ГлавнаяБлогиБлог Михайла Басараба

Українці в чотирьох країнах Євросоюзу закликають Гройсмана створити окреме відомство з питань трудової міграції

Українці, які працюють за кордоном, оприлюднили колективне звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана про створення в системі виконавчої влади окремого підрозділу або відомства для впровадження державної політики щодо трудової міграції.

Фото: EPA/UPG

У зверненні наголошено, що наразі в Києві немає центру, який би працював у режимі “єдиного вікна” із українськими громадами за кордоном.

«Такий єдиний центр взаємодії і допомоги потрібен як українцям, які тривалий час перебувають за кордоном, так і Україні. Цей орган мав би працювати в режимі “єдиного вікна” щодо усіх нагальних питань, які стосуються зовнішньої трудової міграції, а також для підтримки постійних комунікацій з українськими громадянами за кордоном, для створення умов їх повернення до України в майбутньому», - йдеться в тексті звернення.

Українські громади за кордоном, відзначається в зверненні, потребують постійної взаємодії з владою України.

«Співпраця з українськими посольствами й консульствами існує практично онлайн, - за що ми вдячні нашим дипломатам. Однак, наші потреби та ініціативи давно вийшли за межі компетенції Міністерства закордонних справ. Дозволи на легальний прокат українських та україномовних фільмів у країнах ЄС; сертифікація шкільної освіти; практичне усунення подвійного оподаткування грошових переказів; догляд за нашими літніми родичами в Україні; протидія російській пропаганді серед українських трудових мігрантів - ось далеко не повний перелік питань, які накопичилися», - сказано в тексті.

Звернення підписали лідери 10 організацій українців з Іспанії, Італії, Німеччини та Португалії: Лариса Пономаренко (Об'єднання українських асоціацій Іспанії "КРАІ"; Асоціація українців Регіону Мурсія), Марія Курницька (Асоціація українців Кантабрії "Оберіг"), Лілія Миколаїв (Асоціація "КонУкраніа", Мадрид), Георгій Клімов (Асоціація "У-Армонія", Валенсія), Наталя Бондаренко (Культурно-освітній центр "Дивосвіт", Мадрид), Світлана Румак (Асоціація українських батьків і вчителів Каталонії "Берегиня"), Людмила Студенець (Громада "Українці Енаресу", Іспанія), Тетяна Кузик (Центральна координаційна рада українських організацій в Італії), Ірина Ястреб (Культурно-просвітницька організація “Український Дім Дюсельдорф” (Німеччина); Міжнародна громадська організація українців "Четверта Хвиля"), Олег Гуцько (Асоціація українців Португалії "Собор"), Борис Кучерас (Асоціація українців у Португалії "Джерело Світу"). Всі ці організації оприлюднили текст звернення на своїх сайтах і сторінках у соціальних мережах.

Михайло Басараб Михайло Басараб , Політолог
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram