Хмельницький як джокер напередодні парламентських виборів

Центральна виборча комісія, яка ближче до дня “X”, намалювала конфігурацію мажоритарних округів на парламентські вибори-2012, залишила інтригу для мешканців 260-тисячного Хмельницького, роздрібнивши його на дві частини.

Потенційні кандидати-мажоритарники в Хмельницькому
Фото: Предоставлено Виталием Тараненко
Потенційні кандидати-мажоритарники в Хмельницькому

Обласний центр у помаранчеві роки стабільно давав перемогу Юлії Тимошенко (до прикладу, другий тур президентських виборів підтвердив, що за Тимошенко проголосувало понад 70% населення, за Януковича — 25%). Тим паче — на другий термін (2010 року) переобрано мером бютівця Сергія Мельника. Ці пазли, щонайменше, дають фору опозиційним силам, висмикнути з-під пильної уваги губернатора Василя Ядухи і Ко бажану перемогу. Проте партія влади, котра досі не визначилася з кандидатурою на цей мажоритарний округ, може зіштовхнути лобами двох цікавих персонажів з опозиції.

Мається на увазі діючий народний депутат фракції “БЮТ-Батьківщина” Олег Лукашук та керівник фракції ВО “Батьківщина” в облраді і колишній голова обласної ради Іван Гладуняк. Перший протягом останнього часу “відзначився” на всю країну гучним скандалом, пов’язаним з реконструкцію Чернелівського водогону — водної артерії, яка живить Хмельницький. Фірму нардепа “Явір-Інвест” депутати Хмельницької міськради і керівництво облдержадміністрації звинуватили у прокладанні неякісних труб та зловживанні під час проведення тендеру на суму понад 36 млн грн. Жирну крапку в цій історії поставило обласне територіальне відділення АМК, яке не знайшло порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Пікантність ситуації може проявитися під час самої виборчої кампанії, коли Олег Лукашук і Іван Гладуняк, один наперед одного, закидатимуть виборців листами з символікою червоного серця “Батьківщини”. Оскільки, шанси Олега Григоровича йти від об’єднаної опозиції тьмяні (можуть згадати недалекий політичний “шлюб” з есдеками Медведчука), то цей фактор влада використає, як відбирання голосів в об’єднаної опозиції, яка у посвяту готує пана Гладуняка. Він заручився підтримкою свого давнього друга і віце-спікера парламенту Миколи Томенка: кожен приїзд цього добродія у Хмельницький проходить у супроводі пана Гладуняка. Цьому, приміром, була посвячена програмна публікація у агітаційній газеті останнього. Також на рейтинги Гладуняка неформально працюють дві громадські організації: обласний осередок Всеукраїнської громадської організації “Ніхто крім нас” (керівник Володимир Балюк) і ГО “Комітет моніторингу діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування” (очолює Олесь Вітряний).

До речі, у таборі облорганізації Партії регіонів давно кинулися на пошуки скелетів у шафі Гладуняка. Одним із них обробляється грандіозне будівництво “гніздечка” за 50 км від Києва, у місті Буча. Будучи на утриманні платників податків, тодішній голова облради Іван Гладуняк затіяв зведення будинку-фортеці з мідним дахом, що розкинувся посеред соснового лісу.

Крім того, у роздумах щодо балотування до ВР перебуває міський голова Хмельницького Сергій Мельник. Публічно заявити про це його стримують деякі моменти. По-перше, він член ВО “Батьківщина” і вже другий термін очолює обласний центр. По-друге, має особисту залежність від Гладуняка, котрий у певному періоді життя Мельника виконував функції протеже. Тобто просовував його владними щаблями. Є інформація, що він все-таки може податися до Ради за партійними списками біло-сердечних.

На Хмельницький делегуватиме “своїх” нещодавня “відщепанка” БЮТ, а нині самостійний лідер партії “Україна — вперед!” Наталія Королевська. Відвідавши обласний центр, Наталія Юріївна ознайомила журналістів з внутрішньою політичною кухнею. “Галина Кулик, Алім Міщук, Ірина Касьян (мають стосунок до громадського руху Королевської — авт.) активно проводили роботу не лише на майданах, а й подавали конкретні пропозиції щодо вдосконалення законодавства під час круглих столів. Ці люди не тільки сильні, а й розумні. Тільки після обговорення у формі праймерізу ми висуватимемо найрейтинговіших кандидатів в одномандатні округи”, — заявила вона. Для згаданих осіб це буде перших похід у велику політику.

Всенародний кастинг у нардепи має намір пройти і знаний у Хмельницькому (плюс Хмельницький і Волочиський райони) вічний кандидат у мери, тепер голова Хмельницької райдержадміністрації і голова облорганізації Єдиний центр Віктор Коліщак. Відповідно, для благородної мети Віктор Михайлович дав добро на “воскресіння” медійного носія — “Подільська хроніка” (свого часу ця газета прославилася на “збір компромату” проти тодішнього мера Миколи Приступи — авт.). Крім цього, він розраховує на підтримку Сергія Льовочкіна, який, подейкують, допоміг йому у працевлаштуванні після президентських виборів на посаду голови РДА.

Також балотуватися по Хмельницькому хоче відомий пивовар Олександр Слободян, котрий уже встиг побувати на прийомі в облдержадміністрації. Обласна влада поки нічого не гарантує заїжджому “гастролеру”. Все залежатиме від погодження кандидатур ПР на рівні Центру та зібраності/розбалансованості опозиційного ядра у Хмельницькому. The Show Must Go On не за горами!

Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram