ГлавнаяБлогиБлог Андрія Мамалиги

Хроніка «бєспрєдєла»

Андрій Степанков на волі! – таке рішення ухвалив суддя Кремінського районного суду Луганської області Костроба 11 вересня 2015 року. Зараз Андрій вже в Києві та проходить лікування в одному з медичних закладів столиці.

Фото: Андрій Мамалига

Звичайно, що таке судове рішення це не тільки результат багатомісячної праці адвокатів Катерини Сєрікової та Андрія Мамалиги, а й результат відчайдушної, безкомпромісної боротьби сєверодонецьких проукраїнських активістів Олександра та Тані Кононових, Сергія Могилевича, Леоніда Алпатова, Влада Стародубцева, Ольги Скуриди та інших. Ну і звичайно надважливу роль зіграли київські «важковаговики» народний депутат Ігор Мосійчук та заслужена журналістка України Наталка Чангулі з групою підтримки.

Спочатку все виглядало стандартно по «совковому»: Андрій «Штефан» сидів за гратами, слідча Волікова та прокурор Погодін пред’являли все нові і нові звинувачення Олександру Стєпанкову, використовуючи місцевого «мєнтовського» адвоката з ЦБПД Полтавцеву, ну а ми з Катею Сєріковою та активістами намагалися добитися звільнення Штефана.

«Грім грянув» 9 вересня, коли в Апеляційному суді під час розгляду апеляційної скарги щодо обрання запобіжного заходу Андрію, коли прокурор та слідчий заявили, що просять уточнити анкетні дані, замінивши Олександра на Андрія. Але головуючий суддя Кожушок послав їх «на…» Кремінський суд, який на наступний день 10 вересня 2015 року відмовив прокурору та слідчому в задоволенні їх клопотання. Натомість суддя Костроба задовольнив клопотання захисника Каті Сєріковї та в порядку ст.206 КПКУ звільнив Штефана в залі суду, як такого що утримувався під вартою незаконно!

Зрозумівши, що ситуація у справі Штефана виходить з під їхнього контролю, кілька десятків озброєних автоматами міліціонерів Кремінського РОВС та спецназ без розпізнавальних знаків увірвалися в будівлю суду та намагалися затримати Штефана прямо в залі судових засідань. Але психологічне виснаження та два дні вимушеного голодування зробили своє - Андрій Степанков втратив свідомість. Викликана швидка допомога доставила Андрія в реанімаційне відділення місцевої Кремінської лікарні. Весь цей час Андрія супроводжували адвокат Катя Сєрікова, Саша Кононов з побратимами. І тоді напевно, отримавши оперативну інформацію, що з Києва на допомогу збирається виїзжати Ігор Мосійчук, Наталка Чангулі та власне я - Андрій Мамалига, спецназ пішов у наступ: ними було захоплено реанімаційне відділення де без свідомості лежав Штефан. Катю Сєрікову, Олександра Кононова та інших активістів було брутально з застосуванням насильницький дій було «викинуто» на двір.

Саме тоді Волікова, Погодін при допомозі «неадвоката» Полтавцевої пред’явили «несвідомому» Андрію Стєпанкову підозру в скоєнні злочинів, що раніше пред’являлися Олександру, а просто кажучи поклали ці папери на вікно біля лежачого без свідомості Андрія. Одразу хочу відзначити неабияку підтримку незаконним діям міліції надала головний лікар кремінської районної лікарні. Всю ніч луганська міліція проводила перегрупування сил як навколо лікарні так і всередині. Нагадаю, що всі вони (міліція) були озброєнні автоматичною вогнепальною зброєю, а деякі демонстративно «засилали патрон в патроннік». Вже біля восьмої години ранку 11 вересня до реанімаційного відділення було підігнано автозак, до лікарні прибували все нові сили міліції, кількість якої досягла близько сотні. Ні адвоката Катю Сєрікову, ні інших до Стєпанкова так і не допустили. Щоб завадити вивозу Штефана з лікарні одноногий та однорукий інвалід Олександр Кононов ліг під автозак, де знаходився аж до приїзду Ігора Мосійчука, Наталки Чангулі та Андрія Мамалиги. Після їх приїзду, доступ до Штефана було відновлено і зі слів начальника Кремінського слідчого відділу стало зрозуміло, що міліція намагатиметься відвезти Андрія Стєпанкова до райсуду для взяття під варту. Після бесіди Ігоря Мосійчука з головним лікарем, стало зрозуміло, що та давно зрадила не тільки Батьківщину, а й «клятву Гіпократа» та за її наказом лікарі підписали довідку про те, що Стєпанков «може приймати участь в слідчих діях та утримуватися в СІЗО!».

Цього ж дня 11 вересня 2015 року Андрія Стєпанкова на носилках доставили до Кремінського районного суду районного суду для обрання запобіжного заходу, як вимагала Волікова та Погодін у вигляді утримання під ватрою на два місяці. На диво, справу розглядав той самий суддя Костроба, який ще вчора звільнив Андрія Стєпанкова з-під варти. Натомість цей раз суддя зробив засідання закритим та видалив з залу всіх представників ЗМІ та активістів.

Рішення судді Костроби було справді неочікуваним - слідчому Воліковій про взяття Стєпанкова під варту було відмовлено, натомість клопотання захисників Сєрікової та Мамалиги про обрання Андрію Стєпанкову запобіжного заходу у вигляді особистої поруки нардепа Ігора Мосійчука та журналіста Налатки Чангулі було задоволено.

Андрій Мамалига Андрій Мамалига , Правозахисник, громадський діяч, адвокат
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram