ГлавнаяБлогиБлог Богдана Соколовского

Блокування Кремлем реверсу газу через Угорщину очікуване

Ще 11 вересня цього року говорилося про те, що РФ правдоподібно повністю заблокує реверсні поставки газу в Україну. Такий прогноз робився відразу після блокування Росією реверсу через Польщу. Вже тоді попереджалося про цілковиту реальність блокування поставок газу через Польщу, Угорщину і Словаччину. Адже названі країни не є експортерами газу і найбільше його імпортують з РФ. При цьому абсолютно не має значення якими є маршрути поставок. Важливо те, що згадані країни чітко виконують законодавство ЄС про… транзит енерносів. А РФ не ризикує зменшувати їм поставки нижче контрактних зобовязань. Адже при невиконанні таких зобовязань російському Газпрому грозять серйозні фінансові санкції, яких він не хоче.

Фото: EPA/UPG

До тих пір, доки українська компанія не законтрактує газ у незалежного від РФ видобувача, завжди існуватиме кремлівська загроза його реверсному постачанню. Адже ніяка компанія не зможе і не захоче доводити, що газ, який реекспортується в Україну, має неросійське походження. А поставляти газ в Україну за рахунок недопоставок споживачам згаданих країн ніхто не буде. Оскільки європейські компанії дбають насамперед про своїх споживачів. А українські споживачі, в даному випадку, обслуговуються за залишковим принципом – якщо є можливість, зокрема газ. Це добре вираховує РФ і поставляє рівно стільки газу, аби не вистачало на реекспорт в Україну.

Очевидно, чо очільники наших держави, уряду і галузі, організувавши ревес, зробили все правильно з огляду на європеську ментальність. Але при цьому не врахували, на жаль, що мова йде не про демократичну європейську країну а про Росію, яка не рахується ні з якими правилам і традиціями.

Отже нам потрібно терміново контрактувати неросійський газ для поставок в Україну. Звичайно, це схоже на «дуття на холодну воду». Але альтернативи нема. Шкода, що час втрачино. Адже цим треба бу займатися ще з березня, квітня, червня і тд. Тільки в такому разі міжнародна спільнота, а головне – європейські юристи зможуть довести, що Кремль як третя сторона не має права втручатися у будь-які відносини двох інших субєктів: України, з одного боку, і транзитних держав, з другого, - Польщі, Угорщини чи Словаччини.

Символічно, що все (блокування реверсу через Угорщину) відбулося в день переговорів по газу у форматі трійки у Брюсселі: між Україною, РФ і ЄС. Це скоріше слід сприймати як політичний шантаж з боку Москви. Оскільки транзит через Угорщину не є для нас критичним.

Загалом, до кінця не зрозуміло що є предметом переговорів у Брюсселі. Якщо йдеться про трнзит російського газу до країн ЄС, то останній раз Премєр публічно запевнив Європу, що Україна гарантує тразит. Про що, в цьму контекті, може говорити Міністр після Премєра не зрозуміло. Може німецький педант Отенгер може пояснити як це узгоджується з дипломатичним протоколом?

Існує ще одна можлива тема газових перемовин у Брюсселі: ціна на газ для України. І присутність там як спостерігача чи «третейського судді» представника ЄС виправдана. При цьому варт наголошувати, що для України ціна може бути не вище ринкової. І ніяких «тимчасових» цін, адже навряд чи ЄС погодиться заплатити Москві за перевищення ціни для України над ринковою.

Слава Україні!

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram