ГлавнаяБлогиБлог Юрія Солов'я

01 січня 2019 року старт накопичувальної пенсійної системи в Україні

З 1 січня 2019 року – стартує Накопичувальна пенсійна системи в Україні. Правка 1580 до Пенсійної реформи врахована при голосуванні Парламентом.

Це – міні революція, на моє переконання, це початок ключової соціально-економічної реформи держави.

Фото: Владислав Мусиенко

Нагадую, що основними засадами законопроекту 6677 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування є створення конкурентної, недержавної моделі накопичувальної системи пенсійного страхування з елементами централізації в державному органі (Пенсійному фонді України) окремих функцій щодо справляння, обліку і розподілу відповідних страхових внесків та надійної фіксації прав власності на пенсійні накопичення громадян, а також, з належною системою державного нагляду та регулювання. Запуск системи безперечно забезпечить:

- конкуренцію на ринку послуг з накопичувального пенсійного страхування, що сприятиме підвищенню якості обслуговування громадян у цій системі, зниженню вартості відповідних послуг, розвитку фондового ринку і фінансового сектору в цілому;

- критичне зниження ризиків побудови корупційних схем та/або націоналізації пенсійних активів накопичувальної пенсійної системи (II рівня), як це, наприклад, відбулось у Російській Федерації, на відміну від моделі, яка передбачала створення централізованого Накопичувального фонду під фактичним державним контролем і управлінням;

- відповідність вимогам до побудови таких системи, які переважно використовуються у світі, в країнах, що мають позитивний досвід функціонування накопичувальних пенсійних систем, в тому числі, відповідність вимогам Директиви Європейського парламенту та Ради 2003/43/ЄС від 3 червня 2003 року "Про діяльність установ трудового пенсійного забезпечення та нагляд за ними", щодо імплементації яких у національне законодавство Україна несе зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

До слова, пенсійні активи світової накопичувальної пенсійної системи (другого і третього рівнів) за останні десять років зросли майже вдвічі та за останніми даними на початку 2017 року становили 36,5 трлн дол. Це величезне приватне та суспільне багатство громадян — майбутніх пенсіонерів у країнах, які провели пенсійні реформи.

Найбільші активи накопичувальної ПС мають США — 22,5 трлн дол, Великобританія — 2,9 трлн дол, Австралія — 1,6 трлн дол, Канада — 1,6 трлн дол, Нідерланди — 1,3 трлн дол, Швейцарія — 0,6 трлн дол, Фінляндія — 199 млрд дол. ПС України акумулювала лише 85 млн дол на 40 млн громадян.

Юрій Соловей Юрій Соловей , Народний депутат України, група партії "УДАР", фракція БПП
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram