Спецтема
Календар українського мистецтва

11 травня. Оксана Грицей

11 травня 1915 року народилася майстер народної творчості Оксана Грицей. Вона практикувала рідкісні техніки – випалювання по дереву, різьблення по дереву, інкрустація бісером. 

Донька Дзвінка. 1964. Дерево, випалювання.

Її випалені портрети Марка Вовчка, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Богдана Хмельницького, Олександра Пушкіна, Петра Чайковського, Івана Франка, Марусі Чурай, Марка Черемшини, Василя Стефаника, Марії Заньковецької, Ольги Кобилянської Василь Касіян назвав дивом і сказав, що кожен художник мріяв би поставити свій авторський підпис під такими портретами. 

Таріль з портретом Марії Заньковецької. 1985. Дерево, випалювання, різьблення.

В графічних портретах Оксана Грицей використовує майже живописні нюанси. Крім портретів, художниця різьбила та випалювала малюнки та орнаменти на тарелях, скриньках, альбомах, меблях.

Таріль з портретом Лесі Українки. 1971. Дерево, різьблення, інкрустація бісером.

Оксана Грицей народилася на хуторі біля міста Долина Івано-Франківської області. Батько був судовим упорядником. З дитинства малювала портрети вчителів, однокласників, за що її прозвали «матейком» (від польського художника Яна Матейка); за наполяганням батька, пішла вчитися на медсестринські курси. Була учасницею ОУН і як активістка підпільного руху була ув’язнена в Золочівській тюрмі (1936-1937). 

Гуцульські шахи. 1961. Дерево, випалювання, розмальовування.

У 1938 році без проблем склала вступні іспити до Інституту пластичної штуки, а меценат Андрей Шептицький, побачивши роботи Оксани, запропонував їй стипендію для продовження мистецької освіти. Та з початком Другої світової війни за наказом проводу ОУН виїхала до Кракова – щоб уникнути переслідувань, і в Кракові познайомилася зі скульптором і різьбярем Михайлом Черешньовським, з яким згодом одружилася. Потім Черешньовського мобілізували в радянську армію, з якої він утік, далі він пішов в УПА, а після закінчення війни перейшов на Захід і там залишився. А Оксані з маленькою донькою допомагав виживати працівник залізниці Юліан Грицей, з яким художниця і одружилася в 1948 році. Чоловік був вправним столяром, за проектами дружини він виготовляв різні речі, які вона декорувала. Роботи Оксани Грицей експонувалися на виставках, їй робили замовлення музеї, вона вступила у Спілку художників України.

Тортівниця. 1971. Дерево, різьблення, випалювання, інкрустація бісером.

Померла Оксана Грицей 13 серпня 1988 року. Частина творів зберігається в родинному музеї в м. Долина Івано-Франківської області - в одній з кімнат будинку, де жила Оксана Йосипівна, інші твори – в музеях України, Куби, Канади, США, Польщі, Індії і Німеччини.

Портрет Івана Франка. 1969. Картон, олія. 

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram