ГлавнаяБлогиБлог Ярослава Дубневича

Чи дадуть реальні кошти на розвиток регіонів?

Сьогодні написав і відправив низку депутатських звернень. Одне з них - на О.Вілкула, сьогодні – Віце-прем’єра, у минулому - голову ОДА.Суть така: попередники у парламенті минулого скликання були, таки, різні. І дехто з них (респект Ю.Ганущаку, хоч результат приписують О.Лук’янову) таки зробили крок до того, щоб у регіонах були «тверді» гроші за формулою у Держбюджеті, і щоб їх не «вициганювати» щороку.

Фото: Макс Левин

Йдеться про Державний фонд регіонального розвитку. Точніше, зміну ст. 24 Бюджетного Кодексу, згідно якої Державний фонд регіонального розвитку мав би становити не менше 1 відсотка прогнозного обсягу доходів загального фонду Державного бюджету України.

Але ця прогресивна стаття при прийнятті бюджету була проігнорована. На дві третини. Судіть самі: при прийнятті Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» затверджено, що загальний фонд становить 315 224 383,6 тис. гривень. Відповідно, до норми Бюджетного Кодексу України, сума Державного фонду регіонального розвитку мала б становити 3,15 млрд. гривень.

Але на сьогодні, фонд складає лише 987 534,6 тис. грн. У сухих цифрах Львівщина отримає лише 74 млн. (це з урахуванням фактору «депресивності»). Все решту – «ручняк» або щось схоже: 1,4 млрд видатки що розподілятиме Кабмін, 2,2 млрд – незрозумілі державні гарантії.

От і пишу у зверненні: «Ваш досвід на посаді голови обласної державної адміністрації мав би свідчити на користь аргументів приведення суми Державного фонду регіонального розвитку у відповідність з вимогами Бюджетного Кодексу України.

Очевидно, що вже сьогодні слід шукати джерела у Державному бюджеті, за рахунок якого, при внесені змін, мала б відбутися корекція у бік збільшення Державного фонду регіонального розвитку.

Одним з таких джерел є видатки на обслуговування та погашення зобов’язань за залученими коштами під державні гарантії для здійснення капітальних видатків розпорядниками бюджетних коштів. Закладена сума у 2 600 000 тис. грн. може цілком покрити дефіцит фонду регіонального розвитку, який сьогодні відчувають усі без винятку структури виконавчої влади та місцевого самоврядування».

Буду чекати на реакцію. Точно знаю, що колишньому голові ОДА тема «вибивання» коштів на регіон, «бути в черзі» тощо добре відома. Чи не краще коли працюватиме формула, за якої кожен отримає своє?

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram