ГлавнаяПолитика

Порошенко vs Зеленський: заочні дебати

Останні два тижні країна активно обговорює тему дебатів учасників другого туру президентських виборів. Досі не зрозуміло, чи відбудуться вони, а якщо відбудуться, то у якому форматі. Чи прийде Володимир Зеленський на НСК «Олімпійський» у найближчу неділю, як це пропонує Петро Порошенко? Як відреагує чинний президент на заклик свого опонента провести дебати через тиждень, 19 квітня, на тому ж стадіоні? Чи прийдуть обидва на дебати, які організовує «Суспільне»?

Тому LB.ua вирішив провести заочні дебати між кандидатами на найвищу посаду. Ми проаналізували їхні публічні виступи та передвиборчі програми та підготували відповіді та позиції щодо ключових питань, які хвилюють виборців.

Фото: LB.ua

Зовнішня політика

Чи підтримуєте ви вступ України до ЄС, НАТО?

Володимир Зеленський: «Народ вже вибрав євроінтеграцію, я можу тільки допомагати рухатися у Європу. Один з найголовніших принципів нашої програми і внутрішніх принципів - це народовладдя, тому що повинен бути референдум, українці повинні вирішувати, куди вони вступають, в той чи інший союз. Особисто моя думка – я б хотів, щоб Україна була країною в Євросоюзі і в НАТО».

Петро Порошенко: «Наша місія – вступ до Євросоюзу і НАТО. Лише повноправне членство в Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі остаточно і безповоротно гарантує нашу українську державну незалежність, нашу українську національну безпеку… У 2023 ми подамо заявку на вступ до ЄС, отримаємо і почнемо виконувати План дій щодо членства в НАТО».

Фото: facebook/Петро Порошенко

Чи є загроза або необхідність переглянути євроатлантичний курс, який нещодавно був закріплений у Конституції?

Петро Порошенко: «Орієнтація на Євросоюз і Північноатлантичний альянс підтримуються абсолютною більшістю громадян, про що переконливо свідчить динаміка громадської думки... Також є очевидна загроза ревізії європейської та євроатлантичної стратегії під впливом різних зовнішніх і внутрішніх обставин... Серед політиків дедалі більше стає охочих поставити під сумнів наш чітко вивірений курс. Окремі безвідповідальні політикани малюють необхідність повернення на Схід. Щоб ніхто і не думав "петляти", упевнений, що це має бути прямим текстом зафіксовано в українській Конституції».

Володимир Зеленський: «Те політичне рішення, яке було ухвалене, – до Конституції України (внесли), що ми рухаємося в ЄС і в НАТО, воно було передвиборним. І все-таки це питання до українців. Повинен бути референдум, українці повинні вирішувати, куди вони вступають».

Чи можлива зміна статусу Криму у майбутньому?

Володимир Зеленський: «Ми не поступаємося Кримом. Це наша територія, це наша земля»

Петро Порошенко: «Ні на які торги, ні на які підкилимні домовленості Україна ніколи не піде. І Крим буде повернуто Україні. Ми зробимо все можливе, щоб це було зроблено якнайшвидше, одразу ж після президентських виборів».

Фото: EPA/UPG

Чи є у вас конкретний план щодо повернення Криму та Донбасу?

Петро Порошенко: «На сьогоднішній день Мінські домовленості, які увійшли в резолюції Ради безпеки ООН, Генеральної асамблеї ООН, міжнародні документи, упевнений, що увійдуть у підручники дипломатії, є сьогодні єдиним і безальтернативним документом по деескалації конфлікту і деокупації українських територій».

«Те саме буде з Донбасом. Не виключаю, що одразу після виборів у нас буде прогрес по блакитним шоломам (запровадження миротворчої місії під егідою ООН на окупованій частині території Донбасу – ред.). Та юрисдикція спеціальної моніторингової місії ОБСЄ – це не тільки Донбас, але і Крим».

Володимир Зеленський: «Ми цю війну не починали, але, якщо у нас є хоча б якась можливість цю війну закінчити, ми повинні зробити все, щоб припинили помирати наші люди. Потрібно перш за все просто припинити стріляти. Будь-яка людина скаже: “Ми всі будемо боротися доти, доки не повернемо всі наші території, тому що це наш суверенітет, наша незалежність, зрештою це наша країна. Це наш дім, тому наш дім ми будемо захищати».

«Спасибі західним партнерам, санкціям і появі мінських домовленостей. Вони не працюють, треба розширювати стіл перемовин. Залучати до цього столу Велику Британію, США. Нікуди від цього не втекти – доведеться говорити з представниками РФ. Мені подобається план Волкера – на лінію розмежування заходять миротворці - спочатку у села та маленькі міста, а потім переходять у Луганськ та Донецьк».

«Нам потрібно почати серйозну інформаційну війну і перемогти в ній. Люди, які сьогодні живуть на окупованій території Донецької та Луганської областей повинні повернутися до розуміння того, що вони українці. Першочергово треба зробити потужний міжнародний канал, який транслюватиме правду про політичне життя нашої держави. Жителі Криму, Донбасу та Луганська повинні почути, що їх обманювали російською пропагандою і насправді Україна пам’ятає про своїх громадян».

«Крим повернеться лише тоді, коли у Росії зміниться влада. Іншого виходу у мене немає».

Фото: EPA/UPG

Чи будете зустрічатися з Володимиром Путіним? Якщо так, то що йому скажете?

Володимир Зеленський: «Якщо я зустрінуся з паном Путіним, я йому скажу: “Ну, нарешті ви повернули наші території. Скільки ще готові компенсувати грошей за те, що ви відібрали наші території і допомагали людям, які брали участь в ескалації Криму і Донбасу, і допомагали на всьому їхньому страшному, жорстокому й огидному шляху?”». 

Петро Порошенко: «Хто є мій опонент? Я не соромлюся, кажу це відкритим текстом. Один-єдиний кажу, оскільки решта боїться це робити, щоб потім знайти які-небудь доріжки туди, хто явно, хто таємно. Мій опонент є Путін. Мені байдуже, хто з олігархів-утікачів, включно з [Ігорем] Коломойським, буде грати на користь Путіна, бо все, що послаблює нашу державу, посилює Путіна. Росія наразі опинилася в ізоляції, тому Путін шукає можливості, щоб розірвати Україну зсередини».

Чи потрібні прямі переговори з так званими «Л/ДНР»?

Петро Порошенко: «Коли Зеленський натякає, що поїде домовлятися з лідерами так званих “ДНР” і “ЛНР”, це означає, що для нього РФ вже не агресор, санкції не треба запроваджувати проти неї. Фактом переговорів з цими найманцями світу посилається повідомлення, що це нібито громадянська війна всередині країни. Чи можу я їхати говорити з ними, чи ні? Звичайно ні! Адже руйнується світова солідарність навколо України».

Володимир Зеленський:  «Наша мета — зберегти людей. І доведеться говорити, хочемо ми чи ні. Хоч із чортом лисим готовий говорити, аби не вмирали люди. Група наших людей з України повинна зустрічатися із людьми з Кремля. Якби “Л/ДНР” вирішували, тоді так, а так вони нічого не вирішують, потрібно говорити з цими (людьми з Кремля, – LB.ua)».

Фото: EPA/UPG

Армія

Якою повинна бути українська армія – контрактна, побудована на строковій службі чи інший формат?

Володимир Зеленський: «Професійна армія має стати школою лідерства і свободи. Армія повинна бути престижною службою, де отримані навички і знання будуть успішно застосовані і в реальному секторі економіки. Бюджет на армію має перестати бути “годівницею” для “кабінетних генералів”, а повинен забезпечити гідні умови служби і розвиток солдата».

Петро Порошенко: «Ми відродили армію, яка зупинила російського агресора і стримує його. Зміцнення Збройних Сил, їхня модернізація та оснащення новітніми зразками зброї та військової техніки залишиться нашим безумовним пріоритетом. Це, серед іншого, дає поштовх нашій науці і промисловості… На часі створення щільної системи протиракетної та протиповітряної оборони. На часі – докорінна модернізація українського флоту і повітряних сил».

Як ви будете боротися з корупцією, у тому числі в оборонній сфері , та чи будете рубати руки своїм соратникам, якщо зловите їх на зловживаннях?

Петро Порошенко: «Друга помилка – помилка в кадровій політиці. Були очевидні помилки в призначенні тих чи інших прізвищ. Я не буду називати прізвища, але хочу наголосити наступне — ніяких бізнес-партнерів, ніяких близьких людей Петром Порошенком більше призначено не буде, поки він є президентом, в тому числі під час другого терміну».

Володимир Зеленський: «Ми розмовляли з американцями, і вони нам сказали, що у них теж були проблеми з корупцією в оборонпромі, але 150 років тому. Вирішили дуже просто. У них був закон Лінкольна 1863 року. Суть закону проста: здав корупціонера – отримав відсотки з грошей, які повернулися назад у бюджет. Я думаю, коли ми прийдемо до влади, то це все реально».

«Усім поставимо однакові правила. Закон у нас єдиний для всіх, один для всіх. Як на юридичному факультеті мене вчили, так і в житті. Для всіх однакові правила. Немає винятків».

Фото: Факты

Як забезпечите незалежність судової системи?

Володимир Зеленський: «Судова гілка влади повинна стати Владою, а не прислужником у Президента, уряду, Парламенту, місцевої влади. Ми повернемо довіру і повагу до суду. Для простих спорів – мирові судді, які обираються народом. Для кримінальних злочинів – ефективний суд присяжних, який складається з народу».

Петро Порошенко: «Нами вже проведена судова реформа та завершується формування Вищого антикорупційного суду. За прикладом наших сусідів у Європейському Союзі антикорупційні органи мають викорінювати корупцію на найвищому рівні. Тим часом запровадження декларування доходів і статків чиновників усіх рівнів, притягнення до відповідальності корупціонерів, виведення з тіні державних закупівель і ліквідація корупційних схем вже дозволили спрямувати до бюджету сотні мільярдів гривень».

Економічні ініціативи

Чи потрібна співпраця з МВФ та на яких умовах?

Петро Порошенко: «Ми могли б обійтися без зовнішніх запозичень, якби нам не потрібно було гасити старі борги». «Хочу наголосити: як не дочекалися, коли пророкували дефолт України в 2014–2015 роках, коли у нас було 5 мільярдів доларів золотовалютних резервів, так і не дочекаються жодної дестабілізації зараз».

Володимир Зеленський: «Ми брали гроші – ми зобов'язані їх віддавати. Розривати контракти з ними ми не маємо права. Це імідж країни. Але як тільки вони побачать, що ми не крадемо, не будуємо жодних схем, хочемо жити в нормальній, вільній, демократичній країні – усе!».

Фото: Inform-ua.info

Чи треба знижувати ціну на газ та тарифи та коли буде скасована формула “Роттердам+”?

Володимир Зеленський: «Ми запровадимо одноразову «нульову декларацію» для бізнесу. Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи. Отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. Пройшовши «економічне чистилище», кожен отримає шанс у подальшому чесно вести бізнес в країні. Першочергові завдання розвитку економіки: детінізація економіки, свобода конкуренції, розвиток внутрішнього виробництва, довгострокове недороге кредитування».

Петро Порошенко: «Україна зобов'язалась підвищити ціни на газ ще десять років тому, а зниження його вартості зараз можливо лише за умови повернення до російської газової кабали». «Сьогодні обіцянки популістів здешевити газ у два, в три, в чотири, дехто добалакався – в шість разів знизити ціну. Це можна зробити лише шляхом повернення до російської газової кабали» .

Внутрішня політика

Які перші законопроекти ви невідкладно подасте до Ради, якщо вас оберуть президентом ?

Петро Порошенко:  «Внесу до парламенту як першочерговий законопроект "Про концесію"» .

Володимир Зеленський: «Мій перший законопроект – «Про народовладдя». У ньому ми разом закріпимо механізм, за яким тільки народ України буде формувати основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії. Впроваджувати рівність та справедливість почну із себе. Мої законопроекти у цьому напрямі: «Про зняття недоторканності з Президента України, народних депутатів і суддів»; «Про імпічмент Президента України»; «Про відкликання народного депутата України», - пропонує Зеленський у своїй програмі.

Фото: пресс-служба президента

Яким повинно бути місце церкви в державі?

Володимир Зеленський: Зеленський публічно не озвучував, чи є вірянином і чи має якусь релігійну ідентичність. Радниця штабу з правових питань Ірина Венедиктова розповіла, що кандидат буде підтримувати і захищати Православну церкву України. Венедиктова навіть визнала досягнення Петра Порошенка в отриманні томоса.

Петро Порошенко: «Автокефалія – це найвагоміша подія з того ж ряду, що й наше прагнення до вступу до Євросоюзу та НАТО, Угода про асоціацію, безвізовий режим з Європейським Союзом, вихід із СНД, відмова від оманливого Договору про «дружбу» з Росією».

«Нашу давню Церкву, історія якої сягає часів рівноапостольного князя Володимира, ми, нарешті, визволили з московської неволі. І вона, рівна між рівними, наша Церква, увійшла у родину, яка тепер складається із п’ятнадцяти незалежних православних церков».

Чи підтримуєте ви медичну реформу і команду Уляни Супрун?

Петро Порошенко: «Пані Супрун має повну підтримку президента України. Я дуже ціную, що ми разом із пані Супрун, із урядом і парламентом, зробили в напрямку медичної реформи. Я дуже ціную ту допомогу, яку я отримую в питаннях запровадження сільської медицини».

«По всій Україні розпочнемо масштабну програму ремонту медичних закладів. Завершимо медичну реформу, спрямовану на підвищення якості і доступності медичних послуг, зокрема і на селі, на підвищення зарплат медикам».

Володимир Зеленський: «Що стосується Супрун, ви знаєте. Я не глибоко в цьому питанні, але я розумію одне, що якщо в нашій країні з усіх реформ, ця одна з небагатьох, яка хоч якось тримається, то треба за таких людей триматися».

Фото: inlviv.in.ua

Ваше ставлення до реформ в освіті?

Володимир Зеленський: «Ми запровадимо принцип “гроші ходять за талановитим студентом”. Кожен шкільний геній отримає освітній ваучер, який зможе витратити на навчання у будь-якому обраному ним закладі вищої освіти. Створимо всі умови для того, щоб державні та приватні заклади освіти отримали рівні права. Держава гарантуватиме прозоре та легке ліцензування, підтримку і розвиток приватної освіти. Ми відкриємо український ринок для кращих іноземних закладів освіти».

Петро Порошенко: «Ми гармонізуємо структуру і зміст нашої освіти та науки з європейськими стандартами, приведемо структуру підготовки кадрів у відповідність із потребами економіки і вимогами конкурентоздатності країни. Інвестиції в освіту спрямуємо на підвищення оплати праці вчителів і викладачів, а також на можливості їхнього постійного професійного вдосконалення. Зокрема, йдеться про навчання передовим методикам за кордоном із обов’язковим використанням набутих знань в Україні. Сприятимемо залученню до роботи в українських школах носіїв англійської мови».

Мовне питання. Чи має українська мова бути єдиною державною? Чи для мов нацменшин в Конституції також необхідно внести зміни, які, наприклад, зроблять російську — другою державною?

Петро Порошенко: «Продовжимо політику підтримки української мови як єдиної державної. Розширимо підтримку культурних проектів – кіно, музики, книги та інших напрямів. Буде підтримано розвиток місцевих закладів культури, які стануть сучасними центрами розвитку громад».

Володимир Зеленський: «Українська мова захищається головним законом країни. 10 стаття Конституції України (говорить, що) українська мова – єдина державна. Але влада повинна захищати права і допомагати іншим громадянам, які розмовляють іншою мовою».

Фото: Макс Требухов

Яке ваше ставлення щодо необхідності захисту прав ЛГБТ та традиційних родинних цінностей?

Володимир Зеленський: У програмі Зеленського немає нічого про права ЛГБТ-меншин чи сімейну політику. «Студія Квартал 95», яку очолює кандидат у президенти, відома гомофобними жартами.

Петро Порошенко: «Будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на обмеження конституційних прав, є неконституційними».

«Наше спільне завдання – побудувати толерантне, демократичне і європейське суспільство в Україні».

«Згідно з Конституцією України, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка».

«Кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї. Батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття».

Анна СтешенкоАнна Стешенко, спеціальний кореспондент LB.ua
Діана БуцкоДіана Буцко, журналістка
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram