ГлавнаяБлогиБлог Виталия Тараненко

Злиденні двійники йдуть до Ради

Певною несподіванкою цьогорічної виборчої кампанії став похід до київського будинку під куполом нових облич. А саме — у змаганні за п’ятирічний депутатський імунітет беруть участь ті, яких минулорічні статки подекуди сягнули рівня мінімального прожиткового мінімуму.

Фото: Макс Левин

Так, у Хмельницькій області зареєструвалося чотири кандидати-двійники у народні депутати, які, згідно з поданими деклараціями до ЦВК, не заробили за рік стільки, аби нашкребти на одноразовий реєстраційний внесок до Центрвиборчкому. Бій порожніх гаманців з огляду на опонентів-товстосумів дає підстави говорити про неприродну та декораційну роль самих кандидатів-двійників.

На 187 виборчому округу з центром у місті Хмельницькому пивному королю з корпорації “Оболонь” Олександру Слободяну протистоятиме тезка, водій СТОВ “Берегиня” (смт Ярмолинці Хмельницької області). Тутешній Слободян у декларації зазначив, що при річній зарплаті 7911 гривень він прогодовує чотирьох членів сім’ї. Себто водій агропідприємства щомісячно приносить до хати 659 гривень 25 копійок. Натомість сукупний дохід його членів сім’ї становить 16 тисяч 800 гривень.

Гротескності додає той факт, що бідний водій Слободян з неабиякою запопадливістю оголосив пивний бій. У передвиборчій програмі він наголосив: “Культ насилля, жорстокості, реклама пивного алкоголізму на телебаченні повинні бути замінені культом Духовності, Знань, Праці, Поваги до національних святинь”. Вчинок тягне на похвалу, проте мільйонеру Олександру Слободяну, який у декларації показав 15 млн грн заробітку, наврядчи варто сильно перейматися потугами сільського водія, що навів приціл на пивний бізнес України.

Главы комиссий при подсчетах говорят: „кандидат Иванов“. И должны положить бюллетень на стопку этого кандидата, если „Ивановых“ будет трое, могут одного „Иванова“ положить в другую стопку. Именно здесь технология фальсификации при подсчете может быть опасной

— Александр Черненко, глава правления Комитета избирателей Украины, о технологии выдвижения "клонов" по мажоритарным округам

На 191 виборчому округу (центр м. Старокостянтинів, куди входить м. Старокостянтинів, Старокостянтинівський, Деражнянський, Старосинявський, Віньковецький, Летичівський райони) без забрала йдуть молоді і зелені. Однофамілець народного депутата від Народної партії Василя Шпака знаходиться винятково на батьківських хлібах. Йому 21 рік, він киянин і в декларації напроти доходів — суцільні прочерки! Дохід трьох членів сім’ї за минулий рік становить 10 тисяч 560 гривень. Четверо осіб із двійником-кандидата мешкають у столичній квартирі у 64,8 “квадратів”.

Проти голови Хмельницької обласної ради Миколи Дерикота виставився 27-річний продавець-консультант ТОВ “Сантех-груп” Віталій Дерикіт. Попри паронімічну вимову прізвищ обох кандидатів, у них ще спільна прописка народження — вихідці із Катеринопільського району Черкаської області. Цим вичерпується список схожостей. Якщо заглянути до декларації продавця-консультанта, то виявляється, що торік він одержував “чорну зарплату”. Тобто офіційно на руки (сума, з якої відраховувалися б податки — авт.) Віталій Дерикіт від роботодавця не отримав. Однак “білі” надходження на суму 15 тисяч гривень цей декларант записав у графі “від відчуження цінних паперів та корпоративних прав”. Загалом, на банківських рахунках у продавця-консультанта “висить” 52 тисячі гривень.

Замикає трійку двійників на одному виборчому окрузі пенсіонер зі Старокостянтинова Віктор Бондар. Тезка колишнього губернатора Дніпропетровської області типовий представник людей, котрі пішли на заслужений відпочинок і живуть на гроші держави. Річний дохід становить 9202 гривні, що у перерахунку на місяць виходить 766 гривень.

Як бачимо, балотування на виборах подібного контингенту людей, скоріше, сповідування олімпійського принципу — головне не перемога, а участь. Зрештою, здається, для кожного з кандидатів-двійників політика є досить незрозумілою матерією, а депутатський мандат — на рівні зустрічі НЛО.

PS. Додаю копії декларацій кандидатів-двійників, поданих до ЦВК (ст. 2).

Копія декларації кандидата-двійника Олександра Слободяна
Копія декларації кандидата-двійника Олександра Слободяна

Копія декларації кандидата-двійника Василя Шпака
Копія декларації кандидата-двійника Василя Шпака

Копія декларації кандидата-двійника Миколи Дерикота
Копія декларації кандидата-двійника Миколи Дерикота

Копія декларації кандидата-двійника Віктора Бондаря
Копія декларації кандидата-двійника Віктора Бондаря

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram