Матч "Варшава-Берлін". Рахунок 1:0

Конфлікт між Польщею та ЄС ризикує стати одним з головних геополітичних трендів 2017 року. Цілий ряд польських медіа вже звинуватив у організації нещодавніх антиурядових протестів керівництво ЄС, а точніше – Берлін. Деякі називають навіть головним «сірим кардиналом» атаки на нинішнє керівництво Польщі Дональда Туска, який належить до верхівки євроеліт.

Зовсім свіжа новина, що так само демонструє наявність гострого конфлікту: Польща планує заблокувати прийняття підсумкової заяви країн-членів Євросоюзу, яке планувалося підписати 10 березня до закінчення саміту ЄС в Брюсселі. Про це повідомив 9 березня прем'єр-міністр Мальти Джозеф Мускат. Своєю неучастю Варшава очевидно планує паралізувати часткову роботу євроструктур.На думку цілого ряду аналітиків, перший етап конфлікту з верхівкою ЄС Польща виграла : євроструктури так і не змогли знайти дієвих способів тиснути на непокірну Варшаву. Верхівка ЄС виявилась недостатньо консолідованою, і, схоже, спроба організувати масові протести у Варшаві руками опозиційних сил провалилась повністю – на позицію президента Дуди і його вектор ці дії майже ніяк не вплинули.

Одним із ключових питань у конфлікті ЄС-Варшава можна назвати небажання керівництва Польщі брати участь у поглибленому проекті євроспільноти, тези про який озвучують все частіше, і вже навіть депутати нижніх палат парламентів Старої Європи підписали відповідний меморандум з закликом пожертвувати суверенітетом аби створити ЄС на федеративних засадах. Очевидно, що для керівництва Польщі неприйнятні так само і заклики приймати мігрантів, за непідтримку чого деякі погрожували навіть санкціями. Так само принциповим для Польщі є питання заборони абортів, і нещодавно Польща, Угорщина та Хорватія принципово відмовились надавати фінансування міжнародним установам які фінансують аборти, що пропонувала зробити Данія.

Таким чином, ми бачимо новий внутрішньоєвропейський конфлікт Польща-ЄС (точніше навіть Берлін-Варшава). Частково його можна назвати конфліктом інтересів локальних і глобальних еліт, частково – конфліктом ліберальних і консервативних сил у Європі. Цілком можливо, що обставини складуться так, що наступною після Великобританії з ЄС вийде саме Польща.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram