Чи прогарантує держава вклади у кредитні спілки?

Коли мене називають «вкладником», я, на підсвідомому рівні, відразу уявляю себе під дверима Ощадбанку, перед очима постає картина «родинного відчаю» коли ми, разом із мільйонами співвітчизників, були обкрадені державою і втратили свої заощадження.

Фото: 20minut.ua

Я ніколи не повірю, що та велика крадіжка відбулася без вини перших осіб тодішньої держави, що «Ощадбанк» вибухнув так само несподівано як Чорнобиль. Я переконаний, - ґенеза тієї кризи є політичною: у нас забрали можливість бути вільними гравцями у після радянському історичному періоді - брати участь у приватизації, не гнутися від холоду та голоду, не залежати від банального шматка хліба. Фінансова освіта простого українця, елементарне розуміння простих фінансових процесів тоді рівнялося нулю і нас «розвели», це була найбільша за час СРСР фінансова розводка.

Сьогодні ситуація не краща. Про вкладника банку або кредитної спілки згадують лише тоді, коли на порозі вибори і до слова «вкладник» можна сміливо додати приставку «виборець». Наразі такий час. І більшість гравців у цій темі активізувалися. Споживачі фінансових послуг мають знати природу турботи про них з боку окремих депутатів, а також об'єктивно оцінити рівень концептуальності тих реформ які пропонуються авторами.

Почнемо, із свіжої ідеї, суть якої зводиться до запровадження інституту гарантування вкладів для вкладників кредитних спілок. Автори такої теми - «регіонали». Точніше, сама концепція належить Олександрі Кужель. Різниця у тому, що вона лобіювала подібний законопроект «об'єднання статусів вкладника кредитної спілки до вкладника банку», у якості чиновника та в рамках своїх повноважень і обов'язків. ПР же робить це на порозі виборів аби зайвий раз пропіаритись. Це не єдиний хід «регіоналів» аби «пригорнути у свої обійми» українського вкладника: у першому кварталі НБУ почав роздавати стабілізаційні кредити, щоб уникнути банківських банкрутств напередодні виборів, пообіцяв підвищити розмір гарантій, що надає Фонд гарантування вкладів, ну і відоме нагодовування людей "вітіною тисячею".

У мене багато питань до уряду та національного банку. Наприклад, чому уряд дозволи банкрутство близько п'ятиста кредитних спілок, чи усвідомлює він те, що стільки ж установ знаходяться у стані наближеному до банкрутства, чому окремі ринок запозичень для кредитних спілок фактично «відпущено» і окремі організації просто збирають гроші без ліцензій? Чому досі не існує статистики ошуканих вкладників, чи не для того аби відкусити з державного пирога кругленьку суму для компенсації втрат «мертвим душам»..? Для чого владою було зрежисовано звернення двох десятків асоціацій з пропозицією Сергію Тигіпку взяти захист вкладників під своє крило? Чи не для того, щоб на корені рубати будь-які радикальні ініціативи ошуканих людей і годувати їх «казками про покращення»? Чому Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оперативно перенесли у місце яке унеможливлює пікети з боку вкладників? І тд.

Уряд ще кілька років тому мав концептуально реформувати систему кредитних спілок. Їй має бути віддана ніша соціального мікрокредитування, так само давно повинно було вирішено питання державних гарантій по вкладам в кредитних спілках. Міжнародна експертна спільнота та офіційні фінансові інститути вже неодноразово заявляли про необхідність упорядкування питань гарантування по вкладам у окремі кредитні установі, зокрема кредитні спілки. Зробити це досить просто. Частка вкладів населення у кредитних спілках не перевищує 1 % від таких самих вкладів населення в банках. Фонд гарантування вкладів міг би спокійно обслуговувати і цю нішу. Цей фактор зіграв би принципову роль у впорядкуванні діяльності галузі - було б невдовзі відкрито рефінансування спілок аби покращити їх ліквідність, спілки отримали б повноцінного регулятора та системний продуційний нагляд, коли відсікаються базові фінансові ризики. Більше того, можливо після цього ми таки отримаємо нормальний закон про кредитні спілки

Владимир Иванов Владимир Иванов , Лидер общественного движения «Возрождение Полтавщины»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram