Спецтема
Календар українського мистецтва

​7 квітня. Гаврило Пошивайло

7 квітня 1901 року народився Гаврило Пошивайло – один із корифеїв опішнянської кераміки. Насправді витвори Гаврила Пошивайла не можна розглядати без роботи Явдохи Пошивайло (06.03.1910 – 27.04.1994), оскільки чоловік творив форму – був гончарем, а жінка – декор, тобто розмальовувала глечики, миски, куманці, макітри тощо. Така «співпраця» була і в батьків Гаврила Пошивайла, і в інших гончарських родинах.

Гончар Гаврило Пошивайло в Музеї народної архітектури та побуту УРСР. Пирогів, Київ. 1983
Фото: Фото Олеся Пошивайла
Гончар Гаврило Пошивайло в Музеї народної архітектури та побуту УРСР. Пирогів, Київ. 1983

Така «співпраця» була і в батьків Гаврила Пошивайла, і в інших гончарських родинах. У 1970-х роках Гаврило та Явдоха створили вдома приватний музей кераміки, який у 1999 році перетворився на Меморіальний музей-садибу гончарської родини Пошивайлів, структурний підрозділ Національного музею-заповідника українського гончарства.

Родина Гаврила Пошивайла займалась гончарством із ХVIII століття, тож гончарній справі хлопець навчився від батька, перші роботи – іграшки-свистунці та глиняний маленький посуд («монетки»), які раніше на ярмарках давали замість дрібної здачі як дитячі іграшки. Гаврило Пошивайло навчався в Опішнянській школі майстрів художньої кераміки, воював у складі 53-ї мотострілкової бригади під час Другої світової війни, працював і гончарем-кустарем, і в гончарних артілях, і на керамічному заводі в Опішні. 

Він продовжував традиції опішнянської школи кераміки, ретельно відтворював старосвітські форми посуду – тикви, вази, тарелі, барила, глечики, традиційний український зооморфний посуд - барани, леви, бики, птахи, першим серед гончарів почав робити скульптурні групи на тему ярмарку, зокрема гоголівських героїв, Сорочинського ярмарку, також ліпив дитячі іграшки.  Роботи Пошивайлів були на виставках у Бельгії, Франції, Німеччині, США, Великобританії, Японії.

Гаврило Пошивайло помер у 1991 році. Справу батьків продовжує 85-річний майстер гончарної справи Микола Пошивайло.

Фото з сайту http://poshyvailo-potters.gov.ua/

Пошивайло Гаврило (форма), Пошивайло Явдоха (мальовка). «Бариня». Глина, ангоби, полива, ліплення, мальовка. Опішне, Полтавщина.
1970-ті.
Пошивайло Гаврило (форма), Пошивайло Явдоха (мальовка). «Бариня». Глина, ангоби, полива, ліплення, мальовка. Опішне, Полтавщина. 1970-ті.
 

Фото: poshyvailo-potters.gov.ua

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram