ГлавнаяБлогиБлог Ігоря Ткачука

Янукович лише імітує виконання зобов’язань, необхідних для підписання угоди про асоціацію з ЄС

Підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС – це унікальний шанс повернутися у русло цивілізованого розвитку. Для нашої держави євроінтеграція є реальним поступом у здійсненні реформ та модернізації, приведення умов для бізнесу до європейських стандартів. Тому громадяни очікують від Януковича не декларацій, а реальних дій на європейську інтеграцію. Поки що немає поступу в таких питаннях, як звільнення політичних в’язнів, боротьба з корупцією у державних органах, застосування адміністративних механізмів тиску на ЗМІ та їх працівників, неупереджене розслідування порушень прав людини з боку міліції, тощо.

Фото: Макс Левин

Останні заяви представників різних європейських структур від Європарламенту до Єврокомісії свідчить, що підтримка підписання Угоди про асоціацію України із ЄС зросла. Більше того, із ЄС надходять сигнали про готовність підтримати Україну та інші країни «Східного партнерства» на випадок санкцій з боку Росії. Тому перспектива підписання Угоди про асоціацію наразі залежить виключно від готовності режиму Януковича виконати усі взяті на себе зобов’язання, а не обмежуватися імітацією.

А тому у разі, якщо підписання Угоди буде зірвано внаслідок невиконання зобов’язань, президент та уряд мають подати у відставку, а в країні мають бути проведені дострокові президентські і парламентські вибори.

Очевидно, що виконання умов ЄС для підписання угоди про Асоціацію тільки дасть шанс Україні увійти до числа передових держав. Проте ніхто не зможе зробити за нас нашу роботу.

На сьогодні Україні необхідно зробити прорив як мінімум у двох напрямках. По-перше, нарешті перемогти корупцію як системне явище. Адже саме вона позбавляє Україну так необхідних для здійснення модернізації сил і ресурсів.

Як свідчать численні дослідження, Україна за роки незалежності втратила сотні мільярдів доларів, виведених за кордон. І сьогодні щорічно вона втрачає десятки мільярдів доларів, які йдуть на сплату корупційної податі.

Для цього необхідно здійснити як мінімум дві реформи - судову і правоохоронну. Їх результатом має стати забезпечення незалежності судової влади та невідворотності покарання.

По друге, ми повинні реалізувати реформи, що дозволяють створити в країні економіку рівних можливостей.

Ігор Ткачук Ігор Ткачук , Депутат Вінницької міськради, "УДАР"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram