ГлавнаяБлогиБлог Вікторії Матоли

Політичне протистояння в Тернополі: БПП/"Народний фронт" vs "Свобода"

Призначення на посаду голови Тернопільської ОДА народного депутата від президентської партії Степана Барну, який вважається людиною екс-мера Тернополя і нардепа від "Народного фронту" Романа Заставного, може стати спробою відтіснити з політичного поля регіону і без того ослаблену "Свободу". 

Фото: zz.te.ua

Хоча в тягнибоківській партії цього варіанту не побоюються, кажуть, регіон їм рідний і рейтинг — високий. Ба більше, більшість облради – депутати від "Свободи", а отже, рахуватися з ними доведеться для реалізації реформи місцевих самоврядування.

Тернопільщина – один із найзаполітизованіших регіонів України з 90-их. Зустріти тут когось із тих, хто "не визначився", - складно.

Традиційно для західного регіону у 2004 році в області перемогла "помаранчева" команда. У 2009 року в регіоні тріумфувала "Свобода". Більшість в обласній (50 із 120 депутатів) та міській (30 із 60 депутатів) радах випала членам саме цієї політсили. Мером обласного центру також став "свободівець" - у минулому податківець Сергій Надал.

Політичні уподобання регіону дещо змінились на парламентських виборах, після "розчарування "Свободою".

Одним із прикладів провалу "Свободи" в регіоні був програш Олексія Кайди на мажоритарному окрузі в Тернополі на парламентських виборах. Вочевидь, "свободівцям" не пробачили, що облрада за період його головування фактично не працювала два роки (!). В парламент тернополяни пропустили лише одного "свободівця" - Михайла Головка.

Втім, поки в регіоні рейтинг партії (за внутріпартійними дослідженнями) тримається на рівні 20%.

"Мало того, рейтинг мера Надала перевищує 50%, - розповідає співрозмовник LB.ua, наближений до місцевої "Свободи". – Вочевидь, попри незадоволення "Свободою", вона таки утримає рейтинг до місцевих виборів. Хоча домінування в міській і обласній радах може й не бути".

***

Перед парламентськими виборами в регіоні почали укріплювати позиції БПП і "Народного фронту". Після Майдану в регіон приїжджав нинішній глава фракції Порошенка Юрій Луценко. Працював з командою місцевих кандидатів в нардепи – колишніх "помаранчевих". Згодом в цій групці розприділились кандидати між БПП і "Народним фронтом". Фактично вирішили розставити яйця в різні корзини».

Зокрема, йдеться про екс-мера Тернополя Романа Заставного і його найближчих соратників – Тараса Юрика, Степана і Олега Барну.

Роман Заставний – п’ять разів змінював політичні партії з часів "Нашої України". Нині він – народний депутат "Народного фронту". Тарас Юрик, Степан і Олег Барна – кар’єру також починали з партії Ющенка. В 2014 стали нардепами від БПП.

Фото: provse.te.ua

А 2 квітня після кількох місяців торгів на Банковій Степана Барну призначили губернатором Тернопільської ОДА. "Степан довго думав над пропозицією очолити область. Втім, коли в Адміністрації президента не підійшов жоден із запропонованих кандидатів (керівник міського осередку БПП Віктор Шумада, відомий аграрій, депутат Тернопільської райради Іван Чайківський, екс-нардеп Михайло Апостол та колишній віце-мер обласного центру Володимир Дідич – ред.), Барна таки погодився", – каже один із працівників облдержадміністрації на правах анонімності.

Передісторія

Після парламентських виборів член "Свободи" Олег Сиротюк склав повноваження з посади глави Тернопільської ОДА.

Фактично управління "білим домом" у статусі виконуючого обов'язки взяв його заступник — Іван Крисак, член партії ВО "Батьківщина", "права рука" глави регіонального осередку партії і колишнього нардепа Василя Деревляного.

Уже в січні цього року Крисак опинився у центрі скандалу. Прокуратура Тернопільського району на звернення народного депутата Сергія Капліна повідомила, що розпочала кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ПАТ “Ангелівка” (формальним власником є дружина Крисака, а фактичним — він сам), котрі незаконно привласнили колективне майно на землі, належні працівникам колишнього радгоспу “Ангелівка”, за ознаками кримінального правопорушення за ч.1 ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем).

"Вочевидь, Крисак залишався б управляти обласною адміністрацією до місцевих виборів, якби не факт розгляду його справи в суді. Це дуже тривожило Банкову", – розповідає LB.ua джерело в обласній адміністрації.

***

Степан Барна був керівником штабу Петра Порошенка на Тернопільщині під час парламентських виборів. 35-річний історик та економіст за освітою пройшов по списку БПП в парламент на позачергових виборах минулого року. До Верховної Ради балотувався і в 2006 році від "Нашої України" під 252 непрохідним номером в списку. З того часу працював у керівництві ВГО "Наша Україна" в Тернопільській області, а згодом був обраний головою "молодіжки" партії. Був депутатом Тернопільської облради.

Крім цього, працював у партії "За Україну" В'ячеслава Кириленка (на місцевому рівні її очолював Роман Заставний). А пізніше став членом "Блоку Петра Порошенка".

Оскільки Барна - близький соратник Заставного, то, вочевидь, з тих чи інших питань "торги" в ОДА таки відбуватимуться. Втім, в оточенні нового губернатора кажуть, що дружбі Барни і екс-мера не варто надавати значної ваги. "Сьогодні вже не вийде відбуватися піаром на камеру. Якщо Барна цього не зрозуміє, то на його політичній кар’єрі можна поставити хрест", - зауважує близький до Барни співрозмовник.

Доля "Свободи"

Із призначенням Степана Барни в «Свободі» заговорили про посилення політичної ролі Заставного в місті. Втім, вважають, що нині відтіснити їхні позиції не вдасться.

«Президент поставив серйозні завдання перед регіонами і, звісно, їхніми очільниками. Зокрема, це реформа місцевого самоврядування, провести котру неможливо без участі облради», – зауважує заступник голови ОДА, "свободівець" Леонід Бицюра.

"А отже, зі "Свободою" змушений рахуватись і Барна, і Заставний. Принаймні до виборів", - зауважує співрозмовник.

Вікторія Матола Вікторія Матола , Журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram