ГлавнаяОбществоЖиття

Фото, які змусили Австралію говорити про Україну

Тема демократичних перетворень, які мали визначальне значення для розвитку суспільства, є ключовою у програмі міжнародного Фестивалю демократії, який щороку проходить у Сіднейському університеті Австралії. Цього року завдяки започаткуванню на базі Сіднейського університету Центру «Українська демократична ініціатива» (Ukraine Democracy Initiative - UDI) стала можливою участь у фестивалі і України.

На відкритті виставки
Фото: Facebook/Embassy of Ukraine in Australia
На відкритті виставки

«Наш центр створено у квітні, однак офіційного відкриття ще не було. Ми вирішили скористатися участю у Фестивалі демократії як приводом для офіційного оголошення діяльності центру. Посольство України в Австралії підтримало нас чудовим фотопроектом Максима Требухова про події, що змінили українське суспільство», - наголосила директор Центру Ольга Олейнікова.

Загалом проектів, запропонованих організаторам для участі у конкурсі українською дипустановою, було кілька, однак емоційні та високохудожні роботи Максима Требухова члени організаційного комітету виокремили одразу.

 Їм сподобалася цілісність фотовиставки, живі непостановочні кадри, динаміка і відчуття справжньої суті Майдану, його розвитку і трансформації.

Фото: Макс Требухов

Презентація виставки пройшла у ці вихідні. Незважаючи на зливу, яка ще у п’ятницю огорнула Сідней (як жартували гості на російське замовлення), захід зібрав повний зал відвідувачів. Організатори, які розраховували на успіх проекту, отримали бонус у вигляді аншлагу і численних подяк, керівництво Центру UDI – чудову рекламу і високомистецьке відкриття своєї діяльності, представники посольства - майданчик для обговорення гострих тем російської агресії проти України та процесів трансформації, які проходять зараз в Україні, а українська громада Австралії - емоційні дискусії, спогади і привід для сплеску патріотизму.

Були на виставці і запитання про автора, чи живий здоровий, і про долі людей, зображених на світлинах, і про покарання для виконавців розстрілу. Були фотографування з світлинами, запити про передачу їх для використання під час заходів громад, прохання отримати у власну колекцію.

Були наївні запитання австралійців, хто такі «тітушки», де вони зараз, які механізми протидії таким явищам в майбутньому виробила Україна.

Не обійшлося і без експертів, які розділилися на табори прихильників і противників революційних процесів, доцільності покладення рівної відповідальності на владу і народ, на РФ і Україну. Найжвавішою виявилася дискусія, чи була Революція гідності наслідком несприйняття суспільством цінностей, нав’язаних режимом Януковича при підтримці РФ, чи просто результатом важкого економічного становища народу.

Фотограф LB.ua Макс Требухов
Фото: twitter.com/VGroysman
Фотограф LB.ua Макс Требухов

Про цінності і демократичні цивілізаційні стандарти взагалі говорили багато, бо фото Максима Требухова просто як хмиз у вогонь підкидали сюжети: побиття неозброєних, стрільба по медперсоналу, спільна праця людей різних прошарків, мистецтво Майдану, зародження і завершення революції в головах людей.

Прийшли на виставку і австралійські українці, хто безпосередньо був учасником тих подій, і ті, хто збирав кошти на лікування поранених та підтримку революційного руху, і ті, хто зараз волонтерить чи воює на боці України на Сході. Знайшовся прапор з-під Дебальцево, зазвучала інструментальна композиція австралійського автора Андрія Гавриліва, присвячена визволенню українських політичних в’язнів і було продемонстровано не одне фото з особистого майданного архіву.

Фото: Facebook/Embassy of Ukraine in Australia

Дощ вщух, відведений на презентацію проекту час завершився, вимкнули монітор із світлинами, які не було видрукувано, а люди все не розходилися.

Прагматичні австралійці з подивом помічали, що їм добре і комфортно у цих українських процесах, що вони зрозумілі і близькі, що люди можуть мати різне культурне коріння, але якщо вони поділяють спільні цінності, то конфлікту не буде. Але якщо цінності різні, то навіть спільні культурні основи не врятують від протистояння.

«Напевно, це сталося між Україною та Росією», - резюмував один спантеличений австралійський відвідувач, на якого просто махнула рукою якась бабуся у вишиванці.

«Добрий проект. Живий. Хоч почнуть говорити і чути нас», - підсумовували захід інші.

Справді, фото Макса Требухова говорять і змушують говорити.

Фото: Макс Требухов

І всі дуже розраховують, що із заснуванням на базі Сіднейського Університету українського демократичного UDI і обрання дирекцією центру для своєї презентації гострої фотовиставки Максима Требухова дає підстави сподіватися, що центр стане провідним майданчиком для обговорення процесів в Україні.

Довідково: UDI – дослідницький та аналітичний центр Університету Сіднею в Австралії (University of Sydney). Основними цілями є вивчення політичних та соціально-економічних трансформацій в Україні, розвиток демократії в Україні, а також створення глобальної мережі для об’єднання наукових діячів, активістів, державних та політичних діячів, продемократичних організацій та тих, кому небайдужа демократія в Україні.

Цільовою аудиторією UDI є науковці, громадські активісти, політичні діячі і всі хто цікавиться, хто вивчає, хто реформує, хто запускає громадські ініціативи заради демократичного майбутнього в Україні як в Україні, так в всьому світі. На сьогодні, глобальна мережа UDI налічує більш ніж 150 членів в Україні, Австралії, США, Канаді, Великобританії, Німеччині, Австрії, Новій Зеландії, Греції, Сінгапурі, Гонконзі, Китаї. Найактивнішими пантерами є The Mykola Zerov Center for Ukrainian Studies (Monash University), University of Oxford, WZB Berlin Social Science Research Center, КНУ ім. Тараса Шевченка та Києво-Могилянська Академія.

Веб-платформу UDI (www.ukrainedemocracy.org) щомісячно відвідують близько 3000 нових читачів з різних країн світу. Головна мова – англійська, тому вся інформація доступна широкій західній аудиторії. Кількість читачів зростає на 5% щотижня. Веб-платформа складається з трьох блоків: Key Topics (аналітика від найвідоміших дослідників та експертів з демократії та українознавства з усього світу); NGO & Civic Initiatives (профайли найактивніших та найвпливовіших українських продемократичних ГО); Research (інформація про останні міжнародні дослідження з найрізноманітніших аспектів української демократії).

Діяльність центру активно підтримується українськими меценатами Віктором та Марією Рудевич та Фундацією Українознавчих Студій Австралії.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram