ГлавнаяБлогиОльги Богомолец

Сотні тисяч життів можуть бути врятовані щороку

Головна причина того, що кожного року нас стає менше на 200 тисяч — надзвичайно високий рівень смертності, зокрема — від серцево-судинних захворювань. Саме вони є причиною 68% всіх смертей в Україні.

Фото: Предоставлено автором

Кожного дня в нашій країні від серцево-судинних захворювань помирає  більше 1000 осіб, а за рік ця цифра складає 426 000 людей.

Зменшивши цей показник, ми зможемо зупинити неконтрольоване скорочення населення, повернути сотні тисяч людей до повноцінного життя, зберегти та відновити людський потенціал України, як головний фактор розвитку економіки та всієї держави.

Для того, щоб змінити ситуацію на краще, ми маємо розібратися у причинах, які призвели до катастрофічної смертності, та розробити комплексну програму заходів для їх усунення.

Наразі головною причиною такої надзвичайно високої смертності в Україні є недостатній рівень профілактики хвороб та виявлення хворих, відсутність програм ранньої діагностики захворювань, недостатнє матеріально-технічне оснащення кардіологічних закладів та низький рівень бюджетного фінансування потреб вітчизняної кардіології.

По суті, держава не знає, скільки в Україні людей хворіють на серцево-судинні захворювання, скільки з них потребують нагляду лікаря та профілактики, а тому ефективної роботи з попередження смертності не ведеться. Хворі — кинуті напризволяще і вмирають так само, як це відбувалося в середні віки — без жодного обстеження та допомоги.

Сотні тисяч смертей щороку від серцево-судинних захворювань — це пряма провина чиновників МОЗ, яке не проводить комплексну та цільову державну політику, спрямовану на профілактику та раннє виявлення серцево-судинних захворювань.

Лікарі змушені лише констатувати смерть пацієнтів, тоді як багатьох з них можна було б врятувати, виявивши хворобу на ранніх стадіях та повернувши людину до повноцінного життя.

Зберегти сотні тисяч життів — не важко, достатньо лише підійти до цього питання професійно та організувати ефективну систему профілактики, раннього виявлення та якісного лікування серцево-судинних захворювань.

Для цього, перш за все, Кабмін має  розробити та затвердити державну цільову програму з боротьби з раптовою смертю в Україні та профінансувати в повному обсязі  заклади охорони здоров’я, що надають кардіологічну та кардіохірургічну медичну допомогу.

У свою чергу МОЗ має втілити в усіх регіонах України комплекс заходів з профілактики раптової смерті, провести протягом 2018 року диспансеризацію та створити єдину електронну систему обліку пацієнтів.

Всі регіональні кардіологічні заклади мають бути доукомплектовані необхідними препаратами, обладнанням та персоналом,  місця великого скупчення людей — забезпечені дефібриляторами, а серед населення — розповсюджуватися освітні матеріали щодо факторів ризику розвитку серцевих хвороб та  надання допомоги при невідкладних станах.

Надзвичайно важливим напрямком є і створення системи телекардіомоніторингу, доступної цілодобово для всіх пацієнтів з аритміями та після інфарктів, коли кожна людина зможе дистанційно і самостійно відправити свою кардіограму, яку одразу прочитає висококваліфікований кардіолог та надасть свої рекомендації. Така система дозволить зменшити смертність в групах ризику щонайменше на 50%.

Здійснивши цей перелік заходів, ми зможемо реально змінити демографічну ситуацію в Україні, зменшити смертність та відновити наш людський потенціал.

Важко віриться в те, що чинний уряд та керівництво МОЗ здатні навіть на такі нескладні кроки, але іншого шляху в нас немає. Або ми почнемо дбати про здоров’я та життя українців, або Україна стане безлюдною.

Ольга Богомолец Ольга Богомолец , капитан запаса медицинской службы
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram