ГлавнаяПолитика

Прем’єра без прем’єра

Кандидат «проти всіх» у Києві та надвисока явка у Донецьку. Блакитний Китай та сердечна Грузія. Хоружівка за Януковича. Найцікавіші цифри та тенденції другого туру президентських перегонів.

Прем’єра без прем’єра
Фото: EPA/UPG

Явка

За три тижні між двома турами в політичну рекламу та інші форми стимулювання активності виборців було вкладено не один мільйон доларів. Результат, м’яко кажучи, так собі. Активність вдалося підняти в середньому по країні лише на 2,39%. Для порівняння, в 2004-му явка між першим і другим турами виросла на 5,93%, а між другим і другим за версією Верховного Суду (його зазвичай називають «третім») – впала на 3,53%.

Фінал багатомісячної президентіади викликав інтерес у трохи більше ніж 69% українців. Тоді як п’ять років тому – у понад 77%.

Всі фото: EPA/UPG

Найбільша кількість виборців прийшла на дільниці в Тернопільській області – 77,38% від внесених у списки. На другому місці – Донеччина (76,98%), далі Волинь (75,52%), Івано-Франківщина (75,41%), Львівщина (75,32%). Цікаво, що під час попередньої кампанії з виборів глави держави саме ці області й передували, тільки п’єдестал пошани був трохи іншим.

Найменше переймалися тим, хто очолюватиме Україну, мешканці Закарпаття – 56,37%. Кажуть, що проявити громадянську відповідальність завадили погодні умови та рельєф.

Якщо брати по регіонах, то найбільше раділи другому туру свята волевиявлення донеччани – плюс 7,31%, не жарт! На другому місці Тернопілля – +4,67%, замикає трійку Крим – рівно 4%.

Несподівано низьку мобілізаційну активність продемонстрували зазвичай політизовані Севастополь (+1,71), Львівська область (+1,63) та Київ (+1,18).

Нечувану стабільність між турами (+0,01) показала Кіровоградщина. Ну, і зіграли в мінус дві області – Херсонська (-0,18) та Закарпатська (-0,37).

Виборці

Якщо ж дивитись не на сухі цифри, а на реальних виборців, то Віктора Януковича нині підтримали 12,48 млн. українців, Юлію Тимошенко – 11,6 млн. Різниця – майже 900 тис. громадян (3,5%). Нагадаю, що нинішній президент Віктор Ющенко переміг теперішнього переможця другого туру з перевагою в понад 2 млн. голосів або 7,8%.

Янукович переміг Тимошенко, але чи він переміг самого себе? Порівняно з фіналом-2004 він набрав на 370 тис. менше. У своєму базовому регіоні – Донецькій області – він втратив півмільйона прихильників. Натомість набрав більше практично в усіх областях «помаранчевого табору», включно з Києвом.

«Проти всіх»

Оскільки цього року голосування за третю позначку – «не підтримую жодного кандидата» – стало доволі популярним, варто подивитись на статистику феномену. Досвід попередніх чотирьох президентських кампаній свідчив, що «проти всіх» голосували від 1,98% (перший тур виборів-2004) до 4,17% (перші в новітній історії вибори-1991).

У першому турі нинішньої кампанії лише 2,2% українців задекларували, що їм немає кого з 18 кандидатів обрати. За три тижні відбувся тектонічний зсув, і відразу в два рази більше виборців поставили галочки в третій графі. Рекорд – 4,36%!

Нікого, напевне, не здивувало, що прикладом для громадянського нігілізму стала столиця. Відразу 8% киян не підтримали ні Януковича, ні Тимошенко. Це ще один національний рекорд. Осмислення цього ще, очевидно, попереду, але ясно одне – таке популярне в Інтернеті гасло «в сортах лайна не розбираюсь» знайшло доволі масову підтримку в суспільстві.

Дніпропетровська область дала 6,75% нігілістів, Полтавська – 5,75%, Сумська – 5,33%, Харківська – 5,12%, Київська – 5,1%. А базові для «регіоналів» Донецьк з Луганськом – усього 2,26-2,34%.

Останні цифри дали підстави багатьом оглядачам стверджувати, що широкомасштабна кампанія «противсіхів», що прокотилася вітчизняною блогосферою, форумами і навіть в офлайні – на банерах, наклейках тощо була інспірована штабом кандидата-переможця. Йому, мовляв, було вигідно спрямувати голоси потенційних виборців з числа колишніх прихильників Помаранчевої революції в протестне русло, бо це заморожувало 10%-ву різницю після першого туру.

Юля перемогла!

Якщо рахувати регіони, то Тимошенко з головою випередила свого візаві. За нею 17 регіонів держави, за ним – тільки десять. В другому турі лідерці БЮТ вдалося відвоювати у Януковича Закарпатську область (з мінус 3% на плюс 10%) та закордонний виборчий округ.

7 лютого понад 45 тис. українців на 113 дільницях по всьому світу взяли участь у голосуванні. Це на третину більше, ніж у першому турі, але вдвічі менше, ніж у третьому турі президентських виборів-2004.

Найбільше виборців прийшли на дільниці в Іспанії, Німеччині (більше 4 тис. у кожній), Російській Федерації, США, Чехії (більше, ніж по 3 тис.), Італії. Найменше – у Пакистані (33) та Малайзії (34).

Тимошенко заручилася підтримкою 60% іноземних українців, Янукович – 34%. Понад 4,5% теж записалися у «противсіхи».

За нею більшість голосів у Сполучених Штатах, Канаді, Мексиці, Аргентині, Єгипті, Лівії, Австралії, Індії, Таїланді, Японії, Південній Кореї, у більшості країн Західної Європи.

Він має підтримку у 13 державах колишнього Радянського Союзу, крім Грузії, на Кубі, в Болгарії та Румунії, Перу та Бразилії, Саудівській Аравії, Туреччині, Ізраїлі, Ірані, Китаї, Марокко, Алжирі, Нігерії тощо.

І тільки Ісламська Республіка Пакистан зрівняла непримиренних опонентів. У цій державі вони отримали нічию.

«Чужі тут не ходять!»

Фантастичний рекорд команди Януковича: на території десяти «біло-блакитних» областей Сходу та Півдня вони не програли в жодному окрузі! Плюс за переможцем кампанії два округа на Закарпатті – з центрами у Мукачевому та Береговому, по одному на Кіровоградщині (Олександрія), Полтавщині (Кременчук), Житомирщині (Коростень) та Сумщині (Шостка).

93,98% – це ще одна вершина Віктора Федоровича. Саме стільки мешканців Макіївки та околиць вважають його найкращим кандидатом у президенти. Правда, на іншому полюсі України – у Теребовлі та ще трьох районах Тернопільщини – з цим категорично не погоджуються й віддали свої 92,34% голосів Юлії Володимирівні. Може, правий був Кіплінг – «Захід є Захід, Схід є Схід, і з місць вони не зійдуть»?...

Атипова Хоружівка

Дуже нетиповим є голосування в рідному селі президента Ющенка – оспіваній в анекдотах Хоружівці Недригайлівського району Сумської області. В першому турі там за Ющенка проголосував 81%. При цьому за Тимошенко – 4,98%, за Януковича – 3,41%, а «проти всіх» – 1,85%.

У другому турі Тимошенко здобула «у тім, найкращому селі» аж 63%, що дивним чином співпало з середнім показником по регіону. Але при цьому кожен п’ятий (19%) мешканець славного козацького села віддав свій голос за Януковича, а 17% – «не підтримали жодного», що втричі більше, ніж деінде на Сумщині.

Між турами глава держави так і не сказав уголос, за кого проголосує 7 лютого. Але земляки, здається, вміють розуміти його думки навіть без слів…

Вахтанг КіпіаніВахтанг Кіпіані, Заступник головного редактора телеканалу ТВі
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram