ГлавнаяБлогиБлог Юрія Крикунова

Нинішній Уряд – головна загроза країні

Владу лихоманить - і чим далі, ти більш дужче. Рішення, які приймає Кабмін та Верховна Рада, не піддаються жодному логічному поясненню. Бо, якщо Партія регіонів впевнена у своїй перемозі, навіщо ж створювати своєму наступному Урядові та парламентський більшості додаткові труднощі, які з очевидністю просипляться після виборів наче яблука з мішку, що прогнив наскрізь?

Фото: Макс Левин

Якщо ж панове «горе-реформатори» з останніх сил поспішають набити свої кишені перед тим, як їх виведуть (а, може, й викинуть) з насиджених крісел, то невже вони розраховують скористатися в «місцях не надто віддалених» заробленим «важкою працею»?!

Між тим, хаотичні пропозиції урядовців, які бездумно затверджуються парламентськими «кнопкодавами» не просто дивують, а примушують задуматися над тим, чи не варто на найближчі два-три місяці взагалі ввести мораторій на прийняття управлінських рішень, дія яких виходить за цей термін. Адже запобігати кризі все одно ніхто не збирається, а дозволяти поглиблювати її та створювати для її поширення нові плацдарми є просто злочином проти країни та українського народу.

Для аргументації такої пропозиції візьмемо хоча б дві останніх ініціативи влади, які набули найбільшого розголосу.

По-перше, це - списання 819 млн. грн. боргів державному концерну «Укроборонпром». Якщо б в Уряді, насправді, дбали про оздоровлення соціально-економічної ситуації, то, щонайменше, мали б прорахувати й інші варіанти. Адже цієї суми з головою вистачило б для того, аби повністю вирішити питання з погашення боргів по зарплаті на державних підприємствах, загальна сума яких на початок серпня перевищила 320 млн. грн. Але при цьому обирається варіант, реалізація якого спричинить зростання дефіциту Пенсійного фонду, що і так на кінець року може скласти біля 30%, на додаткових 366 млн. грн. То чи варто дівуватися за таких обставин тому, що в регіонах вже почалися затримки з виплати пенсій?!

По-друге, це - три законопроекти щодо введення пільг на сплату податку на прибуток для підприємств, які працюють в так званих пріоритетних галузях, які були поспіхом схвалені Верховною Радою на минулому тижні. Експертна спільнота в один голос стверджує, що в стратегічній перспективі ці ініціативи, окрім чергових дірок у бюджеті, створити нічого не здатні. До того ж, в умовах, коли ці «пріоритети» в кулуарному режимі визначатимуть урядовці, це призведе лише до посилення корупційної складової в діяльності КМУ. І це на тлі відверто захмарних, щоб не сказати – психічно неадекватних, показників зростання ВВП у наступному році, на підставі яких і був розроблений проект держбюджету-2013. В сукупності це однозначно матиме своїм наслідком зростання боргів з пенсійних та соціальних виплат вже з самого початку наступного року, бо грошей в бюджеті просто не буде. А у разі поглиблення кризових явищ в економіці, зростання цих заборгованостей майже неминуче набуде лавиноподібного характеру.

Єдина проблема – хто нині здатен зупинити цю вакханалію, коли опозиція фактично «втекла» з сесійної зали? А варто було б відправити цей Уряд у відставку, аби ці «професіонали» за три місяці не залишили по собі не просто пустелю, а натуральну «чорну діру». 

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram