ГлавнаяОбществоЖиття
Спецтема
Управление общим

Як створити ОСББ: типові помилки

Учасник ініціативної групи по об’єднанню співвласників будинків (ОСББ) у мікрорайоні Ліски м. Києва Сергій Соколов написав про типові помилки громадських активістів. Поділитися досвідом на LB.ua може кожен. Для цього достатньо відправити свого листа на адресу [email protected]. Це поштова адреса спеціального проекту «Керування спільним», де журналісти, читачі та юрист Тетяна Монтян говорять про ОСББ.

Як створити ОСББ: типові помилки

Парадокс: на думку деяких моїх знайомих, зараз створити ОСББ значно важче, ніж раніше. Серед причин цього явища - недовіра до нинішньої влади та почуття власної гідності людей, які перестали її боятися. Боятися перестали, а взаємну довіру та культуру спілкування ще не виробили. Нікуди не щезли й притаманні нам байдужість, лінощі та заздрість. А недолуга інформаційна кампанія влади лише посилює негативний фон навколо процесу створення ОСББ.

"Почему государство насильно заставляет создавать ОСББ?" - жінка в метро голосно анонсує невеличкий журнал типу колишнього "Человек и закон". Купляю журнал, гортаю його, в номері є кілька досить зважених матеріалів на цю тему, причому нема жодного про "насильно заставляет". Матеріалу нема, а неприємний осад - є.

Як наслідок, частина установчих зборів завершується невдачею їх ініціаторів. Наприклад, протягом I-го кварталу 2011р. у Дніпровському районі м.Києва не змогли створити ОСББ жителі будинків по вул.Рогозівській, 1А (ДВРЗ) та по пр.Тичини, 6 (Березняки). Слід визнати, що до невдач призводять, крім об'єктивних причин, також помилки учасників ініціативних груп.

Недостатня підготовленість

Ініціювавши установчі збори, слід досконально вивчити відповідне законодавство, зробити грунтовні економічні розрахунки, дослідити можливі ризики, повною мірою усвідомити власну відповідальність та важливість цього кроку для мешканців будинку. Треба мати конкретні відповіді на всі питання, які можуть виникнути на зборах.

Типові питання: "Хто ви такі? Хто всім цим займатиметься? Які гарантії порядності і професійності керівників? Який плануєте штатний розклад? Ким його заповнюватимете? Чи мається кадровий резерв? Що робитимемо з прибудинковою територією (оренда, приватизація)? Що робитимете з пільговиками? З боржниками? Який ви розрахували тариф? Як він потім змінюватиметься? Які першочергові кроки ОСББ? Який його подальший бізнес-план? Які механізми прозорості, підконтрольності, врахування думки мешканців?"

Найважчі питання - "Я особисто знаю ОСББ, де керівник наробив боргів і зник. А я знаю будинок, який шкодує за створенням ОСББ і проситься назад в ЖЕК, а його не приймають без капітального ремонту. А я знаю ОСББ, де тариф - 6 грн/кв.м Які гарантії, що в нас не буде подібного?"

Погано, якщо горе-ініціатори володіють лише куцими теоретичними знаннями типу "12 кроків", набутими в райдержадміністрації.

Нещирість

Ще гірше, коли учасники ініціативної групи свідомо замовчують можливі ризики чи іншу інформацію, сподіваючись на необізнаність сусідів. На мій погляд, чесний підхід завжди матиме перевагу над подібною нещирістю.

Наприклад, в податковому кодексі є пункт 4.5 статті 97 - "Грошові зобов'язання...в разі ліквідації платника податків...", яким "Особою, відповідальною за погашення грошових зобов'язань..." визначаються стосовно "...товариств співвласників житла або інших колективних господарств - їх члени (пайовики) солідарно;".

Краще, коли ініціатори заздалегідь скажуть про цю статтю (і прокоментують її), а не почують про неї безпосередньо на зборах. Коментар може бути наступний: По-перше, маються на увазі виключно несплачені державі податки; по-друге, не треба робити боргів, то не буде й такої небезпеки, що прийдеться відповідати власним майном.

Інший приклад. Автори листівки (фото 1) аргументують необхідність створення ОСББ перспективою капітального ремонту, а будинок на баланс, мовляв, не братимемо. Однак стаття 24 "Закону про ОСББ" передбачає, що "Колишній власник, на балансі якого перебував багатоквартирний будинок до передачі на баланс об'єднанню, бере участь в організації та фінансуванні першого після передачі на баланс капітального ремонту...".

Фото 1. Листівка

Закритість

Буває так, що ініціативна група у повній відповідності з законом оголошує про своє створення, проводить опитування і невдовзі організовує установчі збори. При цьому в оголошеннях обмежується прізвищами-ініціалами, в кращому випадку - телефонами, по яких зазвичай ніхто не відповідає. ЇЇ учасники уникають дискусій, не прагнуть підтримки з боку мешканців - тримають дистанцію.

Виникає логічне припущення, що після створення ОСББ ці люди, ставши керівниками об'єднання, поводитимуть себе так само, якщо не гірше. А в процесі створення ОСББ відсутність діалогу з сусідами може призвести до конфліктів, пошкодження інформаційних матеріалів (фото 2) та ін. Навіть групи, які тривалий час старанно працюють з мешканцями, стикаються з подібним (фото 3).

Фото 2. Створення ОСББ - небезпечна справа

Фото 3. Зворотній зв'язок

Недостатня юридична чистота

Досить часто помилки ініціаторів даються взнаки навіть після створення ОСББ. Проаналізувавши опубліковану в мережі інтернет інформацію, можна стверджувати, що в ряді випадків не були виконані норми закону "Про ОСББ", зокрема вимога письмового повідомлення всіх співвласників про майбутні установчі збори. Така помилка дає підстави для скасування реєстрації в судовому порядку, що нерідко й відбувається на практиці.

Резюмуючи, скажу, що прислів'я "Сім разів відмір, один раз відріж" дуже доречне до теми створення ОСББ. Якщо з різних причин не вдається створити здорову життєздатну структуру, не впадайте в розпач, буває й таке. Але не треба якимось обманом створювати ще одну "ущербну каліч", їх і так вистачає. Краще тимчасово відкласти спробу і працювати з людьми далі. Буде ОСББ в будинку чи ні, а вироблена культура цивілізованого спілкування і прийняття рішень, взаємна довіра й повага - залишаться.

З повагою, учасник ініціативної групи Сергій Соколов (https://rus.lb.ua/go.php?url=aHR0cDovL2xiLnVhd3d3Lmxpc2t5Lm9yZy51YQ==)

Андрій ЯніцькийАндрій Яніцький, журналіст, редактор
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram