ГлавнаяБлогиБлог Геннадія Ткачука

Історія вам не пробачить

Вчора мені довелося взяти участь в найбільшому народному віче за всю багатовікову історію України. Мені важко передати все те піднесення, ту рішучість, той український дух і одночасно людське обурення, які панували на Майдані. Всі, хто там перебував, розуміли що знаходяться у центрі значної історичної події, яка врешті решт призведе не лише до кінця панування цієї нікчемної влади, але й до переміни напрямку розвитку держави і української нації. Можливо, хтось побачить в моїх словах багато пафосу, але насправді саме такі почуття були у всіх учасників цієї грандіозної демонстрації світового масштабу.

Фото: Андрей Яницкий

Символічно, що народне віче почалося з виступу Блаженнішого Любомира Гузара – надзвичайно шанованої і авторитетної в Україні і світі людини. Любомир Гузар сказав, що чинна влада нас не хотіла почути і обманула народ, тому громадяни і найголовніше молодші, вийшли на Майдан і зрозуміли, що сила народу – в його єдності. Він закликав народ не піддаватися на провокації і протестувати мирно. Любомир Гузар через свій похилий вік не міг піднятися на імпровізовану трибуну, але сотні тисяч людей, затамувавши подих, прислуховувалося до кожного його слова.

Це одночасно була і проповідь і революційний виступ. Було враження, що всі ми знаходимося в величезному храмі. Промови, які лунали потім, ви напевне бачили і чули. Партійні і громадські лідери казали про те, що в нас вже немає дороги назад, український Рубікон перейдено. Вони закликали українців підтримати мирні акції протесту. Нам всім потрібно протриматися декілька днів, можливо тижнів. Так, ми втратимо за цей час частину наших зарплат, не заробимо за ці дні декілька сотень гривень, але все це робиться заради того, щоб прибрати цю брехливу і злочинну владу, яка розкрадає мільярди гривень наших податків і краде наше майбутнє, заганяючи нас у середньовіччя. Цю банду неможливо більше терпіти у владі. Сьогодні або ніколи.

Отже, в Україні створено комітет спротиву (КНС) . Також такі комітети мають бути створені в регіонах. Резолюція народного віче — відставка президента, уряду і перевибори Верховної Ради. Оголошено Всеукраїнський страйк.

Сьогоднішню ніч я провів на Майдані. Я бачив там тисячі молодих і рішучих облич. Люди обнесли майдан барикадами і металевими щитами, встановили палатки.

Рівно опівночі Руслана за традицією разом із Майданом заспівала гімн. В цей час всі увімкнули ліхтарики на мобільних телефонах. Ті хто виступав після неї, пояснювали як потрібно організовано взаємодіяти, щоб боронитися від загонів спецпризначення. Близько першої години ночі Віталій Кличко пояснив чому на Майдані не має бути нетверезих людей і закликав не піддаватися на провокації. Його дружина заспівала пісню "Чарівна скрипка". Пісні лунали до самого ранку, адже українці не можуть без пісень. А як тільки запрацювало метро, на площу почали прибувати сотні людей пенсійного віку, яким важко перебувати на площі вночі, але вони є самими активними мітингувальниками вдень.

Можливо моя інформація є трохи сумбурною. Хтось назве її дещо застарілою, адже поки я робив ці нотатки, на Майдані і в урядовому кварталі відбулося багато нових подій. Так, це насичений подіями час і їх просто неможливо зафіксувати цілком. Але всі ті враження і заклики, все те побачене, яке ми сьогодні занотовуємо в своїх блогах, стануть частиною історії не лише України, але й Європи та світу.

Тому я закликаю всіх не гаяти часу і приєднуватись до мирних акцій протестів як в столиці так і ваших рідних містах. Історія не пробачить вашого мовчання, бездіяльності і пасивності. Ми маємо не лише засудити режим за розправу над нашими дітьми, але й скинути ненависну і нелегітимну диктатуру Януковича. Сьогодні саме той стислий час, коли ми здатні самі вирішити свою долю. Творимо нашу історію разом! Слава Україні!

Геннадій Ткачук Геннадій Ткачук , Народний депутат України, "УДАР"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram