рахунки, вирішують якісь кадрові питання, займаються своїми бізнесовими справами або просто використовують трибуну Ради як майданчик для накачування рейтингів. Там немає людей, які мислять стратегічно про майбутнє держави.

Отакий парламент – саме такої якості і саме такого складу – і вигідний президентові Порошенку. Він не хоче відмовлятися від цього «слухняного» органу. Бо як же тут відмовишся, коли ти сам доклав стільки зусиль, щоб парламент став таким, яким він нині є?

Відтак заява Порошенка – це швидше декларація його власних бажань. Але бажання Президента і бажання суспільства не завжди співпадають.

Передумови для дострокових виборів

Ситуація в Україні загострюється з кожним днем. Люди стають біднішими і не бачать перспективи. Трясе у політичному середовищі. Президент не може цього не розуміти. Тому як же насправді треба сприймати його заяву про неможливість дострокових виборів?

Насправді ця заява означає лише одне: Глава держави відчуває, що зараз якраз і створилися всі передумови для дострокових виборів. У кращому випадку – парламентських, у гіршому – і президентських теж. Він не хоче цих виборів, але розуміє, що вже добряче пахне смаленим.

Влада сьогодні слабка як ніколи. За останніми соціологічними даними, Президентові довіряє лише трохи більше 13% українців. Уряд викликає довіру лише 9% людей. Показові дані по Верховній Раді – цьому органу влади довіряють лише 5% громадян.

Слабкість влади яскраво ілюструє ситуація із блокадою Донбасу. До останнього Президент говорив, наскільки це погано і шкідливо, а потім раптом прийняв рішення все-таки заблокувати будь-яке сполучення із окупованою територією. Більшого прояву слабкості навіть важко придумати. Стільки часу говорити, як це неправильно, а потім взяти і узаконити це неправильне рішення.

Це яскраво свідчить, що влада не йде попереду свого народу, не веде його за собою. Вона сама плентається десь позаду і намагається догнати його, добігти, щось пояснити по дорозі, коли вже пізно.

Ситуація із блокадою Донбасу – це лише квінтесенція цього процесу.

Дострокові вибори – це добре чи погано?

Таким чином, владі сьогодні дуже важко контролювати ситуацію у державі. Будь-який новий сірник, кинутий у солому бідності, невпевненості у завтрашньому дні, безперспективності, корупції, тепер може розвести справжнє багаття. Хаосом скористаються ті, кому на долю держави взагалі наплювати. Все вийде з-під контролю. Тоді у Президента вже ніхто не питатиме про його власне бажання виборів, про Конституцію. У кращому випадку йому просто скажуть – іди!Дуже шкода, але наразі все рухається до цього. Можна розраховувати лише, що у Президента Порошенка інстинкти самозбереження розвинені краще, ніж у Президента Януковича, і він не допустить тої страшної точки кипіння. В Януковича було хоча б куди тікати. У нинішнього Гаранта шляхів для відступу не видно.

Так, майже впевнений, що людям зараз будуть кидати певні подачки у формі гучних звільнень. Цілком імовірно, що буде змінений голова уряду і керівництво парламенту. Чи врятує це ситуацію? Ні. Просто відтермінує у часі гостру фазу невдоволення владою. Україна – не Росія, у нас люди не повірять, що цар хороший, а погані тільки бояри. У нас захочуть бачити голову царя.

Відтак дострокові вибори – це, звісно, не ідеальний спосіб розвитку ситуації. Але, по правді кажучи, іншого шляху мирного розв’язання цілого клубка українських проблем на сьогодні не видно. Це найлояльніший вихід із ситуації. Він набагато кращий, ніж третій Майдан.

Бо третій Майдан буде страшним. Сотня втрачених життів там розглядатиметься як щось таке ще дуже оптимістичне. Після нього залишиться руїна. Не потрібно до цього доводити.

Людям треба дати можливість змінювати владу мирним шляхом – тоді, коли цього вимагає ситуація і коли народ ще погоджується на такий мирний варіант.

Україна потребує змін, але проводити їх може лише та влада, до якої є довіра. Нинішня влада такої довіри вже не має. Виправити це можна лише в один спосіб – переобранням. На старті довіра завжди є.

Україні потрібна ця довіра до влади.

Віктор Матчук Віктор Матчук , Народний депутат України VI скликання (2010-2012 рр.)
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram