ГлавнаяБлогиЯ выбираю Европу!
Спецтема
Почему я выбираю Европу

Цивілізаційний вибір України

Галина Тютюнник

Цивілізаційний вибір України
Фото: Макс Левин

На початку нового тисячоліття Україна знов опинилась на роздоріжжі. Близько тисячі років тому стояв вибір між цивілізованим християнством і варварським язичництвом. Сьогодні ж ми обираємо між Заходом та Сходом. Європа манить кожного чистотою вулиць, бездоганним сервісом та затишністю крамничок. Опинившись на Заході вперше у 13 років, я зрозуміла, що життя вдалося та насолоджувалась кожною миттю. Квітень 2007 року запам’ятався мені калейдоскопом вражень. Гельсінкі, Стокгольм, Гамбург, Страсбург, Париж, Амстердам та Брюссель запрошували посидіти у маленьких кафе та насолоджуватись розміреним побутом європейців. Ніякого поспіху, мінімум турбот та жодної ДТП у столицях Західного світу.

Пропозиція поїхати з класом до Франції надійшла неочікувано. Вчителька французької мови щороку найкращих своїх учнів збирала у групу та на пільгових умовах їздила з ними у Париж. Але у 2007 році все змінилось. Нашій групі запропонували двотижневий тур країнами Європи. Планувалось відвідати Польшу, Чехію, Німеччину, Францію та Нідерланди, але плани змінились буквально в останній день.

1 квітня наша група сіла на потяг Київ - Санкт-Петербург. У північній столиці на нас чекав занехаяний вокзал з немитими східцями та безхатченками. Ми мали дві години до прибуття нашого екскурсійного автобуса, що мав би відвезти нас до Фінляндії. Майже неймовірно, але вже на кордоні відчулась різниця. Нерівна дорого змінилась на ідеальне асфальтоване покриття, співробітники митниці привітно усміхались та раділи нашому прибуттю.

Ми збуджено обговорювали цей такий дивний для нас маленьких факт:

Як тобі фінські дороги? – запитала моя однокласниця у свого ведмедика, якого вона не змогла залишити вдома на самоті.

Ти краще заціни огорожу обабіч автобану, - кричали з задніх сидінь хлопці, нарешті, відволікшись від своїх денді.

Ніхто не знає навіщо вона? – чулися голоси дівчат з молодших груп.

Це грінпісівці поставили, щоб дикі звірі не вибігали на проїжджу частину, - відповіла наша вчителька.

Далі змінювались міста, країни, ландшафти та мови. Незмінним було одне – бездоганний сервіс та привітні усмішки. Екскурсії були для нас малих нудними, важко було цілими днями вештатись по музеях та оглядати історичні пам’ятки, нам більше хотілось розважатись та гуляти тихими вуличками, але програма потребувала від нас відповідальності.

Побували ми і в Дисней-Ленді, побачили і Мону Лізу, але найбільше нас вразила задоволеність європейців своїм життям. Розмірене безконфліктне життя, соціальні допомоги, впевненість у майбутньому та гарантована допомога від держави.

Європе́йський Сою́з (ЄС, інколи Європе́йська У́нія, англ. European Union) — союз держав-членів Європейських Спільнот (ЄОВіС, Євратом), створений згідно з Договором про Європейський Союз (Маастрихтський Трактат), підписаним в лютому 1992 року і чинним із листопада 1993 р. Сьогодні в об'єднання входять 28 європейських держав з населенням більше 507 млн чоловік. Загальний Валовий внутрішній продукт Європейського Союзу становить більше 17,5 трлн. $. (1-ше місце в світі). В ЄС запроваджується єдина валюта — євро. Де-факто столицею Європейського Союзу є Брюссель.

Тож, якщо обирати між Заходом та Сходом, то краще покластись на власний емпіричний досвід, а не на обіцянки та провокації з боку різних структур. Я обираю Європу заради впевненості у своєму майбутньому.

Я выбираю Европу! Я выбираю Европу! , Конкурсные работы совместного конкурса LB.ua и Юрия Луценко
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram