Корупція в податковій інспекції Голосіївського району міста Києва

Статтею 17 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» передбачено, що органам державної влади забороняється одержувати від фізичних та юридичних осіб безоплатно послуги та майно, крім випадків, передбачених законами або чинними міжнародними договорами України.

В той же час, на сьогодні існують випадки неправомірного вимагання та отримання органами державної податкової служби матеріальних цінностей від платників податків в місті Києві.

Зокрема, в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС існує хибна практика нав’язування платникам податків рахунків на сплату комп’ютерної та орг-техніки, передплати періодичних видань, оплати канцелярського приладдя тощо, під час проведення контрольно-перевірочних заходів та у випадках звернення платників податків з іншими питаннями, віднесеними до компетенції ДПІ.

Вказані платники податків змушені погоджуватись на такі умови, адже, за їх свідченнями, це зменшує податкові нарахування, які планується нарахувати в ході контрольно-перевірочних заходів. Слід зазначити, що побоюючись переслідувань та збільшення податкового тиску на вказаних платників, вони побоюються розголошувати персональні відомості про них.

Дані факти потребують ретельної перевірки з боку прокуратури міста Києва, адже такий спосіб корупційних дій є вкрай ганебним, а застосування цього способу отримання неправомірних вигод з боку ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС набуло ознак системності, починаючи з липня 2012 р. і по теперішній час.

Вказані факти підтверджуються тим, що протягом зазначеного періоду в ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС було встановлено за рахунок платників податків кілька десятків персональних комп’ютерів, моніторів та іншої орг-техніки, яка поставлена на позабалансовий рахунок ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС як така, що належить окремим працівникам ДПІ, які начебто придбали цю техніку за власні кошти та написали службові записки про використання її у службових цілях. В той же час, за дивним збігом обставин, працівники незалежно один від одного, начебто придбали абсолютно однакові комп’ютери, монітори – однієї модифікації, торгової марки та в одного постачальника. Дивування викликає і той факт, що при звільненні ці працівники, які начебто використовували власні персональні комп’ютери та орг-техніку в службових цілях, не отримували її при звільненні, а лише складали службові записки про передання цих матеріальних цінностям іншим співробітникам. Отже, якщо ці матеріальні цінності належать працівникам, чому вони відмовлялись від права власності на них?

Окрім того, у приміщенні ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС проведено ремонтні роботи, завезено нові коштовні меблі у кабінети керівництва. Навіть зараз триває проведення ремонтних робіт на 2 поверсі ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС (приймальня начальника інспекції, зокрема). Проте, наскільки нам відомо, бюджетних коштів на такий ремонт не виділялось протягом 2012 – 2013 років. Виникає питання, хто та за який рахунок фінансує ці ремонтні роботи та оплатив коштовні меблі?

Проте, найбільш зухвалим фактом корупційних дій є те, що за вказівкою керівництва ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС бухгалтерія та відділ кадрів взагалі знаходяться у приміщенні, яке належить приватній структурі – фірмі «Могунція-Україна», за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 97/37. При цьому, орендна плата за користування цим приміщенням не сплачується. Фактично, особові справи працівників, трудові книжки, бухгалтерські та інші фінансові документи ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС зберігаються в приміщенні платника податків, який зареєстрований на території Голосіївського району м. Києва, відповідно, тут сплачує податки, і можна припустити, користується деякими преференціями з боку ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС.

Андрей Богданович Андрей Богданович , Блогер, эксперт по вопросам доступа к публичной информации и борьбе с коррупцией
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram