Спецтема
Календар українського мистецтва

8 травня. Данило Лідер

8 травня 1917 року народився театральний художник Данило Лідер. Він не тільки співавтор знакових театральних постановок Києва, художник-філософ, естет, безумовний моральний авторитет, а й засновник цілої сценографічної школи, до якої належать Андрій Александрович-Дочевський, Сергій Маслобойщиков, Марія Левитська, Володимир Карашевський. 

«Автопортрет». 1984

Данило Лідер створив сценографію до понад 150 вистав в Україні та Росії, в тому числі до спектаклів «Тев’є Тевель”(1989), «Патетична соната»(1966), «Дядя Ваня»(1980), «Візит старої дами»(1983), «Камінний господар»(1988), «Загибель ескадри»(1981) у театрі імені Івана Франка, де він працював головним художником; «Фіалка Монмартра»(1963), «Квітка Міссісіпі»(1964), «Ніч у Венеції»(1965) – у Театрі оперети; «Княгиня Волконська»(1966), «Дафніс та Хлоя. Болеро»(1968) – у Національній опері України; «Король Лір»(1979) у Малому театру в Москві. У 1952 році отримав Сталінську премію за оформлення вистави «Любов Ярова» Челябінського академічного театру імені С. Цвілінга, у 1993 – державну Шевченківську премію за виставу «Тев’є Тевель” Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка.

Ескізи костюмів до вистави «Ярослав Мудрий» (театр ім. І. Франка), 1970 р.

Лідер був майстром дієвої сценографії – мальовничі декорації, побутові його не цікавили, він будував просторово-об’ємний театр, театр метафори, символу, в якому кожен предмет грав свою роль на сцені.

Макет до дилогії "Кар'єра Артура Уї - Макбет".

У Данила Лідера непроста біографія. Він народився в селі Вікторфельд (Ростовська область), закінчив Ростовське художнє училище і вступив до Ленінградської академії мистецтв. Під час війни як етнічного німця його вислали на Урал, він випадково потрапив до Челябінського театру, став там головним художником і отримав за свою постановку Сталінську премію. У Київ Лідер приїхав у 1962 році, йому було 45, і він зробив тут цілу естетичну революцію.

Фрагмент сценічного оформлення вистави Малого театру в Москві «Король Лір» (1979). 

Помер Данило Лідер у 2002 році, похований на Байковому кладовищі. 

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram