Спецтема
Календар українського мистецтва

29 травня. Йосип Каракіс

29 травня 1902 рокув місті Балта народився архітектор Йосип Каракіс, чиї будинки ми сьогодні знаємо як пам’ятки архітектури.

Йосип Каракіс.1946

Навчаючись у Вінницькому реальному училищі, Йосип відвідував рисувальний клас Абрама Черкаського, учня М. Пимоненка і О. Мурашка. Рік працює помічником декоратора у вінницькому театрі під керівництвом Марка Драка, після повернення з Червоної армії вступив на живописний факультет Київського художнього інститут, а з третього курсу перевівся на архітектурний. Перед тим, як стати самостійним архітектором, він набирався практичного досвіду, працюючи поруч зі своїми вчителями: конструктором у П.Альошина на будівництві «лікарського» будинку, старшим техніком на будівництві Київського залізничного вокзалу в О.Вербицького, розбираючи креслення та здійснюючи нагляд за будівництвом 71-ї трудової школи під керівництвом М.Рикова. Будівля, після якої в Каракіса повірили чиновники і начальники, це Будинок Червоної армії та флоту (зараз Центральний Будинок офіцерів Збройних сил України на Грушевського, 30/1), за нього архітектора навіть нагородили шкіряним пальтом.

Будинок офіцерів. Київ.

На його рахунку - Національний історичний музей України, ресторан «Динамо», музична школа та концертна зала консерваторії в Музикальному провулку, дитсадок № 1 «Орлятко» заводу «Арсенал», «Київський хмарочос» 1930-х (вул. Мазепи, 31), Фархадська ГЕС у Середній Азії, готель «Україна» в Луганську, житломасив «Соцмісто» у Кривому Розі, низка житлових будинків по вул. Мазепи в Києві, проекти планування будівництва житлових масивів «Русанівка», «Оболонь» та багато інших. 

Музей історії України. Київ

Каракіс захоплювався конструктивізмом, інколи він поєднував його зі сталінським ампіром, часом його квартали нагадували баухаузні проекти. В обличчі Києва багато його «рисочок».

Будинок на розі вулиць Інститутська та Шовковична. Київ

В 1951 році Каракіса, єврея за походженням, звинуватили одночасно в українському буржуазному націоналізмі і в космополітизмі і звільнили з Київського інженерно-будівельного інституту. У 1952 році директор ДІПОГРАДу Володимир Новиков запросив його до себе – з тих пір Каракіс займався типовим проектуванням, з 1963 до 1976 був керівником відділу проектування шкільних будівель – під його керівництвом в Радянському Союзі розробили понад 40 типових проектів загальноосвітніх шкіл, шкіл-інтернатів та музичних шкіл.

Готель "Україна". Луганьск.

Помер у 1988 році, похований на Байковому кладовищі.

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram