ГлавнаяБлогиБлог В'ячеслава Гнатюка

Нерівність як стимул і його абсолютне заперечення

Президент США Обама став історією. Він був чи не найбільш соціально орієнтованим президентом США. Таким чином його погляди та політичні цінності з великою долею вірогідності можна називати соціалістичними. Це стоїть у значному контрасті з президентом Трампом, що уособлює в собі цінності та інтереси великого бізнесу. В такому історичному контексті цікавим стає більш детально ознайомитись принаймні з однією главою Звіту економічних радників президента Обами. Це варто зробити для того, щоб створити порівняльну базу для майбутніх звітів економічних радників президента Трампа.

Першу главу Звіту економічних радників Обами 2016 року ви можете прочитати англійською, перейшовши за посиланням: https://obamawhitehouse.archives.gov/administration/eop/cea/economic-report-of-the-President/2016

В цьому блозі буде зроблено реферат зазначеної глави (в трьох частинах).

Глава 1 Звіту економічних радників США за 2015 рік

Всеохоплююче економічне зростання в Сполучених Штатах

Частина перша короткого синопсису

В першій главі звіту автори розрізняють позитивні та негативні наслідки нерівності. Наприклад, нерівні наслідки нерівної діяльності (важкої праці, відмінної освіти, інновацій) можуть призвести до посиленого мотивування роботи в «правильному» для суспільства і прогресі руслі. Такий наслідок вважаємо позитивним. При цьому, надмірна нерівність має протилежні, негативні результати. Вона замість сприяння економічному зростанню уповільнює його, а то й просто припиняє.

Задля розуміння як сприяти широкому зростанню економіки, варто розрізняти економічну нерівність за видами. Це допоможе розуміти причини виникнення нерівності. Зокрема, ми можемо сказати, що існує нерівність за доходом, нерівність за багатством (капіталом), нерівність можливостей. Щодо нерівності можливостей, то яскравими прикладами у США є обмежені можливості дітей з бідних сімей, обмежені можливості незаможних верств досягти справедливості у кримінальному судочинстві, а також нерівність жінок в економіці у порівнянні з чоловіками. І звичайно різні види нерівності можуть складати «ансамбль» нерівності. Дослідники при цьому базувались на емпіричних даних, що стосуються лише США.

Нерівність за доходом

Нерівність за доходом є глобальним феноменом та й універсальним, але саме у США його розміри та динаміка розвитку в останні роки є особливо вражаючими. Адже до вісімдесятих років один відсоток найзаможніших американців отримували приблизно таку ж саму долю прибутку як і один відсоток найзаможніших громадян інших країн Великої Сімки. З початку дев’яностих один відсоток найзаможніших американців багатів набагато швидше ніж їх «колеги» з інших країн. У свою чергу нерівність за доходами розподіляється на нерівність за трудовими доходами та нерівність за доходами з капіталу.

Спираючись на дані, отримані лауреатом Нобелівської премії Тома Пікетті та його колегою Еммануелем Саезом, Рада економічних досліджень побачила, що в США у 1970 році один процент найзаможніших американців заробляв 8 відсотків загального національного доходу. До 2010 року ця цифра зросла до 17 відсотків національного доходу.

Нерівність за багатством/статками

Коли накопичується нерівно розподілений дохід, він перетворюється у нерівно розподілене багатство. Зростання нерівності за статками відображає багато з тенденцій та причин, що помічені в нерівності за доходами.

Нерівність за статками значно важче відстежити ніж нерівність за доходами, адже статки не відстежуються статистично так само ретельно як доходи. До того ж тенденції щодо нерівності за статками відбуваються серед значно меншого числа домогосподарств.

Одна з таких небагатьох можливостей дослідження статків у США є дослідження Федерального Резерву в розрізі фінансів споживачів. Згідно з цим дослідженням найбагатші 3 відсотки домогосподарств Америки володіли більше ніж 50 відсотків загального багатства країни, починаючи від 2007 року. А вже наступні 7 відсотків найбагатших сімей володіли 25% національного багатства – ця частка залишається відносно стабільною. В той час як частка 3% найбагатших постійно зростає.

В той самий час 90 відсотків найбідніших домогосподарств постійно втрачають свій добробут. Непокоїть те, що ця втрата йде за рахунок збагачення найбільш багатих 3% населення. Таким чином, зростання нерівності за багатством вказує на те, що американський середній клас втрачає добробут та позиції. Ця ситуація є порочним колом, адже концентрація капіталу веде до концентрації доходу з капіталу. Вона має і ще більш важливий наслідок – нерівність можливостей.

Нерівність можливостей

Нерівність можливостей може бути настільки вкорінена, що вона передаватиметься від покоління до покоління в сімейній історії. В результаті, це матиме негативний наслідок для всього суспільства, адже в ньому буде обмежена конкуренція. А потенційні іноватори будуть просто усунуті з ринку, що призведе до уповільнення економічного зростання.

Отже в той час, як певний рівень нерівності по доходах та капіталу можуть призвести до гарних наслідків позитивної економічної боротьби, зменшення рівності можливостей матиме негативні наслідки як для ефективності конкуренції, так і для справедливості. Нерівність можливостей є міжнародним феноменом, і він притаманний США так само як і іншим країнам. Наприклад, народжена в США у 1980-х роках дитина у батьків з найменш заможних 20% населення має шанс у 7,5% відсотка з часом попасти у найбільш заможні 20% населення. В Данії така дитина матиме 12% на такий успіх, в Канаді – 13%.

Економісти виділяють три найбільш видимих і важливих форми нерівності можливостей: нерівність розвитку у дитинстві, нерівність у випадку зіткнення з системою кримінального правосуддя та нерівність жінок під час економічної (включно з професійною) діяльності.

Ситуація з дитячою нерівністю у бідних родинах

Закриття можливостей відбувається у багато способів, але закриття можливостей для дітей з раннього віку є надзвичайно шкідливою для суспільства. Адже наслідки такого процесу акумулюються протягом багатьох років. Все це вкрай негативно впливає на дітей, що згодом стають підлітками та молоддю. В принципі він не закінчується протягом всього життя людини.

Соціально-економічний стан батьків значним чином впливає на нерівність можливостей дітей.

Нерівність та кримінальне судочинство

Нерівність пронизує наскрізь систему кримінального судочинства США як щодо нерівних можливостей за расовою ознакою, так і за доходом в аспекті сплати штрафів, застав та інших грошових покарань. Драматичне зростання випадків ув’язнення у США за останні десятиріччя було мало нерівний розподіл і було скошено в бік родин, що мають низькі доходи або походять з етнічних меншин.

Наприклад, у 1984 році більшість ув’язнених у федеральних та локальних (на рівні штату) в’язницях були білими громадянами США, а вже у 2014 році 65% ув’язнених походили з етнічних меншин. Отже, вірогідність скоєння злочину не має значної різниці для різних соціально-економічних та етнічних груп. А ось вірогідність бути ув’язненим відрізняється за етнічною приналежністю.

Зростання використання фінансових покарань, таких як штрафи, завдатки та порука, також має непропорційно негативний вплив на бідних відповідачів та порушників, адже в них є значно менше ресурсів для сплати свого боргу перед системою кримінального судочинства. Також фінансові санкції є методом покарання, що нерівномірно впливає на людей. Адже чим нижче людина в фінансовому плані знаходиться, тим більше для неї покарання являє та ж сама сума.

Жінки в економіці

За останні п’ятдесят років жінки в США зробили значні успіхи у завоюванні ринку праці в своїй країні. Якби жінки не долучались до економічного розвитку США, тобто до участі в економічних процесах передусім в якості робочої сили, то починаючи з 1970р. економіка США втратила б 2 трильйони доларів, або 13,5 відсотків свого розвитку.

За останні 20-30 років США втратили лідерські позиції у залученні жінок до трудових відносин. Одна з причин цього може полягати у відсутності в США ініціатив щодо сприяння сімейному життю працевлаштованих громадян. Крім того, жінки на робочому місці постійно стикаються з питанням занижених зарплат. Типова жінка в США заробляє на 21% менше ніж типовий чоловік.

Взаємодія різних форм нерівності

Три вище описані форми нерівності (а саме: нерівність у дитинстві, нерівність перед системою кримінального судочинства та нерівність жінок по відношенню до чоловіків) не є відокремленими феноменами. Насправді вони щільно взаємодіють. Так, нерівність за багатством (wealth) є наслідком нерівного розподілу доходу (income). В свою чергу нерівність можливостей є як причиною, такі і результатом нерівності прибутків та багатства. Отже, нерівно розподілені можливості укорінюють нерівний розподіл доходів, а нерівність доходів призводить до багатьох недоліків у житті дітей з незаможних сімей та етнічних меншин.

Один з колишніх голів Ради економічних консультантів Президента США (Алан Крюгер) винайшов феномен Кривої Великого Гетсбі. Згідно з цим феноменом існує зворотній зв'язок між нерівністю по доходах та нерівністю по можливостях. Незалежно від того чи цей механізм перевіряти в розрізі країн чи їх окремих провінцій/штатів/регіонів результат однаковий: нерівномірні доходи йдуть пліч-о-пліч з низькою соціальною мобільністю дітей з бідних сімей.

Це вказує на те, що механізмом поєднання нерівності доходів та низької соціальної мобільності є нерівність можливостей. Дійсно, якщо в суспільстві нерівномірно розподіляється доступ до освіти, професійного навчання, соціальних зв’язків, а також несправедливим є вплив системи кримінального судочинства на різні верстви населення, то досягти успіху бідним родинам значно важче.

В'ячеслав Гнатюк В'ячеслав Гнатюк , Менеджер зі зв'язків з громадськістю в Адвокатському об'єднанні «ENGARDE»
Читайте главные новости LB.ua в социальных сетях Facebook, Twitter и Telegram