ГлавнаяБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 7 июня

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

Фото: znaikak.ru

Валерій уклав угоду з юридичною особою про надання кредиту у розмірі 20 000 грн. після внесення на її рахунок гарантійного платежу в розмірі 1000 грн. Тисячу гривень слухач сплатив, але кредиту так і не отримав. Консультанти пропонували йому почекати, але дочекатися видачі коштів так і не вдалося. Володимир цікавиться, як повернути заплачену тисячу гривень. Наразі він написав претензію керівництву фірми і чекає відповіді.

Шановний пане Валерій!

Із того що ви розповіли вбачається елементарна шахрайська схема, але якщо ви підписали договір, то самі винні, бо треба дуже уважно вивчати умови, які прописані в договорі і які ви підписуєте, та робити висновки – якщо, щоб отримати кредит ви повинні вносити якісь суми коштів, це вже дуже підозріло!

В вашому випадку, якщо не буде адекватної реакції на вашу претензію, а також будуть підтверджені факти невиконання або неналежного виконання (наприклад, порушення термінів) умов договору, у вас є такі варіанти: звернутися до Всеукраїнської громадської організації «Захисту прав споживачів фінансових послуг» (вони консультують по таких питаннях та надають допомогу), написати заяву в міліцію (є підозра на шахрайство), або звернутися до суду про визнання угоди не дійсною, так як були істотно порушені умови договору.

Борис взяв кредит у банку під авто, натомість банк повідомив, що передав право вимоги повернення боргу іншій юридичній особі. Борис запитує чи мав право банк так вчинити без його згоди?

Шановний пане Борис!

Згідно ЦКУ кредитор має право передати заборгованість іншому кредиторові без згоди позичальника. Єдине, що зобов’язаний кредитор, так це повідомити позичальника. Тому якщо банк вас письмово повідомив про це, то зробив абсолютно правомірно, і вам повинно бути, в принципі, без різниці, кому повертати борг, який ви заборгували банку.

Єдине що ви можете зробити, так це дуже ретельно перевірити кому саме і на підставі яких документів переданий ваш борг. Якщо він не належним чином оформлений, можливо у вас буде шлях до якогось компромісу.

А взагалі, якщо ви вважаєте, що банк порушив ваші права, передавши ваш кредит іншій установі, і при цьому ви справно вносили всі платежі, і на вашу думку у банку не було права на вчинення таких дій, звичайно ви можете звернутись до суду.

Фото: finance.lg.ua

Олена не змогла виплачувати кредит за авто і повернула авто банку, отримавши акт добровільної здачі авто, та усне запевнення від працівників банку про те, що претензій до неї немає. Натомість нині від неї вимагають сплатити значну суму за авто, якого вже у неї немає. Як бути?

Шановна пані Олено!

Запам’ятайте, жодних усних домовленостей з банком!

Ваше авто банк міг реалізувати за будь-яку ціну, і цієї суми не вистачає для погашення всього вашого боргу. Єдиний шлях на оскарження, це звернутися до апеляційного суду з проханням поновити строк, в зв’язку з тим, що ви були не проінформовані про це судове рішення. Якщо суд піде вам на зустріч, поновить строк, то можливо ви якимось чином зможете зменшити цю суму заборгованості. Але вам все рівно прийдеться платити.

Ганна Михайлівна з Полтави декілька років тому вложила 5 тис. гривень у кредитну спілку. Згодом спілка розпалась, а грошей слухачці ніхто не повернув. Ганна Михайлівна звернулась до суду, і за його рішенням їй повинні були повернути кошти. Виконавчий лист вже майже 2 роки знаходиться у виконавчій службі, а рішення суду досі не виконано.

Шановна Ганна Михайлівна!

Взагалі, за законом у державного виконавця є 6 місяців на виконання судового рішення (ст. 30 п 2 ЗУ «Про виконавче провадження»). Якщо ж рішення не виконується або виконується неналежно, то ви маєте право звернутися зі скаргою до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до керівника відповідного органу державної виконавчої служби вищого рівня, чи до суду (ст. 82 п 1 даного Закону).

Пані Ганна стверджує, що її чоловік уклав договір з будівельною компанією на будівництво двохкімнатної квартири. За умовами договору квартиру повинні були здати ще в 2010 році. Договір за ініціативою будівельника згодом був переписаний, і за умовами нового договору квартиру повинні були здати в 2 кварталі 2011 року. Але вже більше року будівництво не проводиться. Пані Галина з чоловіком сплатили більше як 92 % вартості їх майбутньої квартири. На численні запити будівельник відповідає, що коштів на ведення будівництва не має. Їм порадили звернутися до суду про визнання майнових прав на частину в об’єкті незавершеного будівництва. Як вчинити правильно в ситуації, запитує пані Ганна.

Шановна пані Ганно!

Ви дійсно маєте право через суд визнати своє право на частину в незавершеному будівництві. Ви можете написати заяву до правоохоронних органів і повідомите їх про те, що в діях цих забудовників є ознаки кримінального злочину за ст. 190 ККУ «Шахрайство».

Згідно ч.3 ст.331 ЦКУ, до завершення будівництва особа (замовник будівництва) вважається власником матеріалів, обладнання, тобто всього, що було використано в процесі цього будівництва. У разі необхідності особа, яка є власником обладнання та матеріалі (замовник будівництва) може укласти договір щодо об’єкта незавершеного будівництва, право власності на яке реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію права власності на нерухоме майно на підставі документів, які підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об’єктів нерухомого майна, а також проектно-кошторисної документації, а також документів що містять опис об’єкта незавершеного будівництва.

Слід зазначити, навіть якщо ви таке право зареєструєте, то в цього права є певні обмеження. В ЦКУ зазначено, що це право власності на об’єкт незавершеного будівництва реєструється лише з метою укласти договір щодо об’єкта. Тобто, функціонально використовувати за призначенням цей об’єкт ви не зможете (ані передавати в оренду, ані що інше). Ви маєте право укладати договори щодо доведення цього незавершеного будівництва до його 100 відсоткової готовності, навіть якщо ви вже здійснили технічну реєстрацію цього об’єкта в органах БТІ.

Це підтверджується положеннями Закону України «Про відповідальність підприємств, і їх об’єднань, установ та організацій за порушення в сфері містобудування». Зокрема, статтею 1 вказаного Закону передбачено, що за експлуатацію, або використання будинків чи споруд після закінчення будівництва без прийняття їх державними приймальними технічними комісіями, накладається штраф у розмірі 10 % вартості виконаних робіт.

Також виключається можливість виникнення права власності, та здійснення державної реєстрації права власності на частину об’єкту незавершеного будівництва. Тобто, це робити не можливо, згідно з чинним законодавством.

Марина працює у приватній фірмі, власником якої є син депутата від партії БЮТ. Після ліквідація одного з підрозділів цієї фірми, їй було відмовлено у виплаті заробітної плати. Марина просить допомогти їй розібратися в цій ситуації.

Шановна пані Марино!

Якщо у вас немає письмового підтвердження відмови у виплаті зарплатні, це може тлумачитись вашими опонентами, що ви просто не прийшли до каси підприємства за отриманням нарахованих вам коштів. Бухгалтер і директор усвідомлюють, що затримка у виплаті зарплатні – це є склад кримінального злочину. Тому ми вам радимо письмово звернутися до підприємства з листом-повідомленням, в якому буде зазначено, що за такий то період, вам не сплачено відповідну суму коштів, і просіть негайно її вам сплатити.

Взагалі, не виплата, або не своєчасна виплата заробітної плати, в тому числі виплата не в повному обсязі – це все є грубим порушенням норм трудового законодавства. І це є підставою для вашого звернення до суду. Для цього вам серед інших документів безперечно необхідна довідка з бухгалтерії підприємства, де точно буде вказана сума вашої заборгованості. Якщо ж бухгалтерія відмовляється надати цей документ, його буде витребувано в судовому порядку, після відкриття провадження по справі.

Крім того, навмисна невиплата заробітної плати за 2 чи більше місяці – є кримінально-карним діянням (ст. 175 ККУ). Тому, якщо у вас є підозри, що підприємство при наявності грошей умисно не виплачує вам заробітну плату, то ви також можете звернутись із заявою до прокуратури.

Тільки не звільняйтеся з вашої роботи, і не забирайте трудову книжку. Поки ви можливо будете судитися з фірмою, а трудова книжка буде лежати у відділі кадрів, вам за весь цей час не будуть виплачувати заробітну платню, аж до рішення суду. І у випадку винесення рішення на вашу користь (а це практично 100%), за весь час вимушеного прогулу вашу фірму зобов’яжуть донарахувати вам зарплатню.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram