ГлавнаяСпорт

До бар‘єра!

18 лютого три українські команди одна за одною розпочнуть перші матчі 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Що їх чекає у дебютних офіційних матчах 2009 року? Перш за все, звісно, – різні суперники, а суперники ці, як на підбір – усі із провідних європейських чемпіонатів: Англії, Іспанії та Італії. Спробуємо сьогодні проаналізувати силу кожного конкурента.

До бар‘єра!

«Валенсія» 

Мабуть, не буде перебільшенням назвати найбільш сильним із суперників українців на цьому етапі іспанську «Валенсію». Незважаючи на осічки в Примері у двох останніх турах, коли «кажани» за ходом матчу вели у рахунку, однак втрачали то два очки, а то й всі три, порушуючи правила у своєму штрафному і відповідно пропускаючи з пенальті, команда Унаї Емері залишається колективом «екстра-класу». Київському «Динамо» буде дуже непросто протидіяти одному з героїв Євро Давиду Вільї та нев‘янучому ветерану Фернандо Мор`єнтесу. А є ж іще Давид Сільва, Бараха, Хоакін, Альбелда!

«Валенсія» – яскрава представниця швидкісного, комбінаційного футболу. Вміння на швидкості доставляти м‘яч до штрафного майданчика, атакуючи і обороняючись усією командою, колись називали тотальним футболом. Що характерно, стосувалося це не лише команди легендарного голландця Рінуса Міхельса, а й такої ж фундаментальної в історії футболу постаті як Валерій Лобановський. Тепер уже нинішньому поколінню динамівців доведеться зіткнутися із варіантом тотального футболу ХХІ століття. Протидія – у такому ж колективному футболі з іншого боку: часом у групі Ліги чемпіонів Сьоміну вдавалося намацати проблиски бажаної гри.

Якщо це вийде й упродовж одного лютневого тижня, то чому б не вибити фаворита Кубка УЄФА уже на стадії 1/16 фіналу? Матчі в Примері показують, що в обороні у левантійців достатньо дір, до того ж їхні захисники постійно грішать порушеннями у карному майданчику: пенальті «Валенсії» призначали у трьох турах Примери поспіль! Та ще й в останньому матчі проти «Атлетика» травмувався основний голкіпер команди – Ренан, котрий вибув на місяць. Якщо він і повернеться до матчів з «Динамо», то точно буде не в оптимальній формі. Для того, щоб ще трохи досипати оптимізму українському вболівальнику, нагадаю, що наприкінці 2008 року «Валенсія» програла обом головним конкурентам в Лізі – «Реал» подолав «кажанів» мінімально 1–0, а «Барселона» взагалі рознесла конкурента на друзки, показавши, що він їй зовсім і не конкурент (4–0). Перемагати можна всіх, головне, зіграти правильно – це футбольна істина.

«Сампдорія»

Як люди забобонні, футболісти, тренери і функціонери сьогодні відганяють думку про безпрецедентний український матч в 1/8 фіналу Кубка УЄФА, але уболівальники і журналісти – народ більш поміркований, тому сьогодні не згадати про таку можливість просто неможливо. Якщо «Динамо» пройде «Валенсію», а «Металіст» – «Сампдорію», бути історичній події – єврокубковому матчу «Динамо»–«Металіст»!

Опонент харків‘ян не виглядає таким сильним, як динамівський, але не забувайте, що й досвіду у «металістів» у матчах єврокубків все ж менше. «Сампа» тепер переживає непрості часи: востаннє «Блу-черкьяті» перемагали більше місяця тому. Навіть із врахуванням 20-денної новорічно-різдвяної паузи у Серії А, це немало. А мовою цифр – три тури без перемог і лише один забитий м‘яч за цей час.

У зимову паузу «Сампдорія» придбала у «Фіорентини» форварда Паццині, котрий дебютував у минулому турі, але зіграв загалом безбарвно, як і вся команда. У наставника генуезців Вальтера Маццаррі нині сильний головний біль: гри немає, команда опустилася на 15 місце, більше пропускає, ніж забиває. Світлий промінець на темному фоні – Антоніо Кассано, але йому не під силу, принаймні поки що, потягнути команду за собою. Зрештою, особливо тішитися поки ще не варто: по-перше, за місяць чорна смуга «Сампи» у Серії А може ще змінитися на білу. Та й на Кубку УЄФА екс-команда Олексія Михайличенка традиційно грає з піднесенням: цей турнір для генуезців – як шанс реабілітуватися перед фанатами за провали у внутрішньому чемпіонаті. Місце в 1/16 «Сампа» видерла не в будь-кого, а в дворазового володаря трофею – іспанської «Севільї», яка, до слова, зараз ділить 2-3 місця з «Реалом» у чемпіонаті Іспанії. Взагалі «Сампдорія» – кубковий боєць, тому, попри невдачі в Італії, треба відганяти від себе думки про легкий вихід Харкова в 1/8 фіналу. Ризикну припустити, що це буде складний двобій, але те, що у «Метала» є достатньо козирів, щоб перебити земляків Колумба, – факт.

«Тоттенхем»

І, нарешті, третій наш суперник – представник найбільш багатої на сьогодні Ліги, англійської. Хоч сам «Тоттенхем», з яким треба буде «битися» «Шахтарю», багатомільйонними контрактами не кидається, от хіба що у запарці, коли вже такі справи наварять, що й не розібрати, нащо воно. А ще тут не церемоняться з наставниками, можливо тому так довго і не виграють серйозних трофеїв: 1991 року клуб востаннє виграв Кубок Англії. Щоправда, від цього часу «Шпори» двічі перемагали у менш престижному Кубку Ліги, востаннє – минулого сезону.

Творець того тріумфу, іспанський спеціаліст Хуанде Рамос уже в команді не працює: через невдалий старт його звільнили, натомість поставивши на тренерський місток вітчизняного наставника Гаррі Реднаппа, що працював у дюжині команд-середняків. Не сказати, що британець якось виправив ситуацію – чорна смуга у лондонського клубу «крутіша», ніж у «Сампдорії» – 6 турів без перемог у Прем‘єр-лізі, а тому майже таке ж, як і у генуезців, місце у хвості турнірної таблиці – 16-те! Остання перемога дуже знакова: у принциповому дербі з ненависним «Вест Хемом», але датована вона ще 6 грудня 2008 року. Інша обставина, що схиляє до порівняння англійців із нашим італійським супротивником – кубковий характер: «Тоттенхем» традиційно добре виступає у Кубку Ліги, а у груповому турнірі Кубка УЄФА програв лише італійському «Удінезе». А ще під кінець не дав потрапити до 1/16 фіналу колишньому клубу свого російського нападника Романа Павлюченка – московському «Спартаку». Сам Роман у Лондоні вже освоївся, надійно закріпившись в основі, де складає ударний тандем з Джермейном Дефо. Останній, до речі, є прикладом невміння «Тоттенхема» вести трансферну політику: спочатку цього літа форварда продали у «Портсмут» за 9 мільйонів фунтів, а вже взимку купили назад – за 20 мільйонів! А все чому? Бо влітку продали основних «забивайлів» – Дімітара Бербатова і Роббі Кіна – у «Манчестер Юнайтед» і «Ліверпуль» відповідно. Втратою «Тоттенхема» є ушкоджений капітан команди Ледлі Кінг, котрий може пропустити гру із «Шахтарем». Однак головне для лондонців те, що у повній силі їхній плеймейкер Лука Модрич – от від кого залежить гра команди! Після гри з «Портсмутом» Реднапп захоплювався грою хорвата. Тому висновок той же, що і з аналізу форми «Сампдорії»: не дивіться на турнірну таблицю – перед вами серйозний кубковий опонент.

Кожен з українських клубів отримав гідного суперника. На фоні «Тоттенхема» і «Сампдорії», «Валенсія», звісно, виділяється і, на погляд вашого автора, «Динамо» все ж буде найважче пробитися до 1/8 фіналу. Але те, що у кожної із наших команд є шанс овіяти себе славою у другому за престижем єврокубку – факт. Про сильні сторони наших команд поговоримо за тиждень.

Олександр ГливинськийОлександр Гливинський, спортивный обозреватель
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram