ГлавнаяБлогиБлог Олега Канівця

Мінімальний оклад - черговий великий обман від уряду

21 червня цього року було оголошено мій депутатський запит до прем'єр-міністра Азарова щодо приведення розміру базового посадового окладу (тарифної ставки) працівників 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки у відповідність до чинного законодавства.

Фото: Макс Левин

Простіше кажучи, цим запитом ми просили уряд пояснити, чому нині посадовий оклад робітника першого тарифного розряду в Україні по факту складає 852 гривні. Це пряме порушення статті 6 Закону України «Про оплату праці», згідно з якою ставка працівника цієї тарифної ланки встановлюється в розмірі, що перевищує мінімальну заробітну плату. Сьогодні ж розмір мінімальної зарплати становить 1147 гривень. Відповідно, робітники першого тарифного розряду мають отримувати не 852, а щонайменше 1147 гривень.

Днями я отримав відповідь від Миколи Азарова. Аналізуючи її, почергово зупинюся на ключових моментах.

По-перше, уряд визнає чинність статті 6 вже згаданого Закону «Про оплату праці», і погоджується, що посадовий оклад працівника першого розряду повинен перевищувати розмір мінімальної заробітної плати. Від себе урядовці додали ще посилання на статтю 3 цього ж закону, згідно з якою працівникам 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (ЄТС) посадовий оклад у штатних розписах встановлюється на рівні законодавчо визначеного розміру мінімальної заробітної плати.

По-друге, посилаючись на постанову Кабміну № 197 від 27 березня 2013 року, урядовці звітують нам про підвищення у поточному році посадового окладу працівника 1 тарифного розряду ЄТС з 839 до 852 гривень. Написаним власноруч вони доводять, що оклад працівників цієї ланки є суттєво нижчим за 1147 гривень, як того вимагає закон. Разом з тим, це не заважає урядовцям тут же запевняти нас, що Кабмін виконує норму про відповідність мінімального посадового окладу мінімальній заробітній платі (!). Вражаюча очевидність, на жаль, вже звичного обману від можновладців.

По третє, давайте згадаємо, скільки галасу було нещодавно навколо теми підняття мінімального посадового окладу. Уряд традиційно звітував про підвищення. Як з'ясувалося, воно відбулося аж на 13 гривень, але так і не «дотягує» до передбаченого законом мінімуму на 295 гривень. Можновладці і тут цинічно звітували про «покращення», хоча й надалі не можуть забезпечити навіть обумовленого в законі мізеру.

По-четверте, у своїй відповіді Микола Азаров фактично визнає проблему суттєвої соціальної невідповідності. Зокрема, очільник Кабміну зазначає, що за підсумками кожного кварталу органи влади вносять пропозиції щодо зменшення грошового розриву між посадовим окладом працівника першої категорії та мінімальною заробітною платнею.

Несмотря на экономический кризис в мире, у нас растет ежегодно реальная заработная плата. Она увеличивается с 2010 года не менее 10%

— Виктор Янукович

По-п'яте, прем'єр остаточно капітулює, коли пише, що вирішення цієї невідповідності потребуватиме «додаткових видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери у сумі понад 43 млрд. гривень». Це ще одне свідчення економічного паралічу – прихована дірище урядових зобов'язань, яка латається за рахунок соціально незахищених українців.

Далі очільник уряду «оптимістично» заспокоює, що поступове підвищення оплати праці бюджетникам буде здійснюватися «з урахуванням темпів росту економічних показників», тобто – «за царя Гороха», якщо врахувати всі «покращення», які були досі і які ще зваляться на нашу голову. У мене лише єдине запитання - а якщо економічні показники катастрофічно падають, чого нашим людям чекати тоді?

Фото: Надано Олегом Канівцем

Фото: Надано Олегом Канівцем

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram