ГлавнаяБлогиБлог В'ячеслава Гнатюка

Переклад тексту звіту президента США перед Конгресом. No comments

До Конгресу Сполучених Штатів:

Коли я вступив на посаду, наша країна знаходилась в епіцентрі найгіршої рецесії з часів Великої депресії. Економіка втрачала 800 000 робочих місць на місяць. Автомобільна промисловість була на межі краху, і наш виробничий сектор був в стані занепаду. Багато сімей працювали з усіх сил лише для того, щоб оплачувати свої рахунки і звести кінці з кінцями. Мільйони людей стали свідками того, як їх заощадження випаровувалися, навіть коли наближалась пенсія.

Сім років потому, завдяки наполегливості і рішучості американського народу, Сполучені Штати Америки перебудувались, реформувались і постали найпотужнішою, найстабільнішою економікою в світі.

Фото: EPA/UPG

Наразі ми переживаємо найдовший період створення робочих місць в приватному секторі в історії: 14 мільйонів нових робочих місць; найсильніші два роки зростання числа робочих місць, починаючи з 90-х років; рівень безробіття скоротився вдвічі. Виробнича галузь створила 900 000 робочих місць протягом останніх шести років, а наша автомобільна промисловість пережила найкращий рік продажів за свою історію. Ми в меншій мірі залежимо від іноземної нафти, ніж в будь-який момент протягом попередніх чотирьох десятиліть. Близько 18 мільйонів людей отримали медичну страховку відповідно до Закону про доступну медицину, що зменшило кількість незастрахованих до рекордно низького рівня. І ми зробили все це одночасно з різким скороченням нашого бюджетного дефіциту.

У 2015 році ми продовжували робити кроки вперед, досягнувши високих темпів зростання зайнятості, а заробітна плата зростає найшвидшими темпами з часів початку економічного відновлення. Тут, у Вашингтоні, Конгрес зібрався, щоб прийняти бюджет, забезпечити довгострокове фінансування транспорту, проекти законів про реформу освіти, і поставити скорочення податків для працюючих сімей на постійну основу.

Таким чином, твердження, що американська економіка знаходиться в стані занепаду або що ми не добилися прогресу, просто не відповідають дійсності. Правда в тому – і це причина того, що багато американців відчувають себе тривожно – що економіка змінюється докорінно, і це почалось задовго до Великої рецесії. На сьогоднішній день технології не просто замінюють робочих на конвеєрі, скоріше вони впливають на будь-яку роботу, що може бути автоматизована. Компанії в умовах глобальної економіки стикаються з жорсткою конкуренцією з-за кордону, і вони можуть перемістить будь куди. В результаті працівники мають менше важелів впливу для підвищення заробітку. При цьому все більше і більше статків і доходів концентруються на самісінькій верхівці соціальної піраміди.

Всі ці тенденції негативно вплинули на працюючих людей, і сім'ям з середнього класу стало важко відчувати себе в безпеці, навіть якщо у них є робочі місця і економіка зростає. Протягом останніх семи років наша мета полягала не тільки у зміцненні економічного зростання, а й у створенні такої економіки, де кожен, хто наполегливо працює, отримує належне. Ми значно просунулись у напрямку до нашої мети. Але нам потрібно зробити більше. І ми повинні обирати таку політику, яка не тільки зробить нас сильнішими сьогодні, але і враховуватиме образ країни, якого ми прагнемо досягти в найближчі десятиліття.

Створення справжніх можливостей вимагає, щоб кожен американець здобув таку освіту і професійну підготовку, з якою можна отримати добре оплачувану роботу. Разом ми збільшили доступ до дошкільної освіти, максимально збільшили кількість випускників середньої школи і досягли зростання випускників вишів в таких галузях як інженерна справа. У найближчі роки ми повинні розбудовувати ці досягнення і надавати дошкільну освіту для всіх, пропонувати кожному студенту практичні курси з інформатики та математики, що зроблять їх готовими працювати одразу після випуску. Також нам слід наймати на роботу і надавати найбільшу підтримку прекрасним вчителям наших дітей. І ми повинні зробити коледж доступним для кожного американця. Тому що жоден працьовитий студент не повинен бути обтяжений боргом, який неможливо сплатити. Ми вже в два рази збільшили інвестиції в стипендії для студентів коледжів і у податкові кредити, також було обмежено платежі за кредитами для студентів до 10 відсотків від доходу позичальника. Тепер нам потрібно, щоб коледжі винайшли інноваційні способи скорочення витрат і надання допомоги більшій кількості студентів задля здобуття їх ступенів.

Звичайно, чудова освіта – це ще не все, що нам потрібно в такій новій економіці. Нам також потрібні пільги і засоби захисту, які забезпечують мінімум соціальної безпеки. Соціальне і медичне страхування є більш важливими ніж будь-коли, і ми не повинні зменшувати їх; ми повинні посилити їх вплив. Для американців, що скоро вийдуть на пенсію, основні пільги повинні бути настільки ж гнучкими, як і все інше сьогодні. Це одна з основних засад Закону про доступну медицину. Це допомагає заповнити прогалини в системі страхування роботодавцем таким чином, що коли ми втрачаємо роботу або перенавчаємось чи починаємо новий бізнес, ми як і раніше залишаємось застрахованими.

Виходячи з цього успіху ми можемо і надалі зміцнювати нашу систему соціального забезпечення і модернізувати її у відповідності до вимог мінливої економіки. Наприклад, коли працьовитий американець втрачає свою роботу, ми не повинні просто обмежитись тим, щоб він отримав допомогу по безробіттю; ми повинні переконатися, що соціальна програма допоможе йому перекваліфікуватися таким чином, що бізнес буде готовий взяти його на роботу. Якщо ця нова робота не дозволяє заробляти стільки ж як і попередня, то повинна існувати така система страхування зарплати, щоб він зміг оплачувати свої рахунки. І навіть якщо він змінює одну роботу за іншою, це не повинно заважати йому накопичувати на старість і скористатись цими заощадженнями. Ось так ми змусимо економіку працювати краще для всіх.

Але ми також стоїмо перед більш глобальними питаннями щодо ролі, яку має відігравати держава в тому, щоб система не була налаштована на користь найбагатших і великих корпорацій. Процвітаючий приватний сектор є джерелом життєвої сили нашої економіки, і ми всі можемо погодитися, що існують застарілі правила, які повинні бути змінені, і забюрократизовані процедури, які необхідно скасувати. Але самі лише роки рекордних прибутків корпорацій не нададуть працюючим сім’ям більше можливостей та не призведуть до більш високих темпів зростання заробітної плати, дозволяючи найбільшим компаніям створювати свої власні правила за рахунок всіх інших; або ж дозволяючи корпораціям безперешкодно атакувати колективні договори.

У цій новій економіці працівники, стартапи і малий бізнес потребують посилення позицій, а не їх послаблення. Правила повинні працювати на них. І в цьому році я планую підтримати багато підприємств, які зрозуміли, що чинення добра для своїх працівників призводить до покращення результатів для їх акціонерів, їх клієнтів та їх громад; таким чином ми зможемо поширити ці кращі практики по всій Америці.

Насправді багато з наших кращих корпорацій також є найбільш творчими, і цей дух інновацій має важливе значення, щоб допомогти нам вирішити найбільші проблеми. Протягом останніх семи років ми плекали цей дух, захищаючи відкритий інтернет, створюючи онлайн-інструменти, що допомагають підприємцям почати свій бізнес за один день, і роблячи сміливі кроки щоб надати більшій кількості студентів і американців з низьким доходом доступ до мережі інтернет. Але ми можемо зробити набагато більше, особливо для медичних досліджень і розробки екологічно чистих джерел енергії. Рік 2015 став найтеплішим роком з початку реєстрації температури, отже ми повинні посилювати інвестиції в чисту енергетику і прискорити перехід від викопних видів палива.

У той же час, я буду продовжувати наполягати на виконанні роботи, яку ще належить зробити, як то реформа нашої недосконалої системи імміграції, підвищення мінімальної заробітної плати, забезпечення двох років безкоштовного коледжу для відповідальних студентів, забезпечення рівної оплати за рівну працю, відкриття експорту США на нові ринки, а також розширення можливостей зниження податків для працівників з низьким рівнем доходу без дітей. Всі ці речі, як і раніше, є важливими для сімей, що важко працюють; вони все ще є правильними, і я не здамся допоки вони не будуть зроблені.

Я ще ніколи не був більш оптимістично налаштований щодо майбутнього Америки, ніж сьогодні. За останні сім років я побачив силу, стійкість і відданість американського народу. Я знаю, що, коли ми об'єднані перед обличчям проблем, наша Країна стає ще сильнішою і кращою ніж вона була раніше. І коли ми працюємо разом, немає жодних обмежень того, що ми можемо досягти.

Підпис:

Барак Обама

Білий дім

лютий 2016р.

В'ячеслав Гнатюк В'ячеслав Гнатюк , Менеджер зі зв'язків з громадськістю в Адвокатському об'єднанні «ENGARDE»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram