ГлавнаяПолитика

Від безробітного до нардепа: все про нового «Слугу» Антона Швачка

Після того, як Денис Монастирський змінив на посаді голови МВС Арсена Авакова, у парламенті з'явилося вакантне місце для нового депутата. Ним, як уже повідомив голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко, стане 28-річний сумчанин Антон Швачко. Про майбутнього нардепа майже нічого невідомо, його соцмережі закриті та неактивні, а місцеві журналісти та політики про нього навіть не чули. Серед інформації лише біографія, яку подавали перед виборами до ЦВК, і декларація.

Антон Швачко
Фото: Facebook Антона Швачко
Антон Швачко

LB.ua вдалося поспілкуватися з сумським «ноунеймом» і дізнатись, як він потрапив у списки «Слуги Народу» і що робитиме у Верховній Раді.

Має дві вищі освіти, займається IT

Антон Швачко народився в Сумах 11 грудня 1992 року, зараз йому 28 років. За його словами, має дві вищі освіти, які здобув у Сумському аграрному університеті.

«У мене дві вищі освіти. У ЗМІ пишуть неправильно, вони їх змішали в одну купу. Перше – це інженер-технолог ресторанного бізнесу, маю диплом магістра, і маркетолог, теж рівня «магістр». Ці дві освіти здобував не паралельно, а одну за одною. Ходив на пари і повністю свою освіту закінчив 2018 року», – каже Антон Швачко.

Сумський аграрний університет
Фото: sts.sumy.ua
Сумський аграрний університет

Проте за спеціальністю не працював, а почав самостійно вивчати цифрові технології, зокрема програмування та блокчейн.

«До президентських виборів займався власними проєктами. Офіційно не працював», – говорить Швачко.

У партії займається комунікацією з центральним офісом

Під час президентської кампанії у 2019-му Швачко був волонтером «ЗеКоманди». Був спостерігачем на дільницях і шукав членів ДВК.

«Ще з першого туру президентських виборів я був активним діячем на теренах Сумщини. Брав участь у президентській і парламентській передвиборних кампаніях. І мені запропонував узяти участь у виборах до Верховної Ради голова обласного осередку Михайло Ананченко. Ми працювали в одній команді з 2019 року», – пояснює Антон Швачко.

Антон Швачко з колегами-народними депутатами
Фото: Facebook Антон Швачко
Антон Швачко з колегами-народними депутатами

Сам Ананченко до виборів у 2019 році був помічником тодішнього мера Сум від «Батьківщини» Олександра Лисенка. Очолював різноманітні студентські організації. У 2016-2017 роках був головою комітету фандрайзингу Української асоціації студентів і студентським президентом України. У Верховній Раді є членом Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Михайло Ананченко
Фото: shostka.info
Михайло Ананченко

За інформацією ЗМІ, Ананченко – креатура Владислава Бухарєва, екснардепа від «Батьківщини», першого заступника голови СБУ у 2014 році і давнього приятеля родини Зеленських. У червні 2019 року Володимир Зеленський призначав Бухарєва головою Служби зовнішньої розвідки, однак уже у вересні того самого року звільнив і відправив у СБУ – першим заступником голови, однак через два місяці знову звільнив.

З 2020-го Антон Швачко працює секретарем Сумського обласного осередку партії «Слуга Народу». За його словами, займається комунікацією між центральним офісом партії та депутатами на місцях і за відсутності Михайла Ананченка виконує функції голови обласного осередку.

«Ми займаємось комунікацією, слухаємо проблеми, які є на місцях, і передаємо їх у Київ. По суті, комунікуємо місцевих депутатів з народними та з нашим народом. Щоб те, що відбувається на місцях, почули в Києві, а те, що в Києві відбувається, почули на місцях», – розповідає майбутній нардеп.

Під час місцевих виборів 2020 року активно не працював через проблеми зі здоров’ям, однак вів партійні соцмережі та займався комунікацією.

Хоче працювати над цифровою трансформацією

За словами Антона Швачка, до балотування Володимира Зеленського політикою ніколи не цікавився, зараз активно слідкує за роботою парламенту. Після складання присяги планує працювати у комітеті з питань цифрової трансформації.

«Я був на навчанні у Трускавці (у 2019 році, – LB.ua) і там познайомився з усім IT-кабінетом. Тоді припускали, що я повинен потрапити в Раду раніше, ніж зараз. Брав участь у попередніх зустрічах комітету з цифрової трансформації, працював з Михайлом Федоровим (віцепрем'єр і міністр цифрової трансформації, – LB.ua). Для прикладу, додаток «Дія», яким усі користуються, ми обговорювали ще тоді. Цей комітет – це місце змін, і я хочу зробити так, щоб взаємодія наших виборців з державою була простішою», – розповідає Швачко.

Антон Швачко з колегами
Фото: Facebook Антона Швачко
Антон Швачко з колегами

На питання про законодавчі ініціативи майбутній нардеп говорить таке: «Те, що я думав, воно все в принципі зараз у парламенті розглядається. Це і введення PayPal в Україні. Це система онлайн-платежів, якої досі немає в Україні. Переведення послуг у цифровий формат і проведення інтернету по всій країні».

Гроші від родичів і крипти

У декларації Антона Швачка за 2018 рік, яку він подав перед тим, як балотуватися в нардепи, кандидат вказав дві квартири в Сумах – 30 і 85 квадратних метрів, і житловий будинок на 40 квадратів із земельною ділянкою, оформленою на матір, Надію Швачко.

На банківських рахунках і у власності Антона Швачка, згідно з цією декларацією, понад 280 тисяч гривень у ПриватБанку, 27 тисяч доларів, 15 тисяч євро та ще 250 тисяч гривень готівки.

Усі ці доходи кандидат у депутати отримав від родичів, а частину, як каже, «підняв» на крипті.

«Мої батьки працювали все життя. Також у мене є бабусі та дідусі, які дали гроші, які належать мені. Вони ще з радянського періоду працювали і заробили. Також я частково пов'язаний з криптовалютами. У 2016 році я вклався і знаю, що таке біткойн по 300 доларів за штуку», – пояснює він.

Андрій ОленінАндрій Оленін, журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram