ГлавнаяБлогиБлог Юрія Солов'я

Накопичувальна пенсійна система - ключова соціально-економічна реформа України

Сьогодні близько 9,5 мільйона пенсіонерів отримують пенсію нижче 2 000 гривень. Це - 80% усіх пенсіонерів України. Кожен працюючий утримує 1,1 пенсіонера. Та вже за десять років, у зв’язку із зростаючим демографічним навантаженням, такий показник становитиме 1,3-1,5.

Це означає, що з чаcом все більше і більше людей, які виходитимуть на пенсію, отримуватимуть її в межах прожиткового мінімуму. При цьому їхній розмір не буде справедливим.

Фото: 2017god.org

Тобто, очевидно, що існуюча солідарна система зможе виконувати лиш функцію захисту від бідності та ніяк не зможе забезпечити достойну старість. Крім того, коли сьогоднішнє працююче покоління не є власником сплачуваних внесків, а утримує за їх рахунок сьогоднішніх пенсіонерів, існує недостатня мотивація працівників та їх роботодавців до сплати ЄСВ й легалізації фонду оплати праці, що «тінізує» економіку та скорочує базу справляння ЄСВ і податків.Саме тому, держава, поряд зі збереженням солідарної системи, потребує нової пенсійної політики, яка забезпечить комфортне життя людини при виході на пенсію. Політики, за якої рівень пенсії буде залежати не тільки від спроможності держави, але й від самої людини, та від того скільки людина самостійно зможе собі відкласти та примножити на майбутнє.

На моє глибоке переконання, виходом може і повинно стати введення вже з 2018-го року обов’язкової накопичувальної пенсійної системи, яка одночасно служитиме базовим механізмом формування пенсійних заощаджень громадян та джерелом довгострокових інвестиційних ресурсів для національної економіки. Це, також, покращить інвестиційний клімат в країні і сприятиме залученню значних зовнішніх капіталовкладень.

Саме тому вже сьогодні наша команда розпочала відповідну роботу над підготовкою законопроекту про впровадження, починаючи з 1 січня 2018 року, обов’язкової накопичувальної пенсійної системи в рамках повного циклу публічної політики.

Це - абсолютно новий європейський порядок, який передбачає кілька етапів підготовки до написання законопроекту, а саме: презентацію політичного порядку денного; проведення публічних консультацій з зацікавленими сторонами та експертами; формування зеленої книги проблем; формування білої книги рішень; проведення слухань у ВРУ; голосування за законопроект та прийняття інших необхідних нормативно-правових актів.

Наша мета проста - підготувати узгоджену позицію усіх зацікавлених сторін (Уряду, міністерств, сторін соціального партнерства, науковців, професійних об`єднань учасників ринку цінних паперів та недержавного пенсійного забезпечення а також громадськості), щоб починаючи з 2018-го року ми отримали нову пенсійну політику в державі.

Зміни, які ми пропонуємо - це міні-революція у стосунках людини і держави. Замість вже майже ментальної звички, коли держава повинна забезпечити людину у старості, прийде реальна можливість своєю власною працею забезпечити комфортне життя на пенсії за рахунок власних пенсійних заощаджень.

По-друге, обов`язкові пенсійні накопичення стануть потужним джерелом внутрішніх довгострокових інвестиційних ресурсів, що дасть потужний інвестиційний поштовх для динамічного зростання економіки та модернізації країни.

Нагадаю, що тільки за останні 10 років економіка держави через відсутність накопичувальної пенсійної системи недоотримала майже 7 млрд. дол. США. А це, для порівняння, більше за всі позики МВФ за аналогічний період.

Натомість, впровадження цієї системи дозволить у наступні 10 років заощадити та залучити в економіку країни понад 420 млрд. грн. (понад 15,5 млрд. дол. США у теперішній вартості).

Впевнений, що ми на порозі непростої, але дуже необхідної для держави соціально-економічної реформи!

Юрій Соловей Юрій Соловей , Народний депутат України, група партії "УДАР", фракція БПП
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram