ГлавнаяОбществоПодії

“Менше треба на акції ходить”

Протягом травня в Києві відбулося кілька важливих подій, які, фактично, залишились без уваги, оскільки вся увага громадськості, журналістів, політиків була прикута спочатку до “перемогосрача” 9 травня, потім - до обговорення подій 18 травня, а тепер направлена на передчуття завтрашнього забороненого гей-параду.

Так закінчився мітинг на Софіївській площі 18 травня
Фото: Макс Левин
Так закінчився мітинг на Софіївській площі 18 травня

Тим часом, у Києві відкрито полювання на громадських активістів, які беруть участь у найбільш радикальних акціях спротиву владі - вступать у сутички з рейдерами, зносять паркани біля незаконних забудов, протистоять дерибану у Київраді, допомагають місцевій громаді захищати свої подвір’я.

4 травня стався напад на Володимира Назаренка, голову молодіжної “Свободи” Соломʼянского району Києва. Два “спортсмени” чекали на нього біля будинку. 13 травня до націоналіста Євгена Мацька біля його будинку підійшов невідомий. Запитав у хлопця, чи його звати Євген, після отримання ствердної відповіді вдарив кастетом в обличчя. Євген потрапив до лікарні з тріщинами черепу.

14 травня хлопці з кастетами прийшли до Володимира Карася, брата активіста київської “Свободи” Євгена Карася, (який, до речі, нещодавно розповідав про свою діяльність в інтерв’ю LB.ua.) Швидше за все, нападники переплутали Володимира з Євгеном, оскільки примовляли йому “Ну що, походив на акції?” та “Менше треба на акції ходить”.

З цього робимо очевидний висновок, що причина нападів - саме в протестній діяльності.

Євген Карась (праворуч) на акції на захист Гостиного двору
Фото: www.bilozerska.info
Євген Карась (праворуч) на акції на захист Гостиного двору

Володимир Карась досі у лікарні. У нього пробитий череп, дві зламані щелепи, кілька зміщень кісток. Ще один напад на свободівця - Андрія Медведька - провалився, він встиг забігти в будинок і викликати міліцію. Андрій написав заяву, є фотографії хлопців, які чатували на нього, але все це чомусь не дуже допомагає міліції у пошуках.

“Брат бачив обличчя нападників, крім того, один з них говорив по телефону, тож міліції зовсім не важко вираховувати його номер, як вони зробили з номерами усіх, хто був на “сніжковому” мітингу. Але вони не шукають нападників, шукають мене, - говорить Євген Карась. - Тиск продовжується, за свободівцями слідкують. Крім того, днями стався напад на тризубівця. До нього прийшли нібито колектори, погрожували йому. Двох вдалося затримати та направити в міліцію. Майор у міліції сказав: “А, свободівець? Тобі срака”. Потім вони пробили його по базі, побачили, що він не свободівець, і сказали, що йому пощастило, бо свободівців мочать кастетами”.

Главный враг власти – не оппозиция. Главный враг власти – сама власть. Вернее, ее вечный страх. Именно этот страх заставляет блокировать дороги на Киев, собирать марши и избивать людей. Именно этот страх позволяет увидеть революцию в любом народном собрании.

— Виталий Портников

“Це політичний терор, загальна ментівська спецоперація проти націоналістів, - вважає Карась. - Мета нападів - зробити так, щоб громадяни не проявляли ніякої активності. Ми не знаємо точно, хто нападники, але вважаємо, що це найняті ментами “спортсмени” або окремі бригади ментів, судячи з їх спеціального відеообладнання”.

Про підвищену увагу міліції до активістів говорить також активіст “Збережемо Старий Київ” Ігор Луценко: “Міліція проводить моніторинг протестної та потенційно протестної частини електорату. Вони допитали величезну кількість людей. Але я б не змішував міліцію і братків”.

“Хтось працює над тим, щоб дуже сильно травмувати группу людей, які беруть участь в активних протестах: підпалюють ескаватори на забудовах, б’ються з рейдерами, стримують забудовників і т.д. - продовжує Луценко. - Це не на 100% “Свобода”, це, так би мовити, бойовий загін. На них сьогодні йде полювання, через яке вони, фактично, не можуть займатися протестною діяльністю. Вони змушені переховуватися”.

Фото: Макс Левин

Лідер громадської організації “Спільна справа” Олександр Данилюк розповідає, що днями до одного з їхніх активістів приходило четверо чоловіків характерної кримінальної зовнішності: “Намагалися спровокувати конфлікт, бійку, звинувачували його в тому, що він вкрав велосипед. Взагалі останнім часом підозрілі люди труться біля будинків, хоча стверджувати, що це якісь облави, ми не можемо”.

Данилюк зауважує, що дійсно останній часом спостерігається тиск на активістів з боку кримінальних особистостей.

“Є така тенденція, і найбільш прикро - вона носить кримінальний характер, - говорить Данилюк. - Участь у нападах беруть хлопці, які тривалий час залучаються до рейдейства і тому подібних історій. Хто їх найняв? Зрозуміло, що тільки “регіонали” за підтримки міліції мають можливість таке робити. Я не думаю, що це робить сама міліція - вона продемонструвала нездатність впоратися з активістами, і саме тому режим вирішив, як у 90-х, застосовувати бандитські методи - бити людей”.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, відповідаючи на запитання народного депутата Андрія Іллєнка у Верховній Раді, повідомив, що міліція розслідує напади групи молодих людей на київських вуличних активістів. Проте деталі розказати відмовився.

Можливо, журналістам він розповість більше з огляду на те, якими особливими стали стосунки пана Захарченка з пресою? LB.ua надсилає до МВС (а також - до ГУ МВС у м.Києві) запит і з нетерпінням чекає на відповідь.

Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram