ГлавнаяЭкономикаДержава

"Укрпошта" відповіла LB.ua

25 серпня редакція LB.ua отримала лист від ДП "Укрпошта". Наводимо його без скорочень та виправлень.

"Укрпошта" відповіла LB.ua
Фото: tsn.ua

25.08.2011 р. № 1101-363

Редакції Інтернет-видання "Лівий берег"

Українське державне підприємство поштового зв’язку "Укрпошта" (далі – УДППЗ "Укрпошта") з приводу опублікованої 19.08.2011 р. в Інтернет-виданні "Лівий берег" статті "Укрпочта" прячет информацию о тендерах" надає свій коментар.

На запити щодо отримання публічної інформації, з якими до УДППЗ "Укрпошта" 15.08.2011 р. звернувся п. Яніцький А.К, було надано відповідь відповідно до вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації" від 13.01.2011 р. № 2939 (лист УДППЗ "Укрпошта" №1101-356 від 19.08.2011 р.).

Слід зазначити, що запити п. Яніцького А.К. не містили питань щодо мети УДППЗ "Укрпошта" у здійсненні закупівлі мийних засобів, потреби в таких закупівлях, специфіки роботи державного комерційного підприємства. Запитувач просив надати копії тендерної документації щодо закупівлі підприємством мила і миючих засобів, учасників та переможців торгів, витрачених коштів.

Звертаємо вашу увагу, що вичерпна інформація стосовно закупівель (документація конкурсних торгів, оголошення про результати проведення процедури закупівлі) оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу у сфері державних закупівель у встановленому порядку згідно із Законом України "Про здійснення державних закупівель" від 01.06.2010 р. № 2289. Таким чином, вказана інформація є загальнодоступною, і з нею може ознайомитися будь-яка фізична або юридична особа. Інформацію щодо проведення УДППЗ «Укрпошта» закупівель мила та чистильних препаратів, яка розміщується на офіційному загальнодержавному веб-порталі "Державні закупівлі" (Інформаційний бюлетень "Вісник державних закупівель"), додаємо (Додаток 1).

На сьогодні УДППЗ "Укрпошта" надає майже 50 видів послуг, зокрема й комерційних, для забезпечення власної прибуткової діяльності. Одним з таких напрямків роботи є торговельна діяльність, частка якої в сукупних доходах підприємства сягає понад 5 %. Через мережу поштових відділень традиційно здійснюється реалізація товарів першої необхідності, що дуже важливо насамперед для сільської місцевості, де доступ до подібних товарів суттєво обмежений. Адже в деяких населених пунктах пошта – чи не єдиний осередок надання необхідних людям послуг та придбання потрібних товарів. Тож підприємство, маючи одну з найрозгалуженіших мережу поштових відділень (майже 15000), виконує й соціальні функції.

Мийні засоби, в тому числі мило, підприємством закуповуються передусім для реалізації товарів через мережу поштових відділень та, відповідно, отримання прибутку. Мийні засоби – один з найзатребуваніших товарів, які реалізовує УДППЗ "Укрпошта". Їх питома вага у загальному товарообігу підприємства становить 17,5 %.

Оскільки в статті Інтернет-видання "Лівий берег" подано негативний коментар щодо ненадання УДППЗ "Укрпошта" інформації про закупівлі мийних засобів, що, на наш погляд, може зашкодити іміджу підприємства та ввести в оману читачів, просимо опублікувати роз’яснення УДППЗ "Укрпошта" з приводу порушеного питання. З повагою

Заступник генерального директора Король Є.М.

**

Від редакції.

Минулого тижня керівник LB.ua/Економіка Андрій Яніцький відправив два запити до ДП "Укрпошта".

Один стосувався тендерної документації та базувався на Законі "Про доступ до публічної інформації". Він був відправлений на адресу [email protected] (копія запиту надійшла через електронну форму на сайті "Укрпошти").

Інший запит не вимагав оприлюднення документів та базувався на Законі "Про інформацію". Його було відправлено на електронну адресу [email protected] (цю адресу повідомили працівники прес-служби ДП "Укрпошта").

Відповіддю на перший запит була фактична відмова надавати тендерну документацію. Журналіст LB.ua Андрій Яніцький вже звернувся до юристів, щоб оскаржити цю відповідь.

Інший запит, за словами співробітників прес-служби «Укрпошти», так і не надійшов.

Вчора редакція відправила його другий раз та сподівається на відповідь.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram