ГлавнаяБлогиБлог Виталия Тараненко

ФЗ: роздута рота “яценюківців” дихає у потилицю “тимошенківцям”

Процес поглинання в Об’єднаній опозиції добігає свого кінця. Після офіційного оголошення про політичну смерть партії Арсенія Яценюка “Фронт змін” минуло трохи більше двох місяців, а проміжні результати вступу фронтовиків до лав ВО “Батьківщина” (відповідно до обопільних домовленостей вождів — авт.), зокрема, у Хмельницькій області, наштовхують на низку риторичних запитань.

Не секрет, що “Фронт змін” — це чисто президентський проект, що був створений Арсенієм Петровичем у 2009 році на противагу потонувшому політичному криголому “Наша Україна” на чолі з Віктором Ющенком і тоді ще амбіційній шхуні “БЮТ-Батьківщина”, яку супроводжувала Юлія Тимошенко, у 2013 році опинився на маргінесі. Переважна більшість представництва ФЗ у місцевих радах Хмельниччини, починаючи з 2010 року, не приховувала своєї симпатії до нової влади, як полюбляє величати себе Партія регіонів. Приміром, чого була варта ведмежа послуга регіоналам від головного “фронтовика” області і депутата облради Олександра Ксенжука, коли той синхронно з провладною більшістю натиснув кнопку “за”, підтримавши Закон України “Про засади державної мовної політики” авторства Ківалова-Колесніченка!

Нині ж ситуація зі “свіжою кров’ю” обласної ВО “Батьківщина” виглядає дещо трагікомічною. У розпорядження автора цих рядків потрапила попередня інформація щодо вступу колишніх членів “Фронту Змін” до “Батьківщини”. Не повірите, але більша половина раніше статистичних “фронтовиків” при звірці даних перекочувала у категорію “мертвих душ”. І це у партії з чотирирічною історією!

Згідно з відомостями, Хмельницька обласна організація “Фронт Змін” нараховувала 1077 членів партії. На 22 серпня обласна “Батьківщина” не змогла ідентифікувати 226 соратників Ксенжука. Ще 247 осіб не підтвердили своє членство у ФЗ. 118 паперових “багнетів” “Фронту Змін” виявилися членами інших політичних партій. І тільки 486 осіб дали ствердну відповідь на запитання, чи є діючими членами ФЗ.

Далі — не менш вражаюча статистика. 187 членів ФЗ або 38% вступили до лав “Батьківщини”. Ще 43 особи подали заяви на вхід до біло-сердечного табору. Натомість 188 “яценюківців” перебувають у роздумах, вступати чи не вступати. А 68 “фронтовиків” відмовилися бути політичними приймаками.

Незважаючи на “безсоромні” цифри, політичне “его” екс-членів ФЗ підштовхує їх до самозбереження з пошуком кращого місця вже під біло-сердечним сонцем. Перший крок для цього зроблено — з поста голови обласної парторганізації ВО “Батьківщина” усунено нардепа Василя Кравчука. Звісно, не без допомоги самого Василя Петровича, який “погорів” на векселях.

Наступна дія вчорашніх “фронтовиків” — до президентських виборів 2015 року розставити усі крапки над “і” стосовно нового голови оновленої обласної “Батьківщини”. Ціль очевидна — підставити плече потенційному кандидату у президенти Арсенію Яценюку, при цьому не забуваючи широко тримати кишеню для фінансового дощу, який обіцяє бути щедрим.

Щоправда, дрейфуючий в.о. зі старої бютівської гвардії Валерій Лесков, вочевидь,  впіймав настрій потрібної хвилі і заговорив неприродними сентенціями. “Не Яценюк Арсеній Петрович прийшов до нас проситися про об’єднання, а ми прийшли до Арсенія Петровича і попросили його об’єднатися заради майбутнього країни. Тому питання з об’єднавчим процесом не повинні виникати”, — заявив він на одній з прес-конференцій.

Що ж моду на кон’юктуру ніхто не скасовував. Та чи побідний політичний прийом є виправданий у час, коли союзники по демократичним цінностям ідуть по головах, невдовзі стане відомо.

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram