​Вихід з ядерної угоди: Трамп карає Іран за непослух

Логіка Трампа щодо іранської угоди проста і невибаглива. Іран 2015 року отримав вигоди від так званого Спільного всеосяжного плану дій, який підписав Тегеран з членами Ради безпеки ООН плюс Німеччина. З нього були зняті багаторічні економічні санкції в обмін на те, що він відмовляється від воєнної ядерної програми. Іран знову отримав можливість продавати нафту, у нього пішли західні інвестиції.

Фото: EPA/UPG

А потім виявилося, що Іран таємно продовжує розвивати воєнні ядерні програми. Крім того, він надає допомогу в цьому плані Північній Кореї, підтримує тероризм у світі, режим Асада в Сирії. Тегеран  не допускає до відповідних точок міжнародних інспекторів. Крім того, він фінансу єпівнічнокрейські ядерні програми і фінансує тероризм. Завдяки зняттю

санкцій військовий бюджет Ірану виріс на сорок відсотків. Це значить, що в нього з'явилася більша можливість для антизахідних оборудок. При цьому Ізраїль оприлюднив  документи, які свідчать, що Іран прдовжував ядерні розробки.

Через відновлення санкцій з боку США мають постраждати європейські фірми, які вклалися в Іран і тепер мусять згортати виробництво.Тому Меркель і Макрон переконували Трампа не виходити з угоди.

Це типова поведінка європейців, які ладні довго вдавати, що нічого не відбувається. Ми це відчули на собі, коли нібито почалася війна проти України, але європейці, з одного боку, засудили це, а з іншого боку, вони поводилися вкрай обережно, намагалися не дратувати агресора і намагалися залагодити справу за рахунок України. Якщо і в цьому випадку діяти так само лицемірно, європейські фірми сьогодні збережуть свої капітали, але завтра Іран таки отримає ядерний потенціал і стане загрозою для Заходу і всього світу. Для чого ж власними силами нарощувати потужність цієї небезпечної держави?

Для нас у цій ситуації є негативний момент. Після заяви Трампа про вихід США з угоди ціни на нафту підстрибнули на 2 долари. Це значить, що ціни можуть рости і далі, оскільки Іран втрачає можливість постачати нафту на міжнародний ринок. Відповідно виростатимуть ціни на газ, що призведе до збільшення прибутків Росії.

Чи зможе Іран чимось відповісти? Попри поліпшення, яке спостерігалося після зняття санкцій, ситуація там погана. Під Новий рік і післянього відбувалися масові протести переважно молоді. Були сутички міжполіцією і протестувальниками. На певний час протести заспокоїлися,але , звісно, є ризик, що вони вибухнуть знову.

Тому  Ругані мусить дмухати на холодну воду і навряд чи зможе якось адекватно відповісти , звісно, мова не про словесні перепалки , а продії. Коротше. можна очікувати, що Ругані теж приповзе до США підібгавши хвоста, як мужній північнокорейський лідер Ким Чен Ин.До речі, Північна  Корея відпустила трьох американців котрих вона затримала на своїй території. Це знак ни лише примирення а й слухняності.

Юрій Луканов Юрій Луканов , Журналіст
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram