ГлавнаяБлогиБлог Надії Парфан

Хода шльондр (ФОТО)

“Хода шльондр” (SlutWalk) - марш протесту і міжнародний рух проти виправдання сексуального насильства зовнішнім виглядом жінок. Перша “Хода шльондр” відбулася в квітні 2011 року у Торонто після того, як місцевий міліціонер назвав жінок шльондрами і запропонував їм пристойніше одягатися у цілях забезпечення власної безпеки. З того часу “шльондри” почали виходити на вулиці у багатьох містах по всьому світу, включно з Бішкеком і Бухарестом.

Фото: facebook.com/parfan

“Хода шльондр” має на меті привернути увагу до абсурдності звинувачень жертви зґвалтування, а не ґвалтівника. В сучасній патріархальній культурі публічні закиди “сама винна” і рекомендації “пристойно одягатися” стали нормальною реакцією на зґвалтування (чого тільки варті інтернет-дискусії про справу Оксани Макар). Позицію звинувачення жертви все активніше займають люди, які приймають реальні рішення - церковники, політичні консерватори і правоохоронні органи. Як наслідок, маємо сумну статистику у різних частинах світу. У США 18,3% жіночок пережиои спробу зґвалтування або його спробу, 12,3% з них були у віці до 12 років і менше половини звертались до міліції. Українська ситуація ще сумніша, адже 90% зґвалтувань навіть не потрапляють до статистики.

20 жовтня філадельфійська “Хода шльондр” у складі більше сотні активісток і активістів пройшла центральними вулицями міста з гаслами: “Досить звинувачувати жертв”, “Чоловік з почуттям гідності має повагу до жіночої рівності”, “Ні насильству, ні зґвалтуванням”. Марш закінчився у знаменитому LOVE парку промовами жінок, які публічно розповіли про власний досвід сексуального насильства і закликали до організованої боротьби.

Надія Парфан Надія Парфан , Культуролог, перекладачка, аспірантка Києво-Могилянської Академії, активістка Феміністичної Офензиви
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram