ГлавнаяБлогиБлог Івана Варченка

Унікальні українці

Продовжуючи славні традиції, – знайшов ще кілька ознак нашої унікальності, чим поспішаю похвалитися. Ми унікальні, бо ладні вірити, що саме нам випадає «щастя» їздити 2% невідремонтованих доріг, а 98% – відремонтовані. Це саме у нас в санвузлах живуть ті 2% бактерій, на яких не діють найсучасніші мийні засоби. Лістерин чистить 97% бактерій, а наші бактерії належать до унікальних 3%. Саме ми належимо до тих 1-2% винятків, яким вчасно не виплачують зарплатню на держпідприємствах, які пишуть заяви на «добровільні» безоплатні відпустки. Це саме ми ходимо в унікальні магазини, ціни в яких у рази відрізняються від тих, про які звітує Держкомстат. Це саме у нашому місті взимку не здатні прибрати вчасно з вулиці сніг, а влітку від дощів тонуть автомобілі.

Фото: Макс Левин

Адже скрізь в Україні – все прекрасно.

Те, що у вас вимагає хабара ДАІшник, що без конверта ви не можете вирішити питання в суді, податковій, відділі земельних ресурсів чи управлінні будівництва міськради, – виняток, з яким зіштовхнулися виключно ви.

Погляньте: навколо стільки інших високопрофесійних, кришталево чесних чиновників, податківців, суддів, прокурорів та міліціонерів. Про них пишуть в газетах, кращих з кращих хвалять та нагороджують у телевізорі. А винних, звичайно ж, покарано. Ось вам звіт за 2012 рік, ось – за десять місяців 2013-го. Покарано суворо, різними формами адміністративних та кримінальних покарань, аж до звільнення.

І взагалі, в державі корупція практично подолана. Ваші з нею зустрічі є прикрими поодинокими винятками, які лише підкреслюють вашу унікальність.

Ви – вчитель, лікар, а ваша зарплата на повну ставку у півтора-два рази нижча, ніж середня в Україні? Це ж прикрий виняток, який торкнувся саме вас. Бо ви – унікальна людина, і ваші труднощі, звичайно, тимчасові.

Ви – державний службовець, добре пам’ятаєте, як три роки тому отримували реальну зарплатню 3,5 – 4 тисячі гривень, а зараз за ту ж роботу отримуєте 1,5-2 тисячі. Та це ж неправда! Бо офіційно зарплати в Україні за ці три роки виросли більше ніж на 50%. А Президент, Кабмін і той же Держкомстат хіба можуть брехати? З вами трапилося звичайнісіньке тимчасове непорозуміння, воно обов’язково буде вивчено і вирішено. Колись…

Відпрацювали 40 років, а ваша пенсія менше 1000 гривень? Ви – знову виняток, адже офіційно середня пенсія становить півтори тисячі грн. і вона невпинно зростає. А те, що кількість винятків у десятки раз перевищує правило, – це теж ознака унікальності. Але вже цілої країни.

Тієї країни, президенти якої легко переконують народ, що потрібно шукати і реалізовувати унікальний власний шлях. А тим часом шукають складні законотворчі конструкції там, де потрібна звичайна політична чи економічна воля, розум, чесність, зрештою. Чомусь небагато хто наполягає, що з Харкова до Києва потрібно їхати через Олешківські піски Херсонщини чи болота Полісся. Здоровий глузд підказує рішення у вигляді траси М 03 довжиною 479 км. Цей же здоровий глузд відпочиває, коли мова йде про шляхи розвитку для країни. Ми чуємо, що нам не личить мавпувати досвід США, Японії, Австралії, Сингапуру, об’єднаної Європи і окремих європейських країн: Німеччини, Фінляндії, Естонії чи Польщі. Бо наш шлях має бути унікальним.

А ціна у вигляді втрачених десятиліть часу, деморалізації населення, вкрадених мільярдів – ніщо, у прагненні в черговий раз дати людям відчути свою унікальність.

Буває в житті, коли так не хочеться бути унікальним. Нині саме так.

Іван Варченко Іван Варченко , Радник міністра внутрішніх справ
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram