ГлавнаяБлогиБлог Ирины Бережной

Поборемось з корупцією по-швейцарськи

Рада повідомити, що сьогодні українська частина групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків зі Швейцарією, яку я маю честь очолювати, офіційно запускає серію публічних дискусій, під час яких ми будемо обговорювати історії успіху Швейцарії та те, яким чином ці історії успіху можуть бути перенесені на український ґрунт.

Перший круглий стіл, який сьогодні по обіді відбувається в одному з київських готелів за участі посла Швейцарії, вельмишановного Крістіана Шьоненбергера, народних депутатів, відомих незалежних експертів та за модерації Савіка Шустера, ми присвятили боротьбі з корупцією. Вважаємо, що це саме те питання, яке дуже серйозно перешкоджає європеїзації України та в якому нам дійсно є чого повчитись у швейцарських партнерів.

Адже досвід Швейцарії – це досвід успішної європеїзації, хоча ця країна і не є членом Євросоюзу. Та й наша головна мета повинна полягати не в членстві  в Європейському Союзі заради членства, а в проведенні глибокої внутрішньої модернізації та комплексних реформ.

На моє глибоке переконання, така модернізація може бути досягнута лише з допомогою європеїзації країни. А найбільш оптимальним інструментом для такої модернізації є Угода про асоціацію з ЄС, яку, я переконана, буде підписано на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

Швейцарія для багатьох українців асоціюється з надійними банками, високим рівнем добробуту, зразковими  медичними та екологічними стандартами. Проте для нас, народних депутатів, Швейцарія – це також і дуже цінний досвід боротьби з корупцією.  Я дуже рада, що цей досвід  може бути принаймні частково застосований в Україні з допомогою рекомендацій, розроблених кращими антикорупційними фахівцями зі Швейцарії.

Саме тому, я дуже вдячна Європейському банку реконструкції та розвитку за рішення направити до України одного з найкращих у світі експертів з питань вивчення та розробки антикорупційної політики, професора кримінального права Базельського університету Марка Піта. Варто зазначити, що Марк Піт - це професор права, який усе своє життя присвятив дослідженню причин і способів боротьби з корупцією у всіх її проявах. Тепер він може поділитись своїм досвідом і в Україні.

Загалом, варто нагадати, що Швейцарія сьогодні посідає 5-ме місце за індексом економічної свободи в світі. Вона активно бере участь не лише у формуванні міжнародних інструментів, націлених на боротьбу з корупцією, але й активно допомагає боротись з цим виявом іншим країнам світу. Зокрема, надає  інституційну та фінансову підтримку на рівні уряду, підвищує рівень обізнаності у громадянського суспільства, допомагає організувати соціальний аудит. Особливу роль тут відіграє Швейцарська агенція розвитку та співробітництва.

Не менш важливу роботу здійснює і Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань, який  видав низку публікацій з рекомендаціями для бізнесу та боротьби з корупцією як в самій Швейцарії, так і в інших країнах.

Нарешті, за даними Transparency International у 2012 році Швейцарія посіла 6-е місце у світі за індексом сприйняття корупції, а Україна – 144. Тобто, Швейцарія увійшла в першу десятку найбільш не корумпованих, Україна, на жаль, у другу сотню. Ці цифри є найбільш красномовним підтвердженням того, що ми обрали правильний приклад для наслідування. Залишилось, почати наслідувати на практиці.

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram