ГлавнаяБлогиБлог Ярослава Дубневича

Про те, як подолати хронічну проблему українських урядів

Даю спрощену версію свого виступу у ВР, яка думаю буде цікава читачам lb.ua. Отже: держава мала б утримувати у належному стані об'єкти соціальної інфраструктури, такі як школи, дороги і лікарні, або делегувати органам місцевого самоврядування кошти на це.

Фото: Макс Левин

Зробити це нелегко, адже не секрет, що більшість видатків державного бюджету складають захищені статті, такі як заробітна плата бюджетникам, медикаменти та енергоносії. Та все ж, з року в рік відповідні суми закладаються і на видатки розвитку.

На жаль, більшість робіт коштом держави ми на місцях розпочинаємо, чи продовжуємо реалізовувати у третьому – четвертому кварталі бюджетного року. Причина цього – запізніле прийняття управлінських рішень. Тобто чиновники щороку довго мудрують над тим, як та якими грішми має будуватися та чи інша школа, дорога та лікарня. Перевага такого способу очевидна - ручне управління дає додану вартість (як у Маркса). Тому мало прийнятого бюджету, епопея із засвоєнням бюджетних коштів особливо капітальних видатків після ВР кочує у Кабмін і міністерства.

І нікого не хвилює, що практика найбільшого розгортання будівельних та дорожніх робіт саме в  осінньо-зимовий період негативно позначається на подальшій якості об’єктів соціально-економічної сфери. Але в останні роки з'явилися й інші корективи. Маю на увазі казначейські проблеми. Вони стають традиційними, спричиняють зрив строків виконання робіт, перенесення їх на наступні бюджетні періоди, а за цим і здорожчання їх для державної скарбниці та перенесення термінів їх прийняття в експлуатацію. Для самих чиновників всіх рівнів це теж недобре, бо не відбувається фактичного засвоєння коштів, а значить - нема доданої вартості. Та й на виборах нема чим похвалитися, хіба відмовками на кшталт: «гроші виділили пізно, зависли в казначействі. Не змогли та й годі».

Разом з іншими народними депутатами від міжфракційного об’єднання «Львівщина» ми розробили законопроект, положення якого мають закріпити на практиці тримісячний термін затвердження всіх бюджетних програм та порядків перерахування міжбюджетних трансфертів на поточний рік. Це, високими словами, дозволить реально забезпечити принципи своєчасності, рівномірності, гарантованості та повноти перерахування трансфертів, котрі закріплені у Бюджетному кодексі України.

А на практиці, ми маємо нарешті покінчити з такими ганебними явищами, як укладання асфальту зимою, будівництво на морозі та іншими авральними роботами, які сьогодні змушені проводити через довгий рух паперів та затягуванням з прийняттям відповідних рішень. Як на мене, вигідний і для чиновників законопроект. Чому - аргументи вище.

Детальніше за цим за лінком: http://issuu.com/81267/docs/zp

Закликаю усіх депутатів приєднуватися до роботи у цьому напрямку та підтримати законопроект у сесійній залі.

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram