Чи можна обійтися без російського газу?

Вчора, 25-го листопада 2015 року Прем’єр-міністр України доручив НАК «Нафтогаз України» фактично відмовитися від російського природного газу. Це рішення логічне і правильне, хоч запізніле. Адже ніяка країна не співпрацювала з агресором.

Фото: EPA/UPG

Керуючись даними української статистики, минулого, 2014 року Україна спожила 42 мільярди кубометрів газу. Видобули свого, українського газу приблизно 20 млрд. Решту приблизно 22 млрд імпортували з заходу і з РФ.

Про обсяги споживання у 2015 році говорити ще зарано, зокрема тому, що рік ще не закінчився. Тому, коли йдеться про скорочення споживання на 20%, про що заявив Прем’єр-міністр України А.Яценюк, мабуть варто відштовхуватися від даних за 2014.

Отже в 2016-му році Україна, судячи зі слів прем’єра про 20%, має спожити не більше, як 34 млрд кубометрів газу. Знову ж таки, виходимо з того, що добудемо свого приблизно 20 млрд. Враховуючи недавню домовленість про збільшення імпорту за реверсними схемами (за т.з. «малим реверсом») до 14,5 млрд, сумарно в 2016-му мало б бути у розпорядженні України 34,5 млрд кубометрів газу. Це більше, ніж, за згаданими словами прем’єра, планується спожити. Отже виходить, що наступного року можна було б цілком реально відмовитися від російського газу.

Якщо ж у вищенаведених даних допущена помилка чи цифри побудовані на зайвому PR, то наступного року прийдеться таки реалізувати ідею «великого реверсу», який, на думку газовиків, може забезпечити за реверсними схемами імпорт із заходу до 30 млрд, чого більше, ніж достатньо, щоб відмовитися від російського газу.

Якщо ж і цей варіант не буде реалізовано, то відмова від російського газу залишиться лише мрією.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram