Гріхи Обами як причина обрання Трампа президентом

Доба Обами підійшла до кінця. Перший чорношкірий президент США любив дивні вибрики, які ніби статусно наближували його до простих людей - перекусити в Макдональдсі, комусь підспівувати, роздати дітям цукерок, потиснути руки випадковому прибиральнику в коридорі. Це усе зробило його зіркою соцмереж, представником "простих людей", однак зовсім не в США. Робота дійсно професійної прес-служби зробила його "простим", але зовсім не змогла приховати промахів, яких допустила Демократична партія під його керівництвом і провалів зовнішньої політики США.

Фото: EPA/UPG

Ці промахи були настільки колосальними, що не дали демократам взяти тричі поспіль президентське крісло, не дивлячись ані на "скандальність" Трампа, ані на його "расизм і сексизм", якими так лякали представників меншин.

Слід вказати на ключові рішення Обами, які стимулювали поразку демократів. По-перше, це введення дозволу на одностатеві шлюби в усіх штатах без винятку Верховним Судом США, попри те, що у великій кількості штатів пройшли референдуми, де громадяни висловилися проти шлюбів для ЛГБТ-спільноти. Фактичну волю громадян було знехтувано силами правового прецеденту, що безумовно стимулювало недовіру і до уряду, і до Президента Обами, який подав цей акт як перемогу у боротьбі за права меншин. Важливим фактором активізації Республіканців була і реформа охорони здоров'я Obamacare, яка фактично переклала тягар забезпечення медичним страхуванням найбідніших громадян на плечі середнього класу (зовсім не великих корпорацій!) - для найбідніших дійсно полегшення, однак удар по великій кількості простих американців.

Подібна до ситуації з ЛГБТ-шлюбами відбулася прикрість і з прапором Конфедерації : Верховний суд США заборонив його публічне використання, при тому що він дійсно є символом культури Південних штатів США, діксі ленду і часто використовувався місцевими як локальний символ. Громадянам знову ж таки у судовому порядку заборонили їх точку зору (прапор конфедератів часто використовується расистськими угрупуваннями, однак разом з тим він має і багато інших коннотацій) - це спричинило ще одну хвилю невдоволення політикою Обами, особливо у контексті free speech, свободи слова і свободи самовираження. Для американців ці фактори дійсно зіграли чималу роль : уявіть собі заборону публічного використання прапора УПА в Україні, і потенційний сплеск невдоволення з боку громадян. Велику роль також мав фактичний програш американської влади у боротьбі з нелегалами, особливо з Мексики. У моменти посилення міграційних процесів демократи просто не змогли відповісти на потоки нелегалів як слід, це спричинило навантаження і на бюджет США, і негативно вплинуло на криміногенне становище всередині країни.

Таким чином, обрання "радикального" кандидата Трампа президентом США є фактичною відповіддю на промахи Обами, два строки правління якого дійсно змінили США, однак далеко не в усьому - на краще.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram