Ганьба в Катманду

Закінчилася штучно створена епопея чергової ганьби держави Україна під кодовою назвою правдоподібно «евакуація з Катманду».

Про те, як Україна евакуювала своїх громадян після катастрофічного землетрусу в Непалі вже знає весь світ. І нинішній агресор Росія також. Мабуть складніше придумати більш ганебний для нашої держави сценарій, ніж той, що мав місце. Знадобилося аж 10 днів. Відправлено ненадійний літак. Двічі доставляли запасні частини. Потратили немалі гроші з українського бюджету. В результаті – евакуювали менше половини українських громадян, які на час землетрусу 25 квітня 2015 року перебували у Непалі. Певна частина українців вилетіли з Катманду іншими зарубіжними рейсами. Дехто просто не відважився летіти нашим літаком. Дехто не відгукнувся. Окремі висловили занепокоєння технічним станом відремотованого українського літака.

Після такої евакуації, мабуть, зайвим було б говорити про ставлення громадян України до своєї держави. Зайвим також є уявляти собі ставлення всього світу до нашої держави. Воно негативне. І не треба довго думати, щоб здогадатися як використовують цей приклад російські пропагандисти. Зокрема - у ЄС та США. Якщо бути зовсім лаконічним, то можна підсумувати: ганьба на весь світ.

І найбільше дивує те, що за цю ганьбу держави до цих пір ніхто не покараний. Мабуть, у будь-якій демократичній державі народ вже був би свідком багатьох відставок, зорепадів і кримінальних проваджень. А в нас? Після таких випадків не треба дивуватися тому, як у світі сприймають російську агресію в Україні. Зокрема, не треба дивуватися

Тут в пору згадати, що землетрус у Непалі, звичайно, катастрофічно позначився на українських громадянах, які його пережили. Але він не був першим приводом, коли доводилось евакуювати українців. Таких прикладів можна наводити багато. Однак найбільш близьким, мабуть, були випадки з викупом і евакуацією екіпажу судна «Фаїна» і евакуацією наших громадян із Сирії. Тоді рішення про відправку літаків приймалися владою за лічені години після наступлення потреби. Прийшлося навіть терміново переконувати бізнесменів з метою їх залучення до операції. І ніхто навіть не допускав, що в небі може опинитися ненадійний літак.

Тоді ніхто також навіть не міг собі уявити, що запчастини доведеться доставляти в Делі за допомогою іноземних літаків І це при тому, що у державі є доволі немалий парк літаків, які здебільшого обслуговуються за кордоном.

І ось цього разу літака відправили аж через 3 дні. Більше того, він виявився несправним і, після ремонту на ходу, почав евакуацію аж за 10 днів.

Попередній аналіз показує, що «підставляли» президента. А в результаті – «підставили» Україну.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram