До теми Осокорків

Київрада з подачі мера Віталія Кличка ухвалила скоріше політичне, ніж правове, рішення щодо забудови на Осокорках. З наближенням виборів, вочевидь, це не останній випадок, коли під тиском будь-якої (політичної і/чи громадської) групи активістів доведеться приймати суперечливі, з юридичної точки зору, рішення. Аби вберегти рейтинг очільника столиці.

Кличко на месці забудови 20 травня 2015
Фото: klichko.org
Кличко на месці забудови 20 травня 2015

Скандал і ажіотаж, з яким розкрутилась історія з Осокорками, виглядає як гра з рейтингом мера Віталія Кличка напередодні місцевих виборів. Вочевидь, хтось із його політичних опонентів вибрав слабку сторону столиці — забудови. І вирішив створити подвійний конфлікт для Кличка: з громадськими активістами і компанією-забудовником. Його бажання швидко "розрулити" ситуацію призвело до ухвалення Київрадою неправомірного рішення.

Якщо відкинути емоції і глянути на історію з Осокорками суто з юридичного боку, то придертися до компанії забудовника ТОВ "Скай-Буд ЛТД" практично неможливо: документи — погоджені, рахунки — оплачені. Більше того, компанія поводиться достатньо прозоро, виставляючи всі дозволи на своїму сайті, приходячи на сесії Київради і т.д. Я вже не кажу про проведення (яких би то не було) громадських слухань.

Після сплеску емоцій і масової бійки представники компанії пішли на зустріч київській владі щодо розірвання договору оренди земельної ділянки і залагодження конфлікту, що розгорівся на Осокорках. Однак, їхньою умовою було — ухвалення правового рішення з боку Київради: за згодою сторін та уточненням про компенсаторні механізми для компанії: відшкодування фінансових витрат фірми за чотири роки оренди земельної ділянки та/або виділення альтернативної ділянки для втілення (можливо іншого) інвестиційного проекту.

Попри публічно висловлений компроміс з обох сторін, поки невідомо, як відбуватиметься процедура вирішення ситуації насправді. Мало того, Київрада ухвалила, за словами опитаних мною юристів, незаконне рішення. А отже, компанія-забудовник має всі юридичні підстави для його оскарження. Тим паче, що, як вдалось дізнатись LB.ua, юристи ТОВ "Скай-Буд ЛТД" подали уже близько 30 скарг і судових позовів, відстоюючи свої права (в тому числі, два судові позови стосуються засадження комунальниками дерев на поки орендованій компанією земельній ділянці на Осокорках напередодні рішення Київради).

Фото: le-bulvar.kiev.ua

Договір оренди земельної ділянки з ТОВ "Скай-Буд ЛТД" Київрада розриває "у зв'язку з невикористання земельної ділянки для забудови протягом трьох років". Не стримало депутатів зберегти саме таким формулювання (а не, наприклад, за згодою сторін) навіть висновок управління правового забезпечення діяльності Київради.

Юристи зауважили, що немає документів, котрі би підтверджували використання земельної ділянки компанією з порушенням земельного законодавства. "З матеріалів неможливо встановити невиконання або несвоєчасне виконання орендарем передбаченого договором обов'язку щодо здачі об'єкта будівництва в експлуатацію у встановлений граничний строк", - йдеться у висновку управління. Відповідно юристи рекомендували доопрацювати проект рішення щодо ТОВ "Скай-Буд ЛТД".

Однак, Київрада проігнорувала висновок юруправління. "Міський голова наполягав на негайному ухваленні такого рішення і обіцяв знайти механізм залагодження ситуації", - коментує голова земельної комісії і депутат "УДАР-Солідарність" Володимир Прокопів.

Член земельної комісії, депутат "Демократичного альянсу" Галина Янченко додає, що "всі (члени комісії - ред.) погодились з висновками юристів, однак, вирішили не змінювати рішення".

Про юридичну сторону питання каже і депутат "УДАР-Солідарність" Олександр Харченко, однак, додає, що депутати ухвалили поправку до проекту рішення щодо Осокорків, котра стосується виділення компанії-забудовнику альтернативної ділянки в столиці. "Підстави для оскарження (рішення Київради — ред.) знайти завжди можна. Однак, ми пішли на зустріч забудовнику і пропонуємо компенсувати йому витрати або надати альтернативну ділянку", - зазначає він. І додає, що якщо представники компанії подадуть в суд, то про який компроміс може йти мова.

Поки консенсус сторін тримається на чесному слові. В якому формулюванні вийде рішення Київради після тривалої дискусії депутатів, нікому не відомо. Представники ТОВ "Скай-Буд ЛТД" кажуть, що спробують таки знайти спільну мову з представниками влади, однак, і про свої права не забуватимуть.

Та яким би не було продовження історії з Осокорками, вочевидь, Київрада демонструє, що кожен, хто зможе розхитати емоції громадськості, матиме шанс маніпулювати нею і Кличком.

Вікторія Матола Вікторія Матола , Журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram